UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. П’ять професій в сфері ІТ, якщо не вмієте програмувати

П’ять професій в сфері ІТ, якщо не вмієте програмувати

17.08.2020 459
П’ять професій в сфері ІТ, якщо не вмієте програмувати

П’ять професій в сфері ІТ, якщо не вмієте програмувати

17.08.2020     459

Коли дуже хочеться працювати в сфері ІТ-технологій, але кодити не вмієте і взагалі – це ні разу не ваше заняття, можна спробувати себе на інших посадах. Адже штат ІТ-компаній складається не лише з програмістів. Стаття адресується всім, хто хоче працювати в цій сфері, але не розробником програмного забезпечення.

Інженер з тестування

Всі люди помиляються, і програмісти в процесі написання коду – теж. Щоб програма не потрапила до користувачів із численними багами і глюками, в гру вступає інженер з тестування. Він з усіх можливих (і неможливих) сторін досліджує продукт на виявлення недоопрацювань і помилок. Інженеру з тестування важливо зрозуміти, чи працює програма як задумано і чи не виконує випадково те, що не потрібна виконувати. Ця професія вимагає уваги і прискіпливості. А також терпіння, бо доведеться багато годин витратити на те, щоб протестувати продукт за багатьма сценаріями.

Знання коду для інженерів з тестування не вимагається. Але великим плюсом для них буде, якщо вони розбиратимуться в тому, як він пишеться. Зрештою, можна прийти на роботу і без глибоких знань у програмуванні, а з часом підтягнути це питання.

Набагато важливішим для роботи тестувальника є знання англійської мови. Якщо ви знаєте англійську на рівні В1 або нижче, її варто підтягнути, бо кейси і тестувальні сценарії пишуться зазвичай англійською (більшість ІТ-компаній в Україні працюють на замовників з-за кордону). Взагалі цей пункт важливий і для інших професій, які згадуватимуться далі.

Осягнути, як тестувати програмні продукти – насправді не важко. Трохи самодисципліни, зосередженості і занурення в новий для себе пласт знань, і задача буде виконана. До речі, інженери з тестування отримають практично однакову з програмістами зарплату, але відповідальності значно менше.

Посада рекрутера

Кому не дається програмування, а спілкування з людьми приносить чимало задоволення, ця посада наче створена для вас. Раз самі не кодите, допоможіть ІТ-компаніям відшукувати обдарованих розробників програмного забезпечення. Ви отримаєте всі бонуси від компанії, які отримують програмісти – звичайно, це стосується й інших професій, не тільки рекрутерів.

Для людей, які прагнуть побудувати кар’єру в ІТ, теж буде можливість розігнатися на цій посаді. Але щоб почуватися впевнено на посаді рекрутера, базові знання доведеться опанувати – на майбутніх співбесідах з програмістами ви повинні знати, про що з ними розмовляти, що запитувати. Також вам доведеться відстежувати зміни в сфері технологій, адже ця галузь дуже стрімко розвивається. Якщо одні мови програмування і веб-платформи, з якими сьогодні працюють програмісти, завтра зміняться на інші, це означає, що до кандидатів у програмісти теж зміняться вимоги.

ІТ-компаніям важливо, щоб люди в процесі роботи почувалися максимально комфортно. Тому рекрутерам також доведеться складати різноманітні тести і метрики, щоб зрозуміти, що продуктивність команди зросте, якщо в кімнаті для нарад поставити нові зручні крісла, а в кімнату відпочинку придбати тенісний стіл. Працювати на подібній посаді – це вливати нову кров у тіло компанії.

Продакт-менеджер

Програмісти створюють програмні продукти, які кожного дня змінюють наш світ. Для цієї роботи потрібна креативність, яка подекуди межує з геніальністю. Але для успішного функціонування ІТ-компанії потрібен також холодний розум, який зможе прорахувати прибутки і витрати. Цими якостями може похвалитися продакт-менеджер, на плечі якого лягає розробка концепції нового продукту. Він аналізує ринок і вимоги замовника, співвідносить витрати з потенційним прибутком, визначає терміни реалізації готового продукту.

Вміти зрозуміти користувачів і спрогнозувати майбутнє програмного продукту – в цьому полягають завдання продакт-менеджера. А для цього потрібно розбиратися в економіці і розуміти механізм створення успішного продукту.

ІТ-консультант


Консультант ІТ-систем

Якщо програмісти будуть розбиратися з тим, які бізнес-задачі їм вирішувати в процесі створення програмного продукту, для цього їм доведеться зануритися в питання економіки і законів функціонування бізнесу. В такому разі для створення коду в них не залишиться часу. Тому роль зв’язкового між бізнесом і власне девелоперами бере на себе ІТ-консультант. Представник цієї професії повинен розуміти границі технічних можливостей програми, але напряму працювати з кодом йому не доведеться. Суть цієї професії полягає в тому, щоб вміти аналізувати інформацію, щоб слухати клієнта – і чути його при цьому – і знаходити чітке вирішення його проблеми.

Аналітик даних

Бажаючим опанувати цю професію доведеться навчитися працювати з аналізом даних. Взяти інформацію і видобути з неї найцінніше – ось основне завдання аналітика даних. Він повинен вміти структурувати інформацію, виводити гіпотези і перевіряти їх на практиці. Звичні проблеми, які повсякчас розв’язує аналітик – чи піде на користь бізнесу, якщо ці дані зміняться; який зиск я можу видобути з того чи іншого масиву даних? Аналітик відшукує відповіді на ці питання і доступно роз’яснює їх менеджерам компанії. Щоб добре виконувати свою роботу, аналітик даних повинен добре розуміти динаміку ІТ-сектора і володіти інструментами, які дають можливість проводити розрахунки і будувати графіки, створювати ефективні презентації. Вміти програмувати від нього теж не вимагається.

Як бачимо, ІТ-сфера пропонує безліч можливостей для людей, яких не причаровують рядки коду. Кожен, хто має яскраво виражені таланти – розбирається в бізнес-процесах чи вміє грамотно розмовляти з людьми – за бажання знайде своє місце в ІТ-компанії.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору