UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Прокрастинація: чому це не завжди погано, і як з нею боротися

Прокрастинація: чому це не завжди погано, і як з нею боротися

23.02.2022 383
Прокрастинація: чому це не завжди погано, і як з нею боротися

Прокрастинація: чому це не завжди погано, і як з нею боротися

23.02.2022     383

Любите прокрастинувати, а потім мучаєтесь через купу невиконаних справ? Прокрастинація – це не завжди погано, але зловживати нею точно не потрібно. А чому це не завжди погано і як з нею боротися – давайте також дізнаємося разом із Jobs.ua.

Прокрастинація – це…

Якщо ви поцікавитеся цим терміном в інтернеті, ви знайдете декілька визначень. Мабуть, найточнішим можна вважати наступне пояснення цього терміну: «Прокрастинація – це синдром постійно відкладених справ, заміна їх приємною діяльністю (постійні перерви на чай чи каву, комп’ютерні ігри та зависання в соцмережах і т.д.). Це призводить до ряду проблем: зниження самооцінки і працездатності, появи стресу і почуття провини за невиконані справи».

Синдром, ось яке слово присутнє в цьому визначенні. Тобто це відбувається регулярно, а не впродовж декількох днів. Якщо ви відклали важливі справи на день-другий, і робите це нечасто, прокрастинацією це не назвеш. Також прокрастинацію не потрібно плутати із звичайною лінню, адже лінива людина не відчуває мук совісті через невиконану роботу, а ось прокрастинатор – відчуває, та ще й як!

Ось чіткі ознаки, які вказують на те, що ви не прокрастинатор:

  • Якщо ви «зависаєте» в соцмережах чи граєте ігри у вільний час – це не прокрастинація;
  • Якщо відкладаєте роботу на день-другий, щоб налаштуватись на неї, а потім їх виконуєте – це теж не прокрастинація;
  • І, нарешті, якщо ви розважаєтеся зі спокійною совістю – це теж, на щастя, не прокрастинація.

Чому прокрастинація – це не завжди погано?

Але навіть якщо ви розумієте, що почали прокрастинувати, але не маєте сил, щоб упоратися з нею – це теж не завжди погано. Прислухайтеся до своїх відчуттів, проаналізуйте останні два-три тижні на предмет завантаженості та якісного відпочинку. Можливо, ви занадто впряглися в роботу, постійно докоряєте собі, що можна зробити ще більше, а в результаті потерпає ваш відпочинок і навіть сон. В такому разі не потрібно дивуватися, що організм відповідає втомою і небажанням братися навіть за улюблену роботу.

Прокрастинація навіть може принести вам користь, але тільки в тому випадку, коли вона призводить до потрібних роздумів («Чи в правильну сторону рухаюся, чи не ігнорую свої власні бажання та мрії?») і потрібних висновків («Я повинен змінити в своєму житті конкретно ось ці речі, щоб наблизитися до реалізації своїх цілей і навчитися цінувати себе і не докоряти через найменшу дрібницю»).

Найдієвіші поради для боротьби з прокрастинацією

Найперше і найважливіше – перестаньте собі докоряти. Перестаньте гризти і мучити себе, бо такі психологічні тортури тільки погіршують ситуацію. Спробуйте зрозуміти, що всі люди час від часу прокрастинують, бо завалюють баланс між роботою та особистим життям, чи погано висипаються, або ще через якусь причину. Краще потіште себе чимось приємним, а якщо відчуваєте, що вам потрібен реальний відпочинок, і одним вікендом це питання не закриєш – не вагайтесь і беріть відпустку. Два-три тижні повноцінного відпочинку з вимкненим робочим чатом – це один з найдієвіших способів перезавантажитися і знову відчути голод за улюбленою роботою. Ви одразу впізнаєте це відчуття, коли дуже-дуже кортить стати до роботи: в народі ще кажуть «чешуться руки до роботи». Добрий відпочинок прекрасно наближає цю мить.

Також перегляньте своє ставлення до сну, якщо досі цього не зробили. Лягати спати після півночі – це прокидатися вранці з важкою головою і втомою. Як тут виконувати свою роботу і приділяти час саморозвитку, якщо з самого рання ваша внутрішня «батарейка» розряджена наполовину?

Читайте також

  • Читання в юному віці – кар'єра у майбутньому 28 вересень, 2024

    Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

↑ Вгору