UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Що робити, якщо не вдається досягти поставленої мети

Що робити, якщо не вдається досягти поставленої мети

5.10.2020 538
Що робити, якщо не вдається досягти поставленої мети

Що робити, якщо не вдається досягти поставленої мети

5.10.2020     538

Так трапляється, що багато хто з нас у своєму житті роками тримається за безглузді або недосяжні цілі через те, що боїться визнати свої помилки. А коли реалії змушують нарешті змінити курс, виявляється, що інші можливості вже недоступні. Що ж робити в такій ситуації? Разом з jobs.ua пропонуємо проявити емоційну гнучкість.

Часто вірність нереалістичним або навіть шкідливим для нас цілям в житті, продиктована в першу чергу емоціями, в яких ми не розібралися. Наприклад, книга, над якою ви працюєте, на жаль, просто не складається, тому час її відкласти й зайнятися чимось іншим. Якщо вам діставалися головні ролі у всіх шкільних спектаклях, це добре. Але може бути так, що до рівня великого екрана ви все ж таки не дотягує.

Буває, що мету собі поставили досяжну, але дуже важку. Наприклад, вам вдалося вступити в балетну трупу або отримати заповітне місце фінансового консультанта. Але через деякий час захоплення пройшло, але ж працювати далі треба, хоч і без запалу. Тим часом, поки ви розмірковуєте над тим як діяти далі, двері до інших можливостей закриваються одна за одною, і зволікання може дорого обійтися.

Рішуче слово «досить»

Іноді по-справжньому хоробрий вчинок – це припинити себе мучити й сказати собі: «Досить!». Однак рішучість повинна бути розумною. Коли не вдається досягти мети, спробуйте адаптувати її, тобто послабити хватку й відпустити попередню, недосяжну мету, а потім взятися за наступну можливу альтернативу.

Намагайтеся сприймати такі зміни не як поразку, а як перехід на новий життєвий етап, адже ви даєте собі можливість розвиватися і вдосконалюватися разом з обставинами, вибираючи шлях нових можливостей. Це гідне і мудре рішення. Тоді виникає питання: коли треба говорити це рішуче слово «досить»?

У деяких сферах діяльності все зрозуміло. Наприклад, в модельному бізнесі чи в спорті багато що залежить від віку. А якщо ви займаєтеся тим чим мріяли ще з дитинства, а галузь зараз переживає кризу й всюди скорочують фінансування? Або ви музикант, який виступає з концертами, але заробляє мало? А якщо ви підприємець, який тільки-но закрив свій третій стартап? І тут треба зважити всі за й проти, перш ніж відмовитися від мети й починати шукати нову або дати своїй мрії ще один шанс.

Рівняння «вистачить»

До рівняння хватка й «вистачить» можна додати коефіцієнти: незворотні витрати і упущену вигоду. Незворотні витрати – це гроші, час або сили, які ви вже вклали в своє починання і тому не хочете його кидати. Упущена вигода – це те, від чого ви відмовляєтеся, дотримуючись свого рішення. Зрештою, кожна копійка або кожна хвилина, які ви вкладаєте в цей проект (роботу), не дають можливість зробити внесок в, можливо, більш вигідний варіант. Щоб подивитися на ситуацію з боку й добре її оцінити, визначити для себе чи потрібно далі вкладати час і гроші в обрану справу, треба спробувати відволіктися від незворотних витрат. Правильну відповідь отримаєте, якщо добре будете себе знати, свої бажання і прагнення, власні цінності й слідувати їм.

У випадку, коли перед вами стоїть вибір триматися чи здаватися спробуйте поставити собі такі питання.

∙ Чи приносить мені задоволення або радість те, чим я займаюсь?

∙ Чи відображає ця діяльність мої життєві цінності?

∙ Застосовую я в роботі своїй сильні сторони?

∙ Чи вірю в успішність своєї справи?

∙ Від яких інших задумів чи можливостей я відмовлюся, якщо продовжу працювати у цьому напрямку?

∙В своєму рішенні проявляю твердість чи дію бездумно (на емоціях)?

Коли ви постійно прагнете здобувати нові знання, переживати яскраві емоції, прямуєте за покликом серця і знаходите власні відверті відповіді на важливі для вас питання, тоді вас не хитає зі сторони в сторону. Ви впевнено ідете назустріч майбутньому, обравши непросту, але досяжну мету не тому, що «так треба», а тому, що ви самі цього хочете.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору