UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. П’ятірка творчих професій, яким варто остерігатися штучного інтелекту

П’ятірка творчих професій, яким варто остерігатися штучного інтелекту

27.10.2021 726
П’ятірка творчих професій, яким варто остерігатися штучного інтелекту

П’ятірка творчих професій, яким варто остерігатися штучного інтелекту

27.10.2021     726

До повстання машин іще далеко, але вже найближчим часом багатьом творчим професіям варто остерігатися штучного інтелекту, який демонструє феноменальні результати в створенні картин, скульптур, дизайнерських рішеннях і навіть музиці. Представникам цих креативних професій в найближчому майбутньому, можливо, доведеться конкурувати за робочі місця із штучним інтелектом.

Наскільки все печально?

Про повстання машин, звісно, це був жарт, але ситуація насправді не надто оптимістична. Для людей, не для машин. Річ у тому, що рівень розвитку штучного інтелекту та робототехніки вже зараз дозволяє замінити людей в більшості професій. І знаєте, чому до сих пір цього не відбулося? Тільки тому, що праця людини обходиться значно дешевше, ніж виготовлення та експлуатація дороговартісного роботизованого обладнання.

Іронія ситуації полягає в тому, що фантасти і мрійники двадцятого століття – тобто ті люди, які марять майбутнім і його технологіями – вірили в те, що майбутнє принесе звільнення людям від рутинної роботи, що дасть можливість присвячувати час власному розвитку і творчості. Але з творчістю вийшло незручно, бо під прицілом штучного інтелекту опинилися найдавніші творчі професії людини, які зародилися ще тисячі років тому. Це художники, скульптори, архітектори, музиканти і дизайнери. Так, дизайн – відносно нове поняття, але ж декор приміщень, оздоблення речей і предметів побуту займало чільне місце в багатьох культурах споконвіку. Тому дизайн теж зараховуємо до древніх професій, адже декоратори завжди високо цінувалися – в будь-якій державі, в будь-якій культурі.

То чи варто остерігатися художникам та іншим творчим професіям штучного інтелекту? Давайте з’ясуємо, наскільки велику загрозу несуть сучасні нейромережі для художників, музикантів та інших креативних професій.

Художники

Майстрам пензля, мабуть, чи не найбільше варто остерігатися штучного інтелекту. Зараз існують вже так звані роботи-художники, які творять концептуальні та абстракціоністські полотна не гірше за відомих митців. А «творчі» нейромережі стали настільки звичними для всіх нас в мобільних застосунках, які працюють з фото та відео, що кожен бажаючий може обробити свої фотографії та відео і змінити їх до невпізнанності. Хочете в стилі комікс-артів, хочете барокову картину в стилі епохи Відродження – будь ласка, програма за кілька секунд згенерує потрібне зображення! Не кожен художник так добре впорається із подібним завданням, а нейромережа такі задачки виконує завиграшки.

То чи несуть загрозу творчі нейромережі для художників? Безумовно, певна загроза існує, адже чимало творчих замовлень дістануться не живим людям, а «комп’ютерним мізкам».

Музиканти

Нещодавно спеціалісти компанії «Over the Bridge» провели цікавий експеримент. На базі нейромережі Magenta – це дітище Google – програмісти розробили алгоритм, який проаналізував тридцять пісень Нірвани і на основі отриманих даних «написав» нову пісню гурту.

Музика

Послухайте її на YouTube, вона є у вільному доступі. Пісня називається «Drowned in the Sun», і ви б ніколи не дізналися, що це фальшивка, якби не знали заздалегідь, що до її створення легендарний Курт Кобейн не має жодного відношення. Та й вокал у цій пісні навіть не справжнього Курта, а всього лиш соліста гурту-двійника, який виконує пісні Нірвани. І пояснюється це лише тим, що на даний момент немає технологій, щоб повноцінно відтворити вокальну партію, яка б відповідала стилю конкретного виконавця. Але, знову ж таки, не знаючи про ці моменти, ви не змогли б віднести цю пісню до розряду фейкових, адже мелодика і характер пісні один в один нагадують стилістику пісень видатного гурту, який працював у стилях ґрандж та альтернативний рок.

Але який плюс від створеної машинним інтелектом музики – її не банить YouTube, адже до сих пір немає точного розуміння, чи поширюються авторські права на такі пісні чи ні.

Скульптори та архітектори

3D-сканери можуть значно полегшити скульпторам та архітекторам моделювання складних об’єктів, знаходити певні творчі рішення для найважчих проектів. Але це, знову ж таки, означає, що менше творчих завдань залишиться для представників цих творчих професій. Хоча, зрештою, що скульптура, що архітектура чи живопис – це завжди затребувані спеціальності, і навряд чи колись машинний інтелект повністю перебере на себе їхні творчі обов’язки.

Дизайнери

Все, що стосується дизайнерських рішень – інтер’єр, одяг, найрізноманітніший декор, – не лише створюються за допомогою штучного інтелекту, а вже давно генеруються в автоматичному режимі. Але в цьому теж потрібно бачити можливості, а не проблему. Наприклад, дизайнери задають машині тільки напрям руху, а більшу частину творчих процес перебирає на себе технологія.

І все ж, яким би просунутим не був штучний інтелект у багатьох питаннях, але тієї іскри – даруйте вже за цей каламбур, – але тієї душевної іскри, яку вкладають творчі люди в свою роботу, машина, яка б вона не була розумна, поки що видати не може. Так, результати творчих експериментів нейромереж вражають, але навряд чи штучний інтелект найближчим часом зможе генерувати по-справжньому унікальний продукт, розвертаючи ті самі предмети під новим кутом бачення, як це робили великі митці, і взагалі – великі уми – всіх часів та епох.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору