UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Що потрібно знати про офісний етикет

Що потрібно знати про офісний етикет

19.01.2020 1767
Що потрібно знати про офісний етикет

Що потрібно знати про офісний етикет

19.01.2020     1767

Офіс – це те місце, де ми проводимо достатньо багато часу, тому варто відчувати себе в ньому комфортно. А для цього необхідно притримуватись ряду неофіційних правил етикету, які допоможуть налагодити спілкування і уникнути неприємних ситуацій.

Правила комунікації в офісі

Відразу, прийшовши в офіс, необхідно привітатись з колегами. Найкращий варіант – скористатись нейтральною фразою, наприклад: «Доброго ранку». На привітання потрібно відповідати так же. Якщо бачите незнайому людину, то можна їй кивнути чи просто посміхнутися.

Є ряд правил офісної комунікації, про які необхідно знати:

  • рукостискання – не обов’язкова річ, але прийнята в бізнес-колах. Це єдиний тактильний контакт, який допускається в діловому середовищі. Рукостискання ініціює той, хто вищий по посаді. Стать значення не має;
  • варто остерігатись пліток. Звісно, кар’єру вони не зруйнують, але можуть спровокувати низку неприємних ситуацій. Навряд чи комусь захочеться, щоб про нього пліткували. Варто обмежуватись позитивними висловами про свої колег. Якщо ви почули розмови інших людей, то переповідати їх – не найкращий варіант. Не потрібно і придумувати щось про себе;
  • рекомендується завжди говорити: «Дякую» і «Будь ласка». Такі слова допоможуть підняти настрій. Інколи достатньо усміхнутись колезі, щоб створити позитивний емоційний клімат;
  • не потрібно постійно турбувати людей. Якщо колега розмовляє по телефону і потрібно задати йому запитання, то не варто стояти біля нього і чекати, поки закінчить спілкування. Найкращий варіант – залишити записку і попросити підійти, коли буде час;
  • потрібно завжди питати дозволу, перед тим як взяти річ з чужого столу. Немає значення, що це – маркер чи степлер. Дозволу потрібно питати завжди. Інакше це дає право іншим брати без дозволу ваші речі.

Дуже важливо поважати приватне життя колег. Не можна читати чужу пошту і текст на моніторі, спостерігати без дозволу за тим, чим займається колега. Є ще таке правило: ділитись варто тільки тією інформацією, про яку не соромно буде дізнатись з випуску новин.

Як не заважати іншим

Для того щоб спілкування з колегами було приємним і не на підвищених тонах, варто постаратись не створювати зайвого шуму. Необхідно дотримуватись декількох простих правил:

  • розмовляючи по телефону, краще вийти в коридор, особливо, якщо дзвінок носить особистий характер;
  • рекомендується використовувати гарнітуру, а не гучний зв’язок при дистанційних нарадах;
  • особистий телефон найкраще поставити на беззвучний режим.

Якщо ви любите слухати музику під час робочого дня, то варто відрегулювати гучність, оскільки нерідко буває, що звуки чутні, навіть при користуванні навушниками.

Не варто розмовляти по телефону на підвищених тонах. Така манера викликає занепокоєння у тих, хто знаходиться навколо.

Якщо ви розмовляєте по телефону з колегою, який вищий по посаді, то трубку повинен першим покласти саме він. Якщо ж статус однаковий, то розмову завершує той, хто зателефонував.

Не рекомендується вести довгі переговори у спільному кабінеті. Якщо розмова потребує більше декількох хвилин, то краще скористатись конференц-залом.

Правила поведінки в офісі

Правила поведінки в офісі

Кожна компанія має правила, яких варто дотримуватись. Зазвичай вони прописуються в посадовій інструкції чи договорі. Існують і рекомендації, про які ніхто не розповість, але їх знання і виконання допоможе підтримувати хорошу репутацію серед колег. Таких правил декілька:

  • верхній одяг залишають в гардеробі. Якщо немає окремого приміщення, то в кабінеті обов’язково є шафа або вішалка. Верхній одяг не можна вішати на спинку стільчика чи залишати на столі;
  • на робочому місці не повинно бути надто багато особистих речей. Можна поставити одну-дві рамочки з фото, чашку і якийсь сувенір. Решту речей необхідно заховати в тумбочку;
  • не варто обідати за робочим місцем. Запах їжі може заважати колегам, та й звуки жування подобаються далеко не всім. Пити каву, чай чи інші напої ніхто не забороняє.

Якщо потрібно причепуритись, то це потрібно робити лише в туалеті. Важливо, щоб аромат парфумів був легким.

Дотримуватись правил етикету не завжди вдається, але розуміння і знання їх значно спрощує офісне життя.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору