UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Пропозиції роботи, від яких потрібно відмовитись

Пропозиції роботи, від яких потрібно відмовитись

30.03.2020 420
Пропозиції роботи, від яких потрібно відмовитись

Пропозиції роботи, від яких потрібно відмовитись

30.03.2020     420

Як розпізнати невигідні пропозиції від роботодавця

Пошук роботи — непростий процес, який вимагає багато сил, часу і ресурсів. Знайшовши цікаві вакансії, шукач найчастіше починає поспіхом розсилати резюме, а отримавши запрошення на зустріч, нерідко готовий співпрацювати практично на будь-яких умовах. Вірогідність такого фіналу збільшується пропорційно кількості тижнів зі статусом безробітного.

Проте важливо пам’ятати, що час та професійні компетентності ціняться не менше, ніж фінанси. Співпраця з керівником, який не зацікавлений в рості персоналу, пропонує погані умови праці, не виконує того, що обіцяв, призводить не тільки до особистих, але і до кар’єрних втрат. Правильна підготовка до співбесіди, чітке розуміння власних цілей і рішучість в прийнятті обдуманих рішень дозволять коректно відмовитись від сумнівної пропозиції, при необхідності внести зміни в індивідуальну стратегію пошуку роботи.

На що варто звернути увагу на співбесіді

Особиста зустріч з рекрутером — кульмінаційний момент пошуків місця працевлаштування. Щоб зацікавити його, показати конкурентні переваги як професіонала, варто попередньо продумати лінію поведінки, підготувати якісну самопрезентацію, приблизні відповіді на найпоширеніші питання роботодавців під час співбесіди (наприклад, «чим вас зацікавила наша компанія?», «чому звільнились з попередньої роботи?», «чи правильна стратегія керівництва командою використовувалась колишнім босом?», «чи готові ви працювати в рамках нашої корпоративної культури?» та ін.).

Незважаючи на поширений міф про шалене хвилювання всіх кандидатів під час особистої зустрічі з директором, менеджером по персоналу, необхідно психологічно налаштувати себе на позитивну хвилю. Співрозмовник все одно виявиться звичайною людиною, зі своїми поглядами і слабкостями. Нерідко працедавець перед співбесідою відчуває не менш тривожні емоції — напруженість, невпевненість. Йому необхідно якнайшвидше знайти кваліфікованого спеціаліста і вирішити поставлену задачу, витратити при цьому мінімум ресурсів, вчасно звітувати. Іноді під час особистого спілкування, після отримання відповідей на ключові питання, претендент розуміє, що потенціалу, можливостей цієї компанії замало для успішної роботи. Важливо навчитись не тільки шукати актуальні для себе пропозиції, але і вчасно визначати їх безперспективність.

пошук роботи

Тривожні сигнали для претендента на етапі співбесіди:

  • матеріально-технічна база не відповідає профілю компанії, не співвідноситься з обіцяним доходом;
  • рекрутер поводить себе нахабно, не дотримується ділового етикету, дозволяє грубощі, некоректні вислови;
  • неакуратний зовнішній вигляд співрозмовника;
  • надання неправдивої інформації;
  • значне запізнення без попередження, відсутність вибачення;
  • відмова в офіційному працевлаштуванні, вимога працювати під час стажування безкоштовно;
  • ігнорування питань кандидата, відсутність чітких відповідей працедавця.

По статистиці, оцінка людини, що знаходиться поруч, відбувається в перші хвилини. При цьому 87% інформації засвоюється візуально, 9% — через слух і 4% — інші органи сприйняття. Крім аналізу зовнішнього вигляду, міміки, тону, важливо звернути уваги на емоційну налаштованість рекрутера, загальну атмосферу в офісі, психологічний стан людей навкруги, відмітити щирість, відвертість співрозмовника. Організація рекрутером так званого стресового інтерв’ю (коли кандидата не попереджають про формат проведення зустрічі, а в останній момент повідомляють про групову, а не особисту), формування нездорової обстановки вказують на некоректні методи роботи керівника з персоналом.

В яких випадках варто відмовитись від пропозиції працедавця

Давати негативну відповідь рекрутеру, особливо коли робота дійсно потрібна і процес пошуку затягнувся, завжди нелегко. Дехто погоджується на невигідні умови, починає співпрацю під егідою керівника, який відразу зарекомендував себе негативно, не запропонував гідних умов. Але, як показує практика, таке рішення в більшості випадків призводить лише до втрати часу, фінансового колапсу та значної перерви в кар’єрному, професійному зростанні. Варто скептично ставитись до пропозицій працедавця і об’єктивно проаналізувати доцільність в таких випадках:

  1. Різка невідповідність вимог і рівня оплати праці.

Працедавець може обіцяти хороші перспективи кар’єрного росту, розширення напрямків діяльності, рентабельності компанії, швидке просування вперед, але якщо для цього немає передумов і пропонується низька заробітна плата, варто подумати, чи потрібно починати співпрацю. Рекрутер не обов’язково йде на відкритий обман, можливо, він справді вірить у стрімкий ріст організації. Проте шукачу необхідно в першу чергу об’єктивно аналізувати відповідність вакансії власним критеріям (оплата, географічна локація, спектр обов’язків, відсутність відряджень і т. д.).

пошук на роботі

  1. Левова частка зарплати залежить від обсягу премій, процентів від продажу.

Рекрутер на співбесіді нерідко обіцяє надприбутки за умов виконання плану, з яким начебто легко справляються інші працівники. Необхідно критично мислити і погоджуватись лише на пропозиції з мінімальною для себе фіксованою оплатою. Так можна попередити фінансовий крах, коли доведеться виконувати великий обсяг роботи і не отримувати рівноцінну фінансову винагороду.

  1. Посада з простими обов’язками, у тому ж форматі, що і колишнє місце (відсутність перспектив росту, покращення професійних компетенцій).

Претендента повинна насторожити пропозиція чи вимога будь-яких грошових внесків (наприклад, в якості благодійного платежу). Не варто вибирати посаду, яка вимагатиме багато ресурсів, часу, і паралельно навчатись чи відкривати свій бізнес. Щоб знайти ідеальне місце, не погодитись на сумнівну пропозицію, слід чітко розуміти власні цілі і правильно проаналізувати перспективу кар’єрного росту, збагачення в новій компанії.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору