UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Все про підбір персоналу
  5. Про що частіше за все брешуть у резюме та на співбесіді

Про що частіше за все брешуть у резюме та на співбесіді

3.06.2020 660
Про що частіше за все брешуть у резюме та на співбесіді

Про що частіше за все брешуть у резюме та на співбесіді

3.06.2020     660

Деякі претенденти вважають цілком нормальним іноді відійти від правди. Ймовірно, гарне резюме покращує самооцінку, людина відчуває себе впевнено перед співбесідою, сподівається підвищити власні шанси на швидке та вигідне працевлаштування. З позиції пересічної людини такий маневр можна зрозуміти, але з погляду ділової етики так робити однозначно не можна. Вводити в оману потенційного роботодавця – дуже погана ідея. Спробуємо розібратися, про що ж частіше брешуть кандидати на посаду.

Професійні вміння

Претенденти часто говорять неправду про свої навички, вважаючи при цьому, що вимоги до кандидатів на вакансії сильно завищені. Такий вид обману перевіряється одразу ж на співбесіді. Людину можуть направити до технічного відділу, щоб перевірити його вміння володіння потрібними програмами, багатьом кандидатам дають тестові завдання.

Трапляється, що з якихось причин працедавець не перевіряє вірогідність указаних у резюме вмінь. З часом, починаючи працювати, людина розуміє, що вимоги до вакансії були прописані не просто так. Урешті-решт – випробувальний термін не витримано. Отже, якщо потрібен кандидат з «вільним володінням англійської мови», а ви нею не володієте – ця вакансія не для вас. Краще навчитися та засвоїти всі навички, необхідні для вподобаної вакансії. Якщо для цього потрібно небагато часу, у супроводжувальному листі можна вказати, за який термін ви плануєте цьому навчитись.

Досвід роботи

Буває, що здобувач не включає до свого резюме деякі місця роботи або, навпаки, приписує собі зайві обов’язки та заслуги. Частіше за все це роблять тоді, коли інформацію складно перевірити. Замовчування попереднього досвіду виправдано, коли він не має значення для нових кар’єрних планів, наприклад у випадках із надкваліфікацією. Багато людей взагалі не вважають це брехнею, але приховування – також неправда, хоча й нешкідлива.

Розмір заробітної плати на останньому місці роботи

Потенційний роботодавець під час співбесіди може поцікавитися такою цифрою. Кандидат має право не відповідати. Можна сказати, що ця інформація конфіденційна і ви не бажаєте її розголошувати. Не слід обманювати – завжди знайдеться можливість дізнатися правду. Замість цього краще розповісти про свої досягнення на попередньому місці роботи, про те, чим ви пишаєтеся, ті випадки, коли ви були на висоті.

Висока мотивація

Дуже часто кандидати говорять неправду щодо причин свого прагнення працювати в компанії. Щоб не брехати про свою мотивацію і не вдавати інтерес, доцільно знайти роботу, яка дійсно до вподоби. Інакше, відповідаючи на питання «Чому ви хочете працювати в нашій компанії?», доведеться вигадувати що завгодно: від «розвитку своїх професійних якостей» до «мрію, щоб ваша компанія досягла значного успіху».

Велика перерва у стажі

Перерва у стажі також може стати приводом для приховування. Дехто не хоче вказувати, що він довго шукав місце роботи, дехто – пояснювати проблеми на попередній посаді. Усе ж таки перерву не варто приховувати, краще показати, що не прогаяли цей час. Навіть якщо причини перерви особисті, наприклад догляд за кимось з родичів, – краще сказати правду. Якщо під час паузи вдалося підвищити свою кваліфікацію – пройти стажування, курси або попрацювати фрілансером, доречно зазначити це в резюме та в супроводжувальному листі. Краще пояснити все самому, ніж очікувати питань.

резюме

Що можна приховувати

Можна приховати те, що стосується особистого життя кандидата. Це можуть бути вік, кількість і вік дітей, сімейний стан, шкідливі звички, хобі, і ось чому:

  • вік приховують тому, що людям старше 45 років важко знайти роботу. Існує стереотип, що вони вже не можуть адаптуватися до змін. Якщо в резюме вік ще можна приховати, то на співбесіді важливо довести, що ви – справжній професіонал і ніде більше не приховали інформацію;
  • молодих мам неохоче беруть на роботу, тому що вважають, що вони постійно будуть сидіти на лікарняному;
  • самотні люди приховують свій сімейний стан, бо серед роботодавців поширений стереотип, що сімейні кандидати більш стабільні та надійні;
  • про шкідливі звички не розповідають, тому що, якщо це не заважає робочому процесу, у вільний час співробітник може займатися чим завгодно;
  • захоплення екстремальними видами спорту теж приховують у зв’язку з можливістю отримати травму та декілька місяців перебувати на лікарняному.

В усіх інших випадках краще писати в резюме правду, говорити відкрито під час співбесіди, бо розкрити інформацію в наш час дуже легко.

Отже, ефектне резюме дійсно може додати впевненості кандидату, але найкращу психологічну підтримку здійснює документ, в якому зазначена лише правдива інформація. Особливо в тому разу, коли його текст добре продуманий, структурований та має змістовний опис справжніх навичок та вмінь, важливих досягнень. Експерти з кар’єрних питань попереджають: правда все одно стане відомою. Її можна легко розкрити під час співбесіди або у процесі випробувального терміну. Роботодавці вважають, що брехня – достатній привід, щоб відмовити претенденту в отриманні посади. Пам’ятайте про це.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору