UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Перекваліфікація: як правильно перейти в іншу професію?

Перекваліфікація: як правильно перейти в іншу професію?

22.10.2019 6301Автор: Олександр Мавлідінов
Перекваліфікація: як правильно перейти в іншу професію?

Перекваліфікація: як правильно перейти в іншу професію?

22.10.2019     6301Автор: 

Останнім часом, тема перекваліфікації – зміни професійної діяльності, що містить певні терміни навчання нової професії, стає все більш популярною серед вітчизняних шукачів.

Причин тому багато, але головними з них в Україні вважаються:

  • швидке старіння професій;
  • специфічний підхід до вибору професії більшістю молоді.

Жахлива автоматизація

Незважаючи на те, що суттєві зміни світового ринку праці, відгукуються на українському аналогічному просторі, із певними затримками, глобальна автоматизація вже має тут свої наслідки.

Так, масові заміни живої робочої сили на автомати та «розумні програми», що відбуваються в більшості світових крупних компаній, вже призвели до швидкого «старіння» багатьох професій, представники котрих, з кожним роком все важче знаходять собі профільні зайняття.

Українці, масово «відтікаючи» за кордон, хоча й полишають після себе вакантні робочі місця, замістити їх, здебільш ніким. Більшість працівників, що залишились або мають насиджені місця роботи, або некваліфіковані чи не вміють працювати із сучасними станками та інструментами.

Проте, під «старіння» професій з кожним роком підпадає все більше робітників, тому самі кмітливіші з них, вдаються до навчання новому та перспективному заробітку.

проблемы автоматизации

Молодь, така молодь

Проблема обирання молоддю України майбутніх професій, теж гостро постає, вже не перший рік. Чи то поради батьків, що ще не почали мислити сучасно, чи якісь інші аспекти розуміння штовхають українську молодь до навчання, здебільше на завідомо «глухих» напрямках. У той час, поки молодь Європи у 70% серед випускників середніх шкіл вивчає «прості робочі», але такі потрібні спеціальності та навчається керувати сучасним обладнанням, отримуючи професії із потенційним майбутнім у вигляді гідних заробітків, українська молодь продовжує освоювати юридичні та філологічні спеціальності.

Тому, кожен рік поповнюючись, армія незатребуваних юристів та гуманітаріїв, що віддали по п’ять років життя заради «корочок» вищів, або перетікає до робіт, що не потребують кваліфікації, або, у рідких випадках, вдається до отримання справжніх професій, шляхом перекваліфікації.

Як перекваліфікуватися «правильно»?

Спочатку, треба зрозуміти, що отримана професія, дійсно «не годує» або має всі шанси «старіння» найближчим часом. Якщо все свідчить про такий фінал, зволікати зі змінами не варто.

Треба розібратися, чим людина хоче або може займатися. У такому важливому питанні, більше не можна робити помилок, втрачаючи дорогий час, тому вибір нової професії повинен бути усвідомленим та не спиратися лише на бажання гідного заробітку. Звісно, треба враховувати й той аспект, наскільки ця робота стане затребуваною у майбутньому.

Зрозумівши у якому напрямку рухатися, можна починати шукати відповідні курси, де згодом буде отримано нову професію. В Україні таких пропозицій багато, є, навіть, безкоштовні для шукачів навчання за рахунок держави, що допомагають оволодіти тими спеціальностями, які вкрай потребує країна.

Можна знайти й інші курси перекваліфікації, де починати навчання безоплатно або за платню, згідно з різними умовами установ.

Від того, наскільки складна професія, яку ви обрали, буде залежати час, що доведеться витратити на її засвоєння.

Але після цього, за професійне майбутнє можна не перейматися. Бажаючи працювати людина, яка отримала гарну та затребувану спеціальність, досить легко знайде собі роботу і в Україні, й не тільки тут.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору