UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Пандемія, як час неминучих можливостей

Пандемія, як час неминучих можливостей

7.04.2020 406Автор: Олександр Мавлідінов
Пандемія, як час неминучих можливостей

Пандемія, як час неминучих можливостей

7.04.2020     406Автор: 

Ще не так давно, наприкінці лютого поточного року, від безробіття, здебільше потерпали представники певних професійних напрямків. Так, наприклад, в Києві у цей час досить складно було працевлаштуватися Топ-менеджерам та адміністративним службовцям, й 89% серед тих, хто офіційно оформив статус безробітного складали саме професійні фахівці.

Карантинна пауза, викликана поширенням пандемії COVID-19, на яку стала світова економіка, швидко призвела до утворення більш негативної картини на ринках праці усіх цивілізованих країн, зокрема України. Вимушений карантин – тимчасове явище, але, на жаль, досить велика кількість працездатних громадян, вряд чи повернеться на свої робочі місця, після його завершення. Відпустки без збереження заробітної плати та інші варіанти ситуативних скорочень торкнуться не лише тих українців, хто працював без належного офіційного оформлення.

За даними ООН, Україна входить до 15 країн світу, що мають найшвидші темпи скорочення населення, та у найближчі десятиріччя таке «скорочення» відбуватиметься вже ся за рахунок працездатних громадян країни. За прогнозами, вже за 5 років українців (що мешкають на батьківщині) стане на 18% менше, й це збільшить майже у два рази співвідношення між пенсіонерами та працюючими громадянами. До речі, саме з цих причин Україна збільшує пенсійний вік жінкам та чоловікам.

Це вже й так, не аби який удар по вітчизняній економіці. Вплив цього негативного явищабуде посилений неодмінними змінами, яких зазнає ринок праці по закінченню пандемії, та відновленням трудової міграції українців до більш розвинутих країн Європи.

Невпевненість та побоювання за власне майбутнє, вже зараз супроводжує більшість українців але, слід розуміти, що справжніх причин для паніки не існує. Ще наприкінці минулого року, чимало робітників здригалося відчуваючи невмолиме наближення роботизації, яка прямо погрожувала безробіттям суттєвій частині людства та про яку зараз більшість з нас встигла забути зіткнувшись з більш небезпечною проблемою.

Проте, поява коронавірусної інфекції лише підштовхнула ринок праці до скоріших змін, які все одно мали статися у цей сфері сучасної цивілізації завдяки незворотному процесу автоматизації економіки.

Як раз зараз – найбільш вдалий час для більш – менш «спокійного» переосмислення себе, як працівника у світі близького майбутнього. Якщо, ви один з тих, кого звичне робоче місце може не дочекатися, бо буде скорочене, знайте: скоріше за все ви й так мали втратити його протягом року-двох, навіть без «допомоги» карантину. При цьому, це відбувалося б не у вимушених умовах знаходження вдома, а просто серед звичного життя, ритм та ціна якого стрімко зростали. Й, залишати автоматизовані офіси та підприємства саме, вряд чи виявилося б більш зручнішим для людини.

Тож, все таки є нагода знайти певний «позитивний» момент у тому, що зараз в нас є деякий час, щоб спокійно підготуватися до неминучих змін. Згадаємо, Jobs.ua розповідав про нові (принципово нові) професії, що однозначно створять близько 6 100 000 робочих місць вже найближчим часом, десь за два-три роки. Зараз, гарантовано називають 96 таких напрямків, що мають об’єднати сучасні цифрові технології й людську працю. Звичайно, більшість з них потребує засвоєння нових знань, але, мова не йдеться про коштовне та довготривале навчання.

Витратив вже сьогодні, свій нервовий але вимушено вільний карантинний час, на те, щоб спробувати знайти серед них те, що може стати вашим напрямком діяльності та розібратися в тому, як цьому новому навчитися. Погодьтеся, що це не самий поганий спосіб скоротати той час, що ми маємо залишатися у добровільному заточенні.

Коронавірус вщухне, чого не можна сказати про глобальну оптимізацію праці. Й, навіть, повертаючись після закінчення карантину до «старих добрих» звичних робіт, людина буде відчувати себе більш впевнено, лише завдяки розумінню існування реальної альтернативи.

До речі, зверніть увагу на ті професії, які аналітики ринку вже впевнено вважають популярними та гарантовано затребуваними у 2020 році в Україні, тощо.

Так, проблем з працевлаштуванням уникнуть «вічні» IT-спеціалісти, фахівці з трейдінгу (продажі) та PR напрямку, фармацевти, сучасні маркетологи та бухгалтера. Робочі спеціальності, зокрема у сфері ремонту авто, слюсарній справі та будівництві, також будуть шукати своїх кандидатів. Віддалена робота стане більш розповсюдженою й тому, «продажі за телефоном», та онлайн консультування, теж мають значно розширитися та презентувати чимало робочих місць для всіх бажаючих.

Після спаду небезпеки поширення пандемії, слід підготуватися до нового відтоку кадрів у певних напрямках, який також, обумовить появу нових робочих місць. Цього року, суттєвий внесок у такий процес зробить Німеччина, що не відмовляється від спрощення працевлаштування іноземців.

Окрім традиційних будівельних професій та персоналу з обслуговування й HoReCa слід очікувати й певний брак лікарів та актуальних інженерів, які залишать Україну. Як тільки кордони знову будуть відкриті.

Тож, незважаючи на складні часи, вони таки повні нових можливостей й все залежить саме від нас самих. Ну, а поки що, залишаємося вдома, слідкуємо за чистотою рук та вивчаємо новий світ у який зовсім скоро нам треба буде йти, щоб працювати та жити.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору