UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Робота студентам
  5. Робота для студентів: де і як її знайти

Робота для студентів: де і як її знайти

10.08.2020 2316
Робота для студентів: де і як її знайти

Робота для студентів: де і як її знайти

10.08.2020     2316

Студентство – одна з найбільш уразливих категорій пошукачів. Труднощі зрозумілі: відсутність професійного досвіду, щільний навчальний графік студента денного відділення, здавалося б, не передбачає можливості підробітку. Але ж… Jobs.ua підготував можливі варіанти працевлаштування для тих, хто хоче стати фінансово незалежним і думає про кар’єрний шлях.

Студенти найчастіше хочуть від роботи грошей і досвіду. Гроші потрібні на життя, досвід роботи необхідний для майбутньої кар'єри. Тому варіантів, куди і як студенту влаштуватися на роботу, є два: шукати «легкі» гроші й просту роботу; шукати перспективне місце, для вдалого кар'єрного старту (іноді це навіть без заробітку).

Пошук простої роботи

Якщо цікавить додатковий заробіток, простіше за все не думати про майбутню кар'єру, а просто шукати те, що ближче біля дому, зручніше за графіком і з хорошим заробітком. Якщо поставити собі за мету, знайти роботу без досвіду можна за 2-3 дні.

Види працевлаштування

Зайнятість може бути будь-яка – постійна, часткова, віддалена, з гнучким графіком і фріланс. У кожного виду є свої нюанси.

Постійна зайнятість – найшвидший спосіб отримати потрібні навички і досвід, але необхідно весь день працювати. Хороших вакансій вистачає. Поєднувати роботу і навчання можна, вибравши часткову зайнятість або гнучкий графік. На таких умовах хорошої роботи менше, але знайти можна, якщо є бажання. Дистанційна робота – це можливість працювати вдома чи з будь-якого міста, навіть, країни. Поширена в таких сферах як журналістика, ІТ та деяких інших. Однак, якщо немає досвіду, отримати його буде складно, адже поруч не буде досвідченого колеги, доведеться всі відповіді шукати в інтернеті.

Вакансії без вимог досвіду

Аби краще зрозуміти, де студенту простіше знайти роботу, можете вибрати що-небудь з популярних професій. Зайдіть на Jobs.ua (чи будь-який інший сайт вакансій) і виберіть те, що до душі. З чого вибирати?

Найзатребуваніші працівники: продавець, менеджер з продажу, менеджер по роботі з клієнтами, торговий представник або агент. Цих вакансій чимало. Називаються вони по-різному, але суть одна – потрібно працювати з клієнтами.

Офіс-менеджер, секретар, помічник керівника, адміністратор офісу. Такі фахівці теж досить необхідні.

Практикант, стажер, помічник, асистент в різні галузі – рекламна продукція, ресторани, банки, страхування, бухгалтерія та інші. На подібну стажерську роботу можна легко влаштуватися студенту без досвіду, на ринку вакансій вистачає.

Кур'єр. На таку роботу беруть навіть школярів.

Водій. Потрібно мати посвідчення водія, невеликий стаж водіння й своє авто.

Офіціант. Іноді досвід не вимагається.

Мерчендайзер. Співробітник, який на торгових точках розставляє товар так «як треба» і стежить за швидкістю продажу продукції.

Вантажник, комірник, робітник складу, різнороб та інші робітничі професії. Звичайна робота руками, досвіду не потрібно, все що треба вміти навчають на місці.

Оператор call-центру. Потрібно давати відповіді на різні питання клієнтів. Цьому навчають безпосередньо на місці.

Кухар, кондитер, кулінар. Потрібно вміти добре готувати.

Покоївка, адміністратор в готель, хостес. І багато інших. Серед популярних галузей можна знайти медицину, будівництво, роботу з дітьми, дизайн, логістику, флористику тощо.

Пошук перспективної роботи

Якщо плануєте будувати кар'єру ще студентом, знадобиться досвід, тому варто шукати те, що буде необхідне й цікавіше за зобов'язаннями у майбутньому. Є нескладна, але поетапна схема, як студенту знайти перспективну роботу. Починається вона з відповіді на питання «ким бути?».

1. Ким плануєте працювати. Бажано відразу вибрати напрямок діяльності: наприклад, логістика, викладання, програмування, ремонт, банківська справа тощо. Буде ще краще, якщо зможете конкретизувати. Не просто банківська справа, а торгівля цінними паперами. Не просто логістика, а управління складом.

2. Кар'єрний план на 3 роки. План на майбутнє спрощує життя. Маючи його в голові, простіше шукати роботу, готуватися і проходити співбесіди, оцінювати роботодавців. Чому так? На серйозних вакансіях часто потрібен досвід від трьох років. Якщо працювати в одній сфері тривалий час (при наймі ці 3 роки), можна професійно вирости. Разом з цим почати відносно пристойно заробляти й легко встановити необхідні професійні зв'язки. Про всю галузь не дізнаєшся, але деяку її частину можна добре вивчити.

Кар'єрний план може включати в себе придбання необхідних навичок, вирішення завдань або участь в проектах. Також можна поставити собі за мету потрапити до омріяної компанії (наприклад, вибрати лідера галузі). Все це в майбутньому ви впишете у своє резюме. Ці досягнення самі будуть вас продавати й нікому вже нічого не треба буде доводити.

3. Перша робота. Тут головне адекватно оцінювати свої сили і не чекати чогось надзвичайного. Найчастіші причини довгих пошуків роботи – «я не знаю, чого хочу» і завищені очікування. Вміти мало, хотіти багато – досить поширене явище серед молодих пошукачів. Тому оцінюйте свої здібності уважно й обережно. Інакше роботу можна шукати дуже довго.

4. Складіть резюме. Коли немає досвіду або його бракує, потрібно акцент ставити на навчання, стажування, курси й самоосвіту.

5. Потрібен супровідний лист. Приблизно третина претендентів не пишуть супровідні листи. Це сильно знижує кількість відгуків від роботодавців.

6. Підготовка до співбесіди. Для успішної співбесіди обов’язково треба підготувати відповіді на можливі запитання роботодавця, список своїх питань і додаткову інформацію про дану компанію.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору