UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Що допомагає лідерам приймати рішення

Що допомагає лідерам приймати рішення

26.10.2021 648
Що допомагає лідерам приймати рішення

Що допомагає лідерам приймати рішення

26.10.2021     648

Знайомлячись із біографіями видатних людей, не перестаєш дивуватися тому факту, як їм вдавалося приймати вдалі рішення. Але і в таких людей траплялися ситуації, коли не було багато часу на обдумування або ж діяти доводилося практично всліпу. Що допомагало їм в таких випадках? Розберемося докладніше.

Перевірте і проаналізуйте факти

Навіть маючи обмаль часу, спробуйте максимально прояснити проблему. Брак достовірних фактів віддаляє від реального стану справ; відтак, ризик прийняти невірне рішення значно зростає, ніж у випадку, коли ви ретельно зважили всі «за» і «проти». Звичайно, всього на світі не врахуєш, та й у будь-який момент щось може піти не так. Але лідери на те й лідери, що вміють швидко перебудовуватися по ходу ситуації.

Лідери намагаються передбачати наслідки

Погляд, спрямований у майбутнє – це також відрізняє лідерів з-поміж інших людей. Так, ми всі схильні думати про майбутнє, але думки багатьох людей наповнені страхами і тривогами за майбутнє, в той час як лідери творять майбутнє просто зараз, приймаючи доленосні рішення. Складно сказати, як змінить метавсесвіт Цукенберга наш світ, нашу реальність вже через двадцять-тридцять років, але лідер робить це тут і зараз, розумієте?

Цілком усвідомлюючи таке положення речей, лідери намагаються проаналізувати можливі наслідки від своїх рішень – хоча, повторимося, навіть вони розуміють, що врахувати все неможливо. Але завжди зважуйте свої можливості та бюджет, особливо якщо проявляєте зухвалість та рішучість (про які поговоримо далі).

Зухвалість і рішучість

Щоб здійснити непростий вибір, лідер повинен володіти зухвалістю та рішучістю, бо ризиковані рішення прийме далеко не кожна людина. Надмірна обачність теж може зіграти злий жарт. Якщо пригадаємо відомих людей сучасності, до порад яких прислухаються мільйони людей, то зауважимо, що всі вони мали зухвалість приймати ризиковані рішення. Але мова про зважений ризик, тобто перед прийняттям рішення подумайте над тим, що може трапитися через тиждень, місяць та рік після того, як ви оберете один із варіантів.

Йдучи на ризик, ми можемо навчитися багатьом речам. Це дозволяє розвиватися і зростати, бо тільки тоді приходить розуміння, що справжньому лідеру, можливо, подекуди потрібно відчути гіркий смак поразки, щоб вийти значно сильнішим із ситуації. Щось подібне трапилося з Генрі Фордом, коли його вигнали із заводу, на який він влаштувався в молодості (інші робітники заздрили йому, бо він швидко виявляв несправність у механізмах – інколи одного погляду вистачало). Хтось би занепав духом після такої невдачі, але тільки не Генрі Форд.

Вміння виходити із зони комфорту

Приймати ризиковані, хоч і ретельно зважені рішення – це ніби виходити у відкритий океан на власному човні. Навіть якщо ви забезпечені усім необхідним, включно із рятівним жилетом, запасом провіанту та сигнальними ракетами – навіть всі ці запобіжні засоби не гарантують того, що ви раптово не потрапите в шторм чи якусь іншу неприємну ситуацію.

Лідери чудово розуміють такі речі, і навіть невдача не здатна надовго вибити їх з колії. Про цінність поразок і невдалих рішень хто вже тільки не говорив – і відомі спортсмени, і політики, і культурні діячі. Безумовно, такі люди володіють лідерськими якостями, інакше до їхньої думки ніхто б не прислухався. А всі вони в один голос стверджують, що будь-яка невдача чи успіх – це безцінний досвід. Звичайно, кожен скаже своїми словами, але поміркуйте ось над чим: чи ми говоримо про невдачу, чи про успіх – що в одному, що в іншому випадку це вихід із тих рамок, в яких ви зараз перебуваєте.

Ми підводимо думку до того, що навіть вдале рішення, яке приведе до успіху, не гарантує того, що людина не розгубиться і зможе втримати ситуацію в руках. Якщо за успіхом послідує розгубленість, здобуті дивіденди можна швидко втратити.

Власна вимогливість до себе

Якщо прислухатися до людей з лідерськими якостями, коли вони розповідають про себе, про своє життя і досягнення успіху, досить часто ви почуєте, що ці люди – надто вимогливі до себе. І не тільки до себе, а й до інших людей, до своїх підлеглих. Ця риса характеру дає змогу залишатися сфокусованим і зібраним при будь-яких обставинах. Відтак, це допомагає лідерам приймати вдалі рішення. Зауважте – сфокусованим і зібраним, а не напруженим та схвильованим. Хоча лідери, безумовно, повинні вміти приймати рішення під тиском, бо життя нечасто роздає ідеальні карти в руки.

Глибше розуміння ситуації

Лідери, давайте будемо відвертими, просто зобов’язані володіти як критичним, так і стратегічним мисленням. Розвиваючи ці навички, ви зможете глибше збагнути суть проблеми, «побачити ситуацію наперед» і віддати необхідні вказівки своїм підлеглим. Відкритість до точки зору інших людей також допомагає приймати вчасні і потрібні рішення.

Баланс розуму та емоцій

Іноді варто прислухатися не тільки до розуму, а й до своїх відчуттів. Якщо відчуваєте, що перевантажені інформацією, а вдале рішення не приходить – виділіть час на улюблене хобі, прогулянку чи будь-яке інше заняття.

Сильна команда

«Один у полі не воїн», тому лідерам допомагає приймати рішення сильна команда однодумців. Мова про те, що є на кого спертися в разі необхідності. А щоб згуртувати їх навколо себе, потрібно володіти «чуттям» на потрібних людей. Якщо володієте таким чуттям, навіть в разі невдалого рішення матимете надійний тил та підтримку.

Сильна команда

Віра в себе

Лідери – це ті люди, які ведуть за собою, правильно? Які здатні повести за собою інших. Значить, їм більше властива віра в себе, в свої ідеї та переконання. І мова не про самовпевненість, коли через власний егоїзм можуть послідувати катастрофічні рішення. Самовпевненість обмежує, а про що ми вище говорили?.. – Лідери відкриті до точки зору інших людей. Вони уважно вислухають думку іншого, а вже тоді вирішать, як чинити.

Підтримка

Підтримка близьких людей потрібна навіть сильним і харизматичним лідерам. Важко досягати вершин, коли за спиною немає друзів та близької людини. Без підтримки можуть занепасти духом навіть найсильніші з нас. А в такому стані важко приймати правильні рішення.

Наприклад, дружина Генрі Форда всіляко підтримувала його, коли він намагався змайструвати у гаражі після роботи перший двигун для свого самохідного екіпажу. Чи правильним було його рішення – ось так рішуче і вперто працювати над своєю задумкою багато годин поспіль, жертвуючи дозвіллям з дружиною і подекуди навіть сном? Так, це рішення було правильним, зважаючи на те, як новаторські ідеї та рішення Генрі Форда вплинули на всю подальшу історію автомобілебудування (і не тільки). Але чи зміг би він досягнути всього цього без підтримки дружини? Можливо, й зміг би, але підтримка близької людини однозначно укріплювала його в думці, що він прийняв правильне рішення.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору