UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Робота в компаніях різних типів – плюси і мінуси роботи в них

Робота в компаніях різних типів – плюси і мінуси роботи в них

15.12.2022 1296
Робота в компаніях різних типів – плюси і мінуси роботи в них

Робота в компаніях різних типів – плюси і мінуси роботи в них

15.12.2022     1296

Хтось змалку мріє працювати у відомій міжнародній організації, і зрештою здійснює свою мрію. Когось приваблюють незвідані горизонти стартапів, де можна легко стати першопрохідцем, а когось – стабільна кар’єра у великій корпорації. Словом, вибір професії не обмежується лише сферою її застосування. Важливо також зрозуміти для себе, в компанії якого типу вам хочеться працювати.

Прочитавши цю статтю, ви з’ясуєте для себе плюси і мінуси роботи в компаніях різних типів.

Корпоративний світ, що приваблює багатьох – які його плюси і мінуси?

Хто з вас не мріяв у дитинстві працювати в компанії Coca-Cola чи Procter&Gamble, дивлячись на дійсно талановито продуману і відзняту ТВ-рекламу? Думка про те, що можна зробити свій внесок в роботу настільки великого бізнесу, де пліч-о-пліч працюють тисячі інших співробітників – ця думка приваблює величезними перспективами. Це ж яку приголомшливу кар’єру можна зробити, якщо володіти певною харизмою, навичками і все швидко схоплювати на льоту! І це один з плюсів роботи в корпорації. Виділимо інші плюси роботи в компанії такого типу:

  • Ефективний онбордінг, підтримка в навчанні. Онбордінг – це адаптація нового працівника до роботи в компанії. Відділи найму працівників можуть запропонувати новачкам ефективні програми для розвитку та адаптації в компанії, що сприяє швидкому вливанню «молодої крові» в колективне тіло корпорації.
  • Можливість релокейту. Ще одна причина, чому багато молоді звертають увагу на великі корпорації – це шанс на роботу в закордонному офісі, відрядження по всьому світу і бізнес-подорожі.
  • Стабільна зарплата і бонуси. Віддаючи багато часу, праці і зусиль великій компанії, будьте певні, що вам належним чином віддячать. Висока зарплата і медичне страхування, а також інші бонуси показують турботу компанії про своїх працівників не лише на словах, а й на ділі.
  • Система цінностей. Щасливчиком можна назвати такого працівника, цінності якого збігаються з цінностями компанії. Для великих компаній, як правило, в пріоритеті розвинена корпоративна культура, тому цілком логічно вибирати для роботи ту компанію, що декларує схожі з вашими цінності.

Якщо робота в корпорації має стільки плюсів, значить, мінуси теж повинні бути. Перерахуємо їх:

  • Корпоративний стиль підходів у роботі досить важко позбутися, якщо працівник вирішив звільнитися з корпорації і попрацювати в компанії іншого типу;
  • Багато рутинних процесів, передбачувані будні;
  • Соціальний бік взаємодії працівників також прописаний і вимагає певних правил поведінки, тому для стабільного кар’єрного розвитку треба відповідати певним очікуванням і не виходити за рамки корпоративних правил;
  • Надмір бюрократії, що може значно пригальмувати реалізацію креативних ідей;
  • Можете похвалитися відмінною англійською? Якщо ні, шкода, адже чим краща ваша англійська, тим успішнішою може бути кар’єра в корпорації.
Корпорація

Світ ІТ-компаній, плюси і мінуси

Які б зміни не відбувалися в світі, але одна річ залишатиметься незмінною: всі сфери нашого життя й надалі ставатимуть більш технологічними. Оскільки ІТ-сектору не загрожує забуття, розглянемо плюси роботи в компанії такого типу:

  • Звісно ж, високі зарплати. В Україні ІТ-компанії стабільно зберігають лідерство в цьому важливому показнику. Зокрема, й завдяки низьким податкам, адже в багатьох європейських країнах податки «з’їдають» чималу частину заробітку айтішника, тому айтівці, як правило, отримують дохід на рівні інших висококваліфікованих фахівців.
  • Міжнародні команди – це круто. Команда розробників вашої ІТ-компанії може складатися з людей з різних країн світу. Це чудова можливість обмінюватися не лише професійним досвідом, а й покращувати свою англійську та дізнаватися про життя та побут в інших країнах. Хтозна, коли ці знання можуть стати в нагоді.
  • Чудові люди, свобода і креатив. В ІТ-компаніях, як правило, не заскучаєш. Багато цікавих колег, віддалена робота, можливість самовираження та інші ліберальні умови – погодьтеся, це приваблює.

Звичайно, не все так безхмарно, і мінуси роботи в компаніях такого типу теж існують. Зверніть увагу на:

  • Постійне навчання, бо технології швидко прогресують. Щось стає неактуальним, тому опанування нових знань завжди в пріоритеті;
  • Вас можуть швидко найняти, але можуть й так само швидко звільнити, якщо, припустимо, інвестори покинули проєкт або цілі компанії змінилися;
  • Можуть виникнути проблеми з work-life балансом: іноді доводиться перепрацьовувати, щоб вкластися в дедлайни, а до переживань за вчасно виконаний проект додається робота з працівниками різних часових поясів.

Стартапи – отримати унікальний досвід і не прогоріти

А навіть якщо так, тобто якщо стартап «прогорить», все одно працівник отримає унікальний досвід. Що цікаво, від усіх інших компаній різних типів стартапи відрізняються тим, що все доводиться запускати з нуля. Це дає безліч переваг:

  • Непересічні проєкти, над якими ви більше, можливо, ніколи не попрацюєте в житті. А якщо стартап «вистрілить», отримаєте шанс на пасивний дохід впродовж всього життя;
  • Стрімкий професійний розвиток. Під час роботи над запуском стартапу доведеться багато чого дізнатися вже в процесі. Як результат – отримання великого багажу професійних знань ледве не на всі випадки життя. Після таких випробувань мало що зможе змусити відступити вас, якщо говоримо за професійну сферу.
  • Швидке впровадження власних ідей, максимум творчості. Знову ж таки, навіть у випадку провалу стартапу ви отримаєте цікавий непересічний досвід, який годі з чимось порівняти.

А щоб робота над запуском стартапу не здавалася суцільним медом, ось мінуси компаній такого типу:

  • Налагодження всіх процесів «з нуля»;
  • Гнучкі ролі в команді і поєднання багатьох обов’язків за принципом «всі роблять все»;
  • Певна хаотичність і непередбачуваність, бо кінцевий результат невідомий – або проєкт живе, або «вмирає»;
  • Критично не вистачає часу та ресурсів – ще одна поширена проблема стартапів.

Іноземні компанії

Іноземні компанії приваблюють високими стандартами праці та достойною зарплатою. Працюючи в іноземній компанії, європейській чи американській, ви отримуєте:

  • Доброзичливу атмосферу. Підтримка і доброзичливе ставлення є основою корпоративної культури, але забувати про якість виконання роботи теж не потрібно.
  • Дотримання work-life балансу. Європейським компаніям важливо, щоб їхні співробітники відпочивали достатньо. Краще попередити професійне вигорання і втрату інтересу до роботи, ніж потім боротися з цим протягом тривалого часу.
  • Окрім високої зарплати, на вас чекають достойні умови праці та пристойний соцпакет, в який входить не лише безкоштовне медичне страхування. Тому працювати в компаніях такого типу не лише престижно, а й надзвичайно комфортно.

Проте виділимо й деякі недоліки роботи в таких компаніях:

  • Олдскульний підхід може переважати. Як це не дивно, чимало європейських компаній можуть відставати від українських за рівнем діджиталізації та технологічним устаткуванням;
  • Висока конкуренція, тому потрапити в іноземну компанію не так уже й легко;
  • Знання англійської мови, куди ж без неї? В окремих випадках треба володіти мовою тієї країни, в якій розташована компанія;
  • Високі податки.
Іноземна компанія

Середній і малий бізнес у рідній країні

А тепер трохи про наболіле. Мало хто з молодих спеціалістів назве омріяним місцем роботи малий та середній український бізнес. Більшість приваблюють саме відомі компанії та ІТ-стартапи, або той же фриланс. Але аж ніяк не малий та середній бізнес. Але робота в компаніях такого типу має свої плюси:

  • Чудове місце для втілення нових ідей. Великі корпорації мають вагомий мінус – через бюрократичні процедури може «загрузнути» чудова ідея, або на її реалізацію піде чимало часу. В малих компаніях можна швидко втілити вдалу ідею, і саме завдяки відсутності громіздких бюрократичних механізмів.
  • Набуття унікального досвіду. Американський есеїст, математик і трейдер ліванського походження Насім Талеб назвав це антикрихкістю. Малому і середньому бізнесу в нашій країні доводиться проявляти чимало винахідливості, щоб пристосовуватися до умов воєнного часу.

Щоб бути максимально об’єктивними, виділимо декілька мінусів роботи в компаніях такого типу:

  • Не завжди досвідчене управління, тому певні процеси в компанії можуть бути нечітко прописані. Хоча такий стан справ стимулює до несподіваних маневрів і пошуків нових рішень;
  • Кризові ситуації, зовнішні і внутрішні, є серйозними викликами для малого та середнього бізнесу;
  • Постійні перепрацювання, робота у вихідні.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору