UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Поговоримо про мотивацію? Чому вона не працює і що з цим робити

Поговоримо про мотивацію? Чому вона не працює і що з цим робити

28.11.2022 555
Поговоримо про мотивацію? Чому вона не працює і що з цим робити

Поговоримо про мотивацію? Чому вона не працює і що з цим робити

28.11.2022     555

Коли повідомляєш комусь, що немає бажання щось робити, у відповідь можна почути щось на кшталт: «Друже, тобі просто не вистачає мотивації». Що ж це за звір такий – мотивація? Чому вона не працює і що з цим робити? Портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує разом поміркувати над цими важливими питаннями.

Чому мотиваційний меседж не працює?

Ви зауважували за собою, що перегляди мотиваційних відео на YouTube, прочитання мотиваційних книг не дають того очікуваного результату, на який ми сподіваємося? В погоні за мотивацією ми ладні «перелопатити» безліч мотиваційної літератури, але раз за разом впираємося в ту ж саму стіну. І ніби все просто з мотивацією, бо, якщо по-простому, мотивація – це «бажання щось робити». Але на ділі все виявляється зовсім не так. І замість появи нестримного бажання «звертати гори» настає розчарування, а прокрастинація виходить на новий рівень. Отже, в більшості випадків мотиваційний меседж не працює. Бо коли ми починаємо шукати чарівну пігулку, яка нібито все змінить, ми врешті-решт з’ясуємо, що її немає.

Але запитайте себе – а що ж я шукаю насправді? Як визначити ту саму мотивацію, як вона виглядає, скажімо так? Це якесь безперебійне джерело енергії всередині нас самих чи, можливо, бажання переробити всі справи, і так щодня? Якщо ми спробуємо з’ясувати, що саме ми шукаємо, то виявиться, що ми шукаємо щось абстрактне і незрозуміле, відірване від реальності. Але це так приємно – тішити себе думками, що от-от, і бажана мотивація знайдеться, якщо не завтра, то післязавтра. І все одразу стане на свої місця, всі справи закрутяться в шаленому темпі, англійська вивчиться за два місяці і т.д.

Гірка правда полягає в тому, що за пошуками мотивації можуть промайнути роки.

Брак мотивації чи нестача дисципліни?

І ось ми підходимо до найважливішого – справа не в мотивації як такої, а у відсутності дисципліни. Нам не вистачає терпіння і наснаги робити щодня одне й те саме, виділяти певну кількість часу для опанування важливих навичок чи знань. Хтось скаже – ну тепер час такий, безліч відволікаючих факторів. На жаль, це так, адже раніше людство не мало стільки відволікаючих факторів, як маємо ми, сучасні люди. З розвитком нових технологій з’явилося безліч розваг – комп’ютерні ігри, соцмережі, нескінченний потік серіальних новинок – що дисципліна за всіма цими розвагами тихенько причаїлася в куточку. Але дисципліна – це примушувати себе щодня робити щось важливе, незважаючи на все, що діється навколо вас. Вийшов новий серіал, якого з нетерпінням чекали? Почекає, поки повчу англійську. Ось це найважче в дисципліні – примушувати себе, долати лінь, апатію і відсутність тієї ж мотивації. А в наших сучасних реаліях робити це ще складніше, бо за війною, за тривогою про майбутнє багато речей втрачає сенс. Ось таке зачароване коло.

Just do it!

Наріжний камінь дисципліни – планування. На день, тиждень та місяць вперед. Запланували – зробили. І так по колу. По-іншому, на жаль, не вийде. А що реально може допомогти тут, окрім мотивації – це навчитися знаходити задоволення в тому, що робите. Що навчаєтесь. Що долаєте свою лінь та апатію і стаєте кращими щодня.

Ще одна безцінна річ, яка реально може допомогти – знайти однодумців і заручитися підтримкою дорогих вам людей. Саме вони можуть стати для вас тими мотиваторами, які не дадуть опустити руки. Чого вам і бажаємо.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору