UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Поради та рекомендації вступникам
  5. Поради тим, хто не вступив до ВУЗу

Поради тим, хто не вступив до ВУЗу

18.01.2008 251
Поради тим, хто не вступив до ВУЗу

Поради тим, хто не вступив до ВУЗу

18.01.2008     251

Зазвичай говорять: не буває невдач, бувають інші шляхи. Те, що зараз здається провалом, через деякий час запросто може виявитися єдиним правильним виходом із ситуації. Ці слова треба обов’язково вимовити вголос у тому випадку, якщо не пощастило вступити до інституту.

Не треба горювати, лаяти себе чи навколишніх, і тим більше впадати у відчай. Найефективніше – обміркувати плани на найближчий рік. А варіантів більше аніж досить.

Комерційний вуз

Мова йде не тільки про ті приватні навчальні заклади, що працюють лише на комерційній основі. Насправді у всіх поважних інститутах і університетах сьогодні є платне навчання. Якщо маєте потрібну суму, прямуйте туди, куди ви щойно не вступили безкоштовно.

Як свідчать затверджені урядом офіційні документи, вищий навчальний заклад самостійно визначає порядок організації прийому на місця з оплатою вартості навчання. Визначається кількість місць для прийому і встановлюються ті ж самі вступні іспити, що і для осіб, які вступають на навчання за рахунок коштів державного бюджету. У випадку відсутності конкурсу вступні іспити установлюються вузом. На практиці це означає, що доведеться ще раз складати іспити.

Щоправда, іноді вуз зараховує ті оцінки, які були отримані при першій спробі. У цьому випадку достатньо лише написати заяву з проханням зарахувати до інституту на договірній основі.

У деякі вузи потрапити на “комерційні місця” можна, одержавши позитивні оцінки на іспиті. Інші наполягають на окремих іспитах. При цьому дуже важливо знати терміни подачі документів. Якщо на бюджетні місця прийом документів на очну форму навчання починається 1 червня і закінчується не раніше 15 липня, то на платні місця ці терміни подовжуються, як правило, до кінця серпня. Це означає, що зарахування на ці місця подовжується до 1 вересня.

У багатьох державних вузах сьогодні виключно платними є вечірнє і заочне відділення. І туди можна також вступити у серпні після попередньої невдалої спроби. Ці форми навчання зручні тим, що ви зможете працювати і самостійно оплачувати своє навчання.

Якщо оцінки на іспитах не були позитивними, можна вибрати аналогічну спеціальність у комерційному інституті. Деякі платні вузи сьогодні можуть забезпечити цілком пристойний рівень освіти, державний диплом і навіть допомогу в працевлаштуванні.

Треба тільки обов’язково переконатися, що вуз справді має необхідні сертифікати. До речі, солідні навчальні заклади самі вважають за необхідне ознайомити кожного абітурієнта із свідоцтвом про державну акредитацію при подачі документів.

Що стосується розцінок на платне навчання, то вартість одного семестру в середньому коливається від $200 до $500, залежно від престижності вузу і конкурсу.

Коледж – перша сходинка

Звичайно, середня професійна освіта сьогодні не така популярна, як раніше. Система профтехучилищ розпалася на цілий ряд коледжів із різноманітним рівнем підготовки. Однак у деяких випадках варто подумати саме про це.

Наприклад, у вас за плечима невдала спроба підкорити медичний інститут. Можна, звичайно, вступати наступного року. Але за краще звернутися до медичного коледжу і одержати професію медсестри. У майбутньому ви матимете велику перевагу перед іншими абітурієнтами. Окрім того, після третього курсу можна спробувати перевестися на другий курс профільного інституту, звичайно, якщо у вас гарні оцінки.

Середня профосвіта корисна не тільки тим, що є сходинкою до вищої, але й тим, що дає повноцінну професію. А це шанс спробувати себе на обраному шляху. Прийом документів до коледжів та училищ завершується наприкінці липня, іноді триває і до середини серпня. Іспити ж продовжуються майже до вересня. Тож можна встигнути.

Курси плюс робота

Але, припустимо, ви вирішили усі свої сили зосередити на підготовці до другої спроби. Це означає, що ви йдете на річні підготовчі курси при обраному інституті і 3–4 вечора на тиждень проводитимете у стінах інституту. Цей спосіб підготовки зручний тим, що не дозволяє розслаблятися, змушуючи постійно вчитися. Методичність і планомірність – це, на думку педагогів, два найважливіші фактори успішної підготовки до вступу.

З тією ж метою – не дозволити своїй свідомості і характеру звикати до неробства – потрібно знайти собі роботу. Крім самодисципліни, вона принесе гроші, які, як відомо, зайвими не бувають.

Пошук роботи можна починати з оголошень у газетах і опитування знайомих, батьків і друзів. Адже вам потрібно знайти вакансію, яку звичайно позначають як “робота для молодих”, тобто без спеціальної підготовки. Як правило, це кур’єри чи помічники-асистенти менеджерів, офіціанти недорогих кафе тощо.

А можна залучити посередників. Є спеціальні організації, що займаються влаштуванням на роботу саме студентів і учнів, які не мають закінченої освіти. До цих організацій звертаються ті фірми, які мають потребу в некваліфікованих, але постійних працівниках.

Так, наприклад, тут можна одержати роботу продавця вуличного кіоску, рознощика товару, вантажника, розповсюджувача друкованої продукції, офіціанта, покоївки тощо. Переваги користування послугами таких організацій очевидні – вони беруть на себе юридичні й організаційні проблеми, а при необхідності провадять тренінги.

До речі, в майбутньому ви зможете використовувати зв’язки з роботодавцями при пошуку підробітку на літо, на час студентських канікул.

Ще один дуже перспективний спосіб провести “зайвий” рік – попрацювати там, де трудяться представники вашої майбутньої професії. Якщо ви вступаєте на юридичний факультет – шукайте роботу в юридичній консультації, якщо мрієте про журналістику – обійдіть усі редакції вашого міста, про кар’єру актора – влаштуйтеся білетером у театр.

Працюючи секретарем, кур’єром, асистентом, ви зануритеся у середовище, зав’яжете знайомства і побачите реальну, а не романтичну сторону майбутньої професії. Хто знає, можливо, це змінить ваші уявлення і плани.

Рік, що звільнився, можна присвятити не тільки курсам при вузі, але і будь-яким іншим професійним курсам. Це відмінний шанс одержати додаткові навички й уміння, наприклад, з комп’ютерної графіки, ландшафтного дизайну чи нарощування нігтів. Оскільки пропозицій сьогодні більше аніж досить, то ви, певно, знайдете галузь, що відповідає саме вашим потребам і професійним запитам.

До речі, намагайтеся використовувати всі можливості, що відкриваються. Вибрали курс – познайомтеся ближче з одногрупниками. Можливо, хтось з них допоможе вам і у пошуку роботи.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору