UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Помилки, допущені під час пошуку роботи
  5. Що робити, якщо довго шукаєте роботу

Що робити, якщо довго шукаєте роботу

23.09.2021 1253
Що робити, якщо довго шукаєте роботу

Що робити, якщо довго шукаєте роботу

23.09.2021     1253

«Хочу працювати, але не можу знайти роботу». Досить часто можна почути цю фразу від друзів чи родичів. І ніби все з людиною гаразд, вона хоче працювати, хоче витрачати свій час на заробляння грошей і побудову кар’єри, але пристойну роботу не вдається знайти. Ніби родове прокляття, яке тягнеться слідом, куди б не ступив.

Таке трапляється досить часто. І справа не у родовому проклятті, звісно. А в чому ж тоді? Давайте спробуємо з’ясувати це, а заодно з’ясуємо, що робити, якщо довго шукаєте роботу.

Не впадайте у відчай

Коли пошуки роботи затягуються, існує висока імовірність, що пошукач впаде у відчай. Відсутність пристойної роботи тисне психологічно, та й суспільна думка не дрімає і завжди проявить себе у вигляді недоречних питань на зразок «Ну що, знайшов уже роботу? Ні?.. А чого так?..», і подібні питання раз у раз нагадують, що важлива сторона життя у вас зовсім не клеїться.

Вам пощастило, якщо ви маєте численних друзів, родичів, знайомих, які радо відгукнуться на ваше прохання про пошук роботи. Але не всіх людей є достатньо соціальних зв’язків, щоб у такий спосіб вирішити проблему безробіття. І в таку ситуацію може потрапити будь-хто: випускники навчальних закладів чи люди середнього віку.

Отже, що робити, якщо довго шукаєте роботу?

Тримайте себе в тонусі

Найперше, що слід робити, якщо перебуваєте у скрутній ситуації – тримайте себе в руках і не зазирайте у чарку. Це не найкращий спосіб зняти стрес. Краще зверніть увагу на заняття спортом (про нескладну програму для новачків читайте у циклі статей як змінити себе за 100 днів); якщо зі спортом не дружите, виконуйте бодай легкі пробіжки ввечері, щоб дати тілу мінімальну зарядку. Краще таким чином знімати стрес від того, що довго шукаєте роботу, ніж перехиляти щовечора кілька чарок. Підсісти на алкоголь дуже легко, але позбутися залежності потім дуже і дуже непросто.

Тому тримайте себе в тонусі, навіть якщо з роботою не все гладко. Цей період мине, а які спогади залишаться про нього? Що піддалися слабкостям і розки́сли? Чи, навпроти, зібралися з духом і мужньо пройшли нелегкий період у житті? Життя – це як відкрите море: хоч-не-хоч, а рано чи пізно потрапиш у шторм. Це знає кожен моряк.

І це не просто роздуми. Такими міркуваннями ви даєте собі правильну установку, що, зрештою, дозволить відносно комфортно пережити неприємний період безробіття. Бо для людини, яка хоче працювати і отримувати достойну оплату за свою працю – дуже гірко усвідомлювати, що не вдається знайти своє місце в житті. Від невдач можуть легко опуститися руки. А ваша задача – не допустити цього в жодному випадку.

Не проявляйте пасивність

Пам’ятайте, що пасивність поховає ваші найкращі наміри. Одного розсилання резюме на декілька вакансій недостатньо, адже на кожну пристойну вакансію претендує чимало кандидатів. Просто сидіти і чекати, склавши руки, в сучасному динамічному світі не вийде.

Тому проявіть наполегливість, як дізнаєтесь про потрібну вам вакансію. Зателефонуйте в компанію чи зверніться письмово. Не забувайте з часом оновлювати оголошення, щоб воно не втрачало актуальності. Візьміть за правило за ранковою кавою переглядати нові вакансії. Краще зателефонувати першим, і першим прийти на співбесіду. Можливо, ваша кандидатура їх цілком влаштує.

І як би старомодно це не звучало, але можна також скористатися радіо та друкованими виданнями (газети, журнали), щоб розмістити оголошення про пошук роботи. Хтозна – можливо, ваш потенційний роботодавець почує ваше оголошення, перебуваючи за кермом.

Біржа праці

Недооцінювати Державну службу зайнятості не варто. Коли фахівець із працевлаштування проаналізує ваш досвід роботи, спеціалізацію, попередні місця роботи, він зможе підібрати щось привабливе. А якщо ні, фахівець запропонує безкоштовні курси чи тренінги, поки перебуваєте без роботи. Та й у разі появи актуальної вакансії вас повідомлять про неї.

Біржа праці

Завищені фінансові очікування

Ще однією причиною, по якій довго шукаєте роботу, може стати завищена вимога до заробітної плати. Але як знайти золоту середину? Приділіть цьому питанню увагу і з’ясуйте середній дохід з пропонованих вакансій. Можливо, ви почули від когось неправдиву інформацію, або ситуація на ринку праці дещо змінилася, і раніше зарплата була вищою.

Чи потрібно вказувати бажаний рівень доходу в резюме? Це за бажанням – можете вказувати, можете і не вказувати, щоб не відлякати роботодавця. Але будьте готові до подібного питання на співбесіді. Але пам’ятайте, що називати конкретну суму – існує ризик прорахуватися; краще зауважити щось на кшталт «Хочу отримувати за свою роботу достойну оплату», а це поняття, погодьтеся, від компанії до компанії може суттєво відрізнятися. Назвете замалу суму – прогадаєте, назвете завелику – теж прогадаєте, бо роботодавець може обрати іншого кандидата, який готовий працювати за меншу зарплатню.

Краще приділіть увагу самій співбесіді, щоб справити враження професійної і компетентної людини. Так ви продемонструєте свою цінність для компанії. А працівнику, якого цінують, платять більше.

Занижена самооцінка

Навіть якщо тримаєте себе в руках, не зазираєте в чарку – це ще не означає, що час від час ваша самооцінка не просідатиме і не прямуватиме, як висловилися б математики, до нуля. Що робити, якщо відчуваєте, що просідає самооцінка? Працюйте над собою. Наш мозок здатен на дивовижні речі, якщо скеровувати його в потрібному напрямку. Більше інформації про роботу мозку і як ці знання використати собі на благо, читайте у цій статті.

Не зайве буде нагадати, що занижена самооцінка досить часто корелює із шкідливими звичками. Навіть коли дуже прагнете кинути палити, але ніяк не вдається «останню» сигарету зробити дійсно останньою, а «останню» пляшку пива чи келих вина перед телевізором – дійсно останньою спробою шукати відраду в алкоголі.

Проблеми із резюме

Можливо, потенційного роботодавця ваша кандидатура відштовхує ще на етапі ознайомлення з резюме? Ви уважно перечитували резюме, коли заповнили усю необхідну інформацію? Якщо так, це ще не гарантує, що ваше резюме бездоганне. Можливо, поради, наведені у статті чому роботодавець ігнорує ваше резюме, допоможуть вам виправити ситуацію.

Серед інших причин, чому довго шукаєте роботу:

  • Ви хочете, щоб робота була дуже близько від дому. Так, це питання важливе для жителів обласних міст і столиці, але, можливо, ви готові відмовитися від хорошої пропозиції, бо місце роботи далеко від дому? Можливо, варто спробувати цей варіант, поки не підшукали більш вдалий варіант;
  • Зручний графік і невелика завантаженість. З цих причин теж можуть відсіятися чимало непоганих вакансій. Якщо графік по якійсь причині не влаштовує – можливо, ви зможете підлаштуватися до нього, переглянувши свій розпорядок дня? Можливо, не хочете прокидатися раніше або працювати в нічну зміну? Подумайте, які можливості відкриються для вас, якщо погодитеся на ту чи іншу умову. Робота вночі має свої привабливі сторони, а прокидатися на світанку – теж можна використати собі на користь.

Використайте дозвілля по максимуму

Коли ви довго не можете знайти роботу, буває складно визначитися, чим у цей час зайнятися. Багато людей у буквальному сенсі «помирають» від нудьги. Але ж це контрпродуктивний підхід. Дивитися телевізор і паралельно сумно дивитися у вікно, попиваючи каву і дорікаючи собі, що все складається не так, як ви хочете – це патова ситуація. А патова ситуація, якщо слідувати шаховій термінології, хоч і не програш, але й не виграш. А вам потрібен виграш, так?

Поміркуйте ось над чим: можливо, довго не вдається знайти роботу, бо вам потрібно розібратися в собі? Якщо зануритися глибше в проблему, можуть виявитися доволі несподівані причини. Наприклад, підсвідомо не хочете йти працювати по спеціальності, та ще соромитесь зізнатися собі і рідним, що хочете спробувати себе зовсім в іншій сфері діяльності.

В будь-якому випадку, використайте цей час для відновлення сил, відпочинку, спілкуванню з друзями і родичами. Коли трохи відпустити ситуацію і дозволити собі відпочити, можуть прийти несподівані рішення. Річ у тому, що в стресових ситуаціях доволі часто можна не помітити вдале рішення.

Поміркуйте над тим, чи можете свої улюблені заняття перетворити на додаткове джерело заробітку. Ось приклад – якщо ви займалися в залі, знаєте техніку вправ, можете скласти собі програму тренувань, нехай і найпростішу – вже тільки цими знаннями ви можете підробляти, поки довго шукаєте роботу. Нерідко трапляється так, що подібне захоплення може стати основним джерелом прибутків.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору