UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Психологічна резільєнтність - основний навичок під час війни

Психологічна резільєнтність - основний навичок під час війни

29.04.2022 1545Автор: Лоліта Платошкіна
Психологічна резільєнтність - основний навичок під час війни

Психологічна резільєнтність - основний навичок під час війни

29.04.2022     1545Автор: 

Стресостійкість або психологічна резільєнтність - навичок, що завжди був затребуваним роботодавцями при пошуку здобувачів, і під час війни він продовжує високо цінитися на ринку праці. І це правда, здатність відновлюватися  в складних нестандартних умовах та адаптуватися в будь-яких життєвих обставинах - прогресивна якість спеціаліста. Сайт пошуку роботи Jobs.ua ділиться досвідом, як розвивати психологічну резільєнтність, щоб швидко адаптуватись до змін в цей непростий час.

Основні елементи психологічної резільєнтності наступні:

  • оптимістична налаштованість - віра в перемогу, в найкраще майбутнє, власний успіх при будь-якій ситуації;
  • реалістична оцінка ситуації - вміння реально оцінювати положення та ситуацію, вчасно та адекватно реагувати на ситуацію;
  • впевненість у власні сили, професійність - віра у свій професіоналізм, напрацьовані уміння та навички роками;
  • активність, включеність в ситуацію - навичок, що дає можливість вчасно включатися в будь-яку складну ситуацію, бути продуктивним та активним.

Ключ до продуктивності на роботі та соціумі - висока стресостійкість, тому її розвиток особливо важливий. В цілому резільєнтність впливає не тільки на успіх, але й на фізичне та психологічне здоров’я людини. Постійна стресова напруга може призвести до ослаблення імунної системи, серцевих захворювань, тривожності, депресії, зміни артеріального тиску тощо. Тому так важливо розвивати психологічну резільєнтність, що дозволить переносити значні інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження.

Як визначити вашу стресостійкість

Щоб визначити особисту стресостійкість достатньо пройти спеціальні тести, проте метод спостереження також здатен визначити рівень вашої резільєнтності. Спробуйте звернути увагу:

  • як поводить себе ваш організм, якщо ви спите менше восьми годин,
  • як швидко ви втомлюєтеся, якщо не робите перерви під час роботи,
  • як проводите власні вихідні й наскільки відпочившими виходите з них,
  • чи готуєте ви вдома та наскільки різноманітним та здоровим є ваше харчування,
  • наскільки ваше життя активне та має місце для спорту та фізичних вправ,
  • скільки разів на рік берете відпустку,
  • чи часто ви залишаєтесь після роботи, щоб вчасно здати проект чи вкластися в дедлайн,
  • як на вас впливає сварка з близькою людиною, батьками, другом чи колегою по роботі.

Якщо відповіді на ці питання в цілому задовольнять вас, то у вас немає проблем зі стресостійкістю, якщо ж ні, то рекомендуємо підвищувати та розвивати психологічну резільєнтність, щоб зміцнити якість вашого життя та самовпевненість.

Як підвищувати психологічну резільєнтність

Психологічну резільєнтність, як і будь-який soft skill, можна розвивати та підвищувати.

Визначіть власні стресові фактори та жахи

Дуже важливо знатися на власних стресових факторах, і знати, що викликає у вас психологічну навантаженість. Пошук причини може бути не менш складним ніж боротьба із ним. В такому випадку необхідно звернутися до спеціаліста-психолога, який допоможе вам визначити ваші тригери.

Замініть стрес-фактори, якщо це можливо

Скільки б ми не обходили стресові ситуації, оминути його повністю та відгородити себе неможливо. Тому найкращий спосіб - навчитися з ним справлятися або замінити стресові ситуації, тим самим підмінивши реальну психологічну загрозу. Наприклад, якщо ви знаєте, що зустріч у вихідні з друзями здатна відволікти вас від напруги на роботі, або шопінг задовольнить вашу потребу розвіятись, то просто замініть стресовий фактор на щось більш приємне.

Встановіть обмеження для себе

Певні обмеження в роботі здатні допомогти уникнути стресу та стресових ситуацій. Наприклад, навчитися відмовляти колегами по роботі в допомозі, коли у вас не має на це часу. Те ж саме відноситься й до прохань керівника щодо додаткових завдань. 

Приймайте та діліться власними емоціями, почуттями

Будь-які емоції мають проявлятися та виходити зовні. Треба навчитися робити це екологічно, щоб не ранити близьких. Перший крок до цього - навчитися приймати їх. Другий - дозволити їм проявлятися. Третій - навчитися ділитися своїми почуттями з іншими та не жахатися їх.

Навантажуйте себе фізично, зміцнюйте імунітет

Стресові ситуації найчастіше вибивають людину зі звичайної колії, не залишаючи місця спорту чи активному відпочинку, проте саме фізичні навантаження допомагають боротися з негативним впливом стресу. До того ж люди, що займаються спортом отримують більше задоволення від життя. Присутність в вашому житті спорту допоможе також налагодити сон. Також непогано допомагають й інші способи зняття стресу: медитація, масаж, вправи дихання тощо.

медитуйте

Розвивайте позитивне мислення

Коли рівень стресу підвищується, досить важко контролювати позитивне мислення, адже стрес має особливість накопичуватись чим пригнічує організм людини. Для того, щоб оточити себе позитивними думками, необхідно робити те, що ви найбільше любите, й те, що підвищує вам настрій. Наприклад, це будь-яке улюблене хобі, або, навіть, телефонна розмова з другом чи приємною вам людиною.

Як перевірити стресостійкість здобувача на співбесіді

Якщо ви шукаєте на вакансію спеціаліста з психологічною резістентністю, робота якого може проходити в умовах стресу, то краще заздалегідь обрати методи завчасної перевірки його стресостійкості. Це може бути психологічні інтерв’ю, або рішення практичних складних ситуацій, що можуть виникати під час роботи. Головне заздалегідь попереджати здобувача про можливість перевірки його психологічної стійкості.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору