UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Робота в команді, якщо ви — одинак

Робота в команді, якщо ви — одинак

7.05.2022 253Автор: Лоліта Платошкіна
Робота в команді, якщо ви — одинак

Робота в команді, якщо ви — одинак

7.05.2022     253Автор: 

Дуже важко собі уявити, людину, що працює окремо від соціуму. Що не кажіть, а кожний день на роботі нам доводиться спілкуватися, взаємодіяти, вирішувати велику кількість поточних завдань. Все це заради ефективних результатів всієї команди. І це правда, хіба може одна людина побудувати стабільний прибутковий бізнес? Через це одним з основних критеріїв пошуку співробітників в компанію сьогодні є командо орієнтованість, де кожний член команди виконує свою окрему функцію заради спільних цілей.

Термін командної роботи прийшов зі спорту, де заради однієї мети кожний учасник об’єднувався в групи, будучи їх складовою тайм-менеджменту. Тому командна робота, як поняття позначає конкретну кількість осіб, що мають конкретну цільову спрямованість та взаємодію на кожному етапі своєї роботи. Щоб краще зрозуміти суть командної роботи, необхідно виділити її основні ознаки та принципи, на яких вона базується, а це:

  • взаємна відповідальність (коли кожний член команди розуміє свою частину роботи й те, що від своєчасного та повноцінного виконання залежить результативність команди в цілому),
  • взаємодоповнюючі вміння (коли навички та вміння кожного учасника є індивідуальними та доповнюючими роботу один одного, а не замінюючими),
  • збіг загальних та власних цілей (кожний член команди має загальні та власні цілі, працюючи в команді вони досягаються швидше, легше, простіше),
  • наявність чітких вимог до результативності (набір цілей, вимог, що підпорядковують роботу як команди, так і кожного окремого її члена, що дозволяє контролювати, стимулювати та коригувати рух та продуктивність командної роботи),
  • комунікація (коли кожний член команди відверто, результативно й ефективно без контрів може розв'язувати робочі питання та справи).

Чому командна робота так цінується

Чому світ зійшов клином на командній роботі? Тому що методом спроб та помилок командна робота приносить більше результатів, ніж робота одинаків.

На відміну від роботи однієї людини, команда має більш широкий інструментарій. А от окремо взятий робітник обмежений своїми ресурсами в роботі. Ціла команда різнопрофільних і різнорівневих спеціалістів з нестандартними поглядами має більше шансів на появу нестандартних ідей, залучення найрізноманітніших інструментів. 

Результативність командної роботи перевищує роботу однієї людини. Особливо якщо робота команди відпрацьована та спрацьовує як годинник.

Вплив на команду ззовні мінімальний, на відміну від зменшеної кількості співробітників. Це важливо, якщо стоїть потреба приймати рішення і зовнішні умови впливають на погляди та рішення.

В команді значно зменшується можливість допуску помилок. Через велику кількість людей в команді, у вас є можливість підмічати навіть незначні помилки та моменти, що можуть впливати на результат роботи.

Погляд членів команди на вашу сумісну роботу дозволить швидко й ретельно виявляти негаразди та труднощі, з якими може зіткнутися команда надалі. Таке собі критичне мислення може зберегти команду від можливих проблем чи помилок, або спрогнозувати результативність на основі спільного набутого раніше досвіду.

Саме команда має можливість повною мірою реалізувати потенціал кожного співробітника. У кожного є можливість подивитися, як працюють інші, повчитися у кращих та набути важливих скілів, або продовжувати їх розвивати та зрощувати.

Співробітники в команді мають можливість додатково брати на себе додаткову відповідальність або роботу, навіть ту, що не входить в спектр виконання саме їх, тим самим вчитися чомусь новому.

Поради, як навчитися працювати в команді

Робота в команді підходить не для кожного, тому для деяких робітників це може бути навіть основним критерієм пошуку роботи: самостійна робота без команди, де людина покладається тільки на себе, свої вміння та навички. Багато хто з одинаків так і кажуть, що покластися на якісну роботу можна тільки в тому випадку, якщо вона буде виконана саме ними. Що не кажіть, а командна робота це, в першу чергу, довіра та вміння покластися на роботу іншої людини і їй також треба вчитися. Психологи радять дотримуватись наступних порад, щоб обминати проблеми встановлення зв’язків в команді на роботі.

Будьте уважними, спостерігайте та помічайте, як поводяться ваші колеги зі стажем в складних ситуаціях. Саме у них ви можете перейняти дорогоцінний досвід поведінки в складних нестандартних ситуаціях.

Спілкуйтеся з колегами по роботі, не соромтесь питати дрібні речі. Це допоможе одразу в двох справах: заговорити та розпочати комунікацію, отримаєте правильну точну відповідь на питання, що вас турбує. Якщо помічаєте, що колега не має бажання відповідати на ваші питання чи підказувати, шукайте іншу людину, яка з залюбки вам допоможе.

Намагайтесь з першого разу запам’ятовувати імена нових колег, з ким спілкуєтесь. Це допоможе швидко влитися в колектив, зробить комунікацію з вами більш персоніфікованою та примусить колег поважати вас. 

В перші кілька днів поцікавтесь чи є у компанії чи конкретно вашій команді спільний чат, щоб було простіше передавати інформацію та спілкуватися по роботі. Це допоможе вам знайти одразу контакти ваших співробітників для подальшої особистої комунікації.

Намагайтесь обідати з вашими колегами, не відділяється від колективу. Це допоможе бути ближче до колег та бути в курсі всіх подій вчасно, адже саме на обідніх перервах можна дізнатися багато чого про компанію та команду. Познайомтесь з їх нормами спілкування, інтересами - все, що може їх об’єднувати чи виділяти. 

Відносьтесь до новачків доброзичливо та не зазнавайтесь, будь-які контакти в команді можуть стати для вас корисними в майбутньому.

Для того, щоб навчитися спілкуватися в команді, необхідно дотримуватись й чітких принципів спілкування колег на роботі.

колеги спілкуються

Перевірте себе та свою тактовність

Будьте чесними та відвертими в спілкуванні з колегами. Більшість рано чи пізно оцінять вашу прямоту та відсутність брехні.

Намагайтесь завжди зберігати позитив, навіть якщо виникають труднощі в роботі. Ніхто не любить співробітників, що скиглять, але й з позитивністю не перегинайте.

Ніколи не турбуйте своїх колег поза робочого часу по незначних проблемах. Всі цінують особисті межі й простір.

Намагайтесь підтримувати будь-яку бесіду, навіть не по роботі, так ви зможете знайти спільні сторони комунікації з будь-ким.

Цікавтесь життям ваших товаришів, їхніми справами та стурбованістю, якщо помітили, якщо є така потреба пропонуйте свою допомогу. 

Ніколи не соромтесь просити колег про допомогу, адже тільки так можна порушити вашу відокремленість від колективу.

Проявляйте повагу до кожного члена команди, не дозволяйте собі панібратських відносин або неформального спілкування або нетерпимості. Все це значно погіршує відносини всередині колективу.

Обов’язково тримайте слово, що було дано по-роботі. Якщо обіцяли виконати проект вчасно, то зробіть це. Люди мають таку особливість запам’ятовувати слабкість інших людей. Це може зіграти вам не на руку в майбутньому.

Не намагайтесь сподобатись кожному. Цілком нормально, що всі різні й мають різні інтереси та характер. Завжди знайдуться ті, що не задоволені вами. Головне виконувати свою роботу чітко й грамотно.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору