UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Поради з самомотивації

Поради з самомотивації

12.12.2021 920Автор: Лоліта Платошкіна
Поради з самомотивації

Поради з самомотивації

12.12.2021     920Автор: 

Щоб підбадьорити та налаштувати співробітників до ефективної роботи, керівник часто додається до спеціальних методів мотивації, що стимулюють працювати краще та наполегливіше. Куди важче обходить діло з самомотивацією, адже самому спеціалісту необхідно підібрати таким чином стимули й мотиви, щоб вони стали дієвими досить довгий час. Найчастіше самомотивації потребують ті справи, які не викликають у нас особливої зацікавленості. В цій статті на Jobs.ua ви знайдете відповіді на питання: чому самомотивацію вважають рушійною силою спеціаліста, як вона працює, а також знайти практичні поради, що здатні налаштувати на продуктивну роботу.

Самомотивація - рушійна сила спеціаліста

HR-спеціалісти невпинно наголошують на тому, що самомотивація - рушійна сила спеціаліста. Вони мають конкретну позицію з цього питання, побудовану на спостереженні, про те, що самомотивація  - це ключовий навичок, адже вміти самомотивовуватись означає:

самостійно налаштовуватись на роботу при будь-яких обставинах,

зменшувати проблеми, не брати їх близько до серця,

вирішувати труднощі одразу, не відкладати їх на довго,

бачити свій шлях професійного розвитку і розуміти власні бажання.

Спеціаліст, який здатен на самомотивацію - самостійна робоча одиниця в компанії, яка цінується досить високо.

Як працює самомотивація

Американський письменник і психолог Деніел Гоулман зазначав, що наявність самомотивації - елемент емоційного інтелекту людини. Тому чим вищий емоційний інтелект, тим самомотивація побудована краще. Емоційний інтелект можна розвивати - це гарна новина, а значить і над самомотивацією можна працювати. Але треба розуміти прямий зв’язок між самомотивацією та нейромедіаторами та гормонами, адже їх вплив непомітно вагомий.

Дофамін часто вважають нейротрансмітером мотивації взагалі. Саме він примушує нас ціле спрямовуватись, бажати чогось і саме він відповідальний за передчуття задоволення. Але мотивація, насправді, поняття досить абстрактне, бо наскільки б ви не були вмотивовані, побачивши смачну цукерку поруч, ви також будете вмотивовані її з'їсти, тому що первинний стимул так само сильний. А це значить, що і серотонін має велике значення. І це справді так, чим вище сила волі та позитивна налаштованість, тим більший шанс на успіх. Адреналін також грає свою окрему роль. Він пробуджує натхнення, швидкість дій, а його надлишок викликає надмірне хвилювання. Уявіть собі, якщо завдання сприймати не як щось буденне звичне, а питання життя і смерті, Адреналін здатен зосередити мислення та забезпечити організм додатковою енергією. Завдяки ацетилхоліну ми відчуваємо зовнішній баланс та гармонію. Він відповідає за пам’ять, навчання і виробляється у відповідній кількості, коли ми навчаємось. Кажуть, ось чому добре самомотивованим так легко дається читання книжок, розвиток та самовдосконалення. Вироблення кортизолу викликає в організмі сильну тривожність, чого слід уникати. Щоб припинити вироблення кортизолу прямо зараз, психологи радять: 

подумати про те, що вас радує чи примушує посміхнутися, 

зробити паузу для прогулянки,

зробити спеціальні дихальні практики, щоб стабілізувати рівень кортизолу.

Не слід забувати про негативний вплив стресу на когнітивні функції організму, в тому числі на самомотивацію. Не потрібно особливих досліджень, що під час стресових ситуацій, основне завдання організму спрямоване на збереження ресурсів. Тому слід взяти до уваги, що рівень стресу слід звести до мінімуму. 

Можна навчитися налаштовувати себе виконання певної роботи, задаючи собі позитивні мотиви. Коли вам потрібно виконати складну та нецікаву роботу, згадайте наступні поради та вправи.

Десять способів налаштувати себе на роботу

Ставте цілі

Без професійних цілей спеціаліст не має мети та внутрішніх орієнтирів професійного розвитку та шляху. Щоб вигорання не спіткало на роботі, необхідно також мати чіткі цілі, мету, а також спостерігати, як завдання впливають на власний професійний ріст. Вчасно та вірно поставлені цілі дають змогу систематично й послідовно йти до своєї мети. Планування дня - ще один чудовий спосіб налаштуватися на завдання: намітьте невеликі періоди роботи, включіть у план обов'язковий відпочинок. Так само як ми ставимо довгострокові цілі, так необхідно планувати й кожний робочий день. Здається така дрібниця, як відсутність плану на день, не може вплинути на досягнення великих цілей, але це не так. Кожний день дає змогу спостерігати шлях до загальної мети. Планування також позитивно сприяє на самовпорядкування своїх завдань і відчуття відповідальності.

планування роботи

Налаштуй власні біоритми 

Налаштуйте власні біоритми, щоб налаштувати себе на роботу. Фриланс дозволив налаштувати свій робочий день особисто під вас. Це дуже добре само мотивує, адже ви самостійно можете будувати свій робочий день відповідно вашим біоритмам та уподобанням. 

Робіть записи та помітки в записничку на папері, якщо вас відірвали

Якщо часто трапляється таке, що вас хтось відволікає, а після ви досить довго повертаєтесь до роботи, то краще за всього робити розумні помітки в записничку де саме та на чому вас відірвали. Повірте, ви досить швидко повернетесь до роботи, майже не втративши головної думки.

Постійно розвивайся та шукайте нове

Самомотивовані люди тим і відрізняються від інших, що вони постійно знаходяться в пошуці нового, шукають інформацію і знаходять, цікавляться новими ідеями й самі генерують постійно щось нове. Постійно формуйте та плекайте в собі цього навичка.

Нагороджуй та заохочуй себе

Візьміть за обов’язок нагороджувати себе за досягнення. Навіть якщо ніхто не помітив ваших професійних досягнень, або, на перший погляд, вони досить дрібні, все одно заохочуйте себе та хваліть за цілеспрямованість та успіх. Можна вести щоденник перемог. Можна підбивати підсумки дня після роботи або перед сном з обов'язковим виділенням мінімум трьох щоденних досягнень.

Підтримуй власний прогрес

Власний прогрес в роботі необхідно постійно підтримувати. Ви досягли певних цілей та виконали деякі завдання добре, але що далі? Спробуйте відшукати користь та подальші можливості від вашого результату та постійно прогресуйте.

Об'єднуйся з однодумцями 

Щоб отримати постійний прогрес, можна об’єднуватись з однодумцями за інтересами. Це допоможе розвиватися, шукати нові ідеї, натхнення, підказки та подальші шляхи саморозвитку.

Концентруйтесь на цілях, а не на проблемах

Проблеми негативно впливають на наше самопочуття. Недарма психологи кажуть, що концентруватися необхідно на позитивному. То чому б не зосереджувати свою концентрацію саме на цілях, а не на проблемах. Впевнені, ви отримаєте більший і кращий результат.

Створюйте комфортну приємну для вас обстановку 

І, звісно ж, створюйте приємну обстановку для себе, своєї роботи. Це ще один спосіб самомотивуватися та налаштовуватися на ефективну роботу.

Шукайте приклади

Ваші друзі, колеги, родичі, знайомі досягають своєї мети, реалізують цікаві проєкти. Не соромтеся запитати, що їх мотивувало, що допомогло впоратись із труднощами, збирайте особисту бібліотеку прийомів самомотивації.

Самомотивація - та рушійна сила, яка буде вас стимулювати не просто поратися із повсякденними завданнями, але й ставити й досягати професійні цілі, життєві.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору