UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Поговоримо про токсичних колег, або як дати елегантні відповіді на безтактні питання

Поговоримо про токсичних колег, або як дати елегантні відповіді на безтактні питання

14.05.2021 660
Поговоримо про токсичних колег, або як дати елегантні відповіді на безтактні питання

Поговоримо про токсичних колег, або як дати елегантні відповіді на безтактні питання

14.05.2021     660

З людьми важко, але й без людей непросто, погоджуєтеся? А що ж робити, якщо ви ставитеся до людей з прихильністю, любите працювати у колективі, але деякі колеги сприймають вашу доброту за слабкість? Як реагувати, коли не хочеться іти на конфлікт, але й кривдника «осадити» теж хочеться, причому м’яко і з добротою, щоб не образити? Jobs.ua пропонує елегантні відповіді на доволі безтактні питання.

Про токсичних колег

Якщо за характером ви просто «добряк» у душі, токсичні люди обов’язково сприймуть вашу доброту за слабкість, бо інакше просто не можуть. І тут важливо зрозуміти одну річ – ніхто не має права вас ображати: ні начальник, ні токсичні колеги, ні випадкова людина на вулиці. Взагалі ніхто, по замовчуванню ніхто. Але часто виникає доволі делікатна ситуація – на грубість не хочеться відповідати грубістю, але ж постояти за себе треба, так? Дати гідну відсіч людині, яка не зважає на той факт, що кожен з нас має право на ввічливе ставлення до себе.

Відмовтеся від коментарів у бік третіх осіб

Коли до вас підходить токсичний колега з невинним на перший погляд питанням (наприклад, «я тут чув, що Петя з бухгалтерії сказав, що ти злодій. Що ти скажеш на це?»). Здавалося б, ніби невинне питання, але це зовсім не так. Подібними питаннями токсичні колеги заганяють у пастку і змушують почуватися некомфортно. А нормальна, адекватна людина ніколи не змусить вас почуватися незручно. Вона швидше перепросить за свої слова, ніж буде з лицемірною усмішкою запитувати подібні речі.

То як відповісти на такий випад? Поміркуємо: ви не знаєте напевно, що сказав Петя з бухгалтерії про вас, бо ви не чули цього, так? А раптом цей колега, що підійшов до вас із таким дурним питанням, просто дурачиться? Тому тут відповідати потрібно нейтрально: мовляв, я не чув і не знаю, що він про мене казав. Можливо, вам варто уточнити в нього, що саме він мав на увазі». Така відповідь обеззброїть будь-якого токсичного колегу.

Питання про релігію, політику, сім’ю

Такі питання теж доволі безтактні. Нікого не повинно хвилювати, якої релігії ви притримуєтеся і чи притримуєтеся взагалі, які політичні погляди маєте і так далі. На такі питання теж потрібно відповідати коротко: «Перепрошую, але я принципово не обговорюю такі теми». Якщо людина продовжує тиснути, бо їй так хочеться, варіант тут один – просто завершити розмову, мотивуючи це власною зайнятістю.

«Якщо я скажу вам правду, ви все одно не повірите!»

Це універсальна відповідь на будь-яке безтактне питання («Чув, що ви купили будинок. А за скільки?», «А наскільки відсотків тобі підвищили зарплату?» і тому подібні питаннячка. Питається: а тобі яке діло, скільки було заплачено за будинок чи на скільки відсотків піднялась зарплатня? Тому такий варіант відповіді чудово пасує таким безцеремонним питанням. Але тут є важливий момент: тримайте цю фразу у голові, але не поспішайте її вимовляти. Нехай між питанням та відповіддю мине трохи часу, секунд п’ять-десять, не більше. Після такої затяжної паузи, дивлячись з усмішкою в обличчя токсичного колеги, спокійно прокажіть цю фразу. І займайтеся далі своїми справами. А токсичний колега нехай думає, що ви хотіли цим сказати. Йому ж все одно на робочому місці немає чим зайнятися.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору