UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Поради, як коректно відмовитися від роботи

Поради, як коректно відмовитися від роботи

25.11.2022 1389
Поради, як коректно відмовитися від роботи

Поради, як коректно відмовитися від роботи

25.11.2022     1389

Уявимо ситуацію – ви надіслали резюме кільком компаніям, пройшли співбесіди. Минає трохи часу, у відповідь вам надходить декілька пропозицій. Зрозуміло, що ви оберете найкращий варіант для себе, а решту пропозицій проігноруєте. Але чи варто ігнорувати «дзвінок ввічливості»? Можливо, краще перестрахуватися на майбутнє і коректно відмовитися від роботи? Портал з працевлаштування Jobs.ua має поради для всіх потенційних кандидатів, як вчинити найкраще в такій ситуації.

Не ігноруйте це питання

Ми не можемо знати, як у майбутньому повернеться наше життя. Тому спалювати мости і псувати враження про себе аж ніяк не потрібно. Можливо, доля в майбутньому знову зведе вас із цією компанією, а зіпсоване про вас враження як про неввічливого претендента залишиться в роботодавця. Тому приділіть увагу цьому питанню. Тим паче, багато часу це у вас не відбере.

Відмова кандидата – це нормально

Якщо ми говоримо про формат стосунків «роботодавець – найманий працівник», то обидві сторони рівноправні. Оскільки для роботодавців це норма – відмовляти кандидатам, то й для останніх є так само нормально відхиляти пропозицію з працевлаштування. Тому що той факт, що ви успішно пройшли співбесіду, ще не означає, що ви у будь-якому випадку «підпишетесь» на цю роботу.

Цілком зрозуміло, чому кандидати уникають контактувати з роботодавцем щодо відмови. Річ у тому, що деякі роботодавці негативно реагують на відмову. Але цілком імовірно, що такі роботодавці негативно реагують і на прохання про відпустку, або ж на прохання про підвищення зарплатні. Але нехай це залишається на їхній совісті, тому що працювати в компанії, яку очолює людина з такими уявленнями про робочі взаємини, теж непростий виклик.

Не відкладайте рішення в довгу скриню

Якщо ви прийняли таке рішення, тобто коректно відмовитися від роботи, не відкладайте його надовго. Мине день-другий, і ви, можливо, забудете про це. А з кожним новим днем буде важче примусити себе це зробити. Тим паче, ви ж не хочете почути роздратовані слова від роботодавця «А не можна було раніше про це повідомити? Через вас я можу втратити іншого цінного кандидата».

Словом, вирішили – зробіть одразу.

Емейл чи телефонна розмова?

Обирати вам, звичайно. Але телефонна розмова залишить про вас набагато краще враження. Та й на тому боці знатимуть, що ви ввічлива і пунктуальна людина, бо не полінувались зателефонувати та перепросити про свою відмову.

Щодо комунікації: розписувати в деталях причини свого рішення не потрібно. Скажіть щось на зразок: «Поміркувавши над вашою пропозицією, я був змушений відхилити її і прийняти офер від іншої компанії». Швидше за все, вас почнуть розпитувати про ту іншу пропозицію, в чому вона виявилася кращою і т.д. Заздалегідь продумайте відповіді на подібні питання. Не забудьте щиро подякувати за витрачені на вас час та зусилля. Наостанок побажайте рекрутеру всього найкращого. Тепер ви з чистою совістю можете завершити розмову.

Як бачите, насправді нічого складного. По суті, це справа кількох хвилин, і найскладніше – це наважитися на цю розмову.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору