UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання і робота
  5. Що важливіше: вища освіта чи досвід роботи?

Що важливіше: вища освіта чи досвід роботи?

17.07.2020 2123Автор: Олександр Мавлідінов
Що важливіше: вища освіта чи досвід роботи?

Що важливіше: вища освіта чи досвід роботи?

17.07.2020     2123Автор: 

Ще не так вже й давно, вища освіта була необхідним фактом отримання можливості займання будь-яких, не лише профільних посад, а й взагалі, будь-яких. Крім того, такого питання не виникало ще й тому, що вищі одразу давали направлення на роботу, ставлячи отримання «корочок» безумовно першочерговою справою усіх, хто прагнув досягнень та професійного розвитку.

Зміни, які суттєво відрізняють сучасний ринок праці більшості розвинутих держав від його прототипів двадцяти-тридцяти річної давнини, призвели й до нових вимог, які роботодавці висувають кандидатам на можливі вакансії їх компаній. До того, сучасні аспекти пошуків працевлаштування, вимагають, наприклад, самостійних пошуків пропозицій, вміння швидко навчатися у процесі роботи та вчитися вимогам, що існують у самій компанії, здобувати актуальні нові навички.

Також, не є таємницею й той факт, що всесвітньовідомі роботодавці з таких найбільш затребуваних сфер, як IT-напрямок, наприклад, часто акцентують увагу на тому, що не потребують від кандидатів жодних даних, щодо їхньої освіти та залюбки візьмуть на роботу будь-кого, хто впорається з тестовим завданням.

Дивіться самі.

«Маю багатий професійний досвід…»

По перше, слід чітко уявляти, що людина здатна освоїти майже все, що забажає. Проте, певні моменти осягнення будь-якого напрямку, виявляться недоступними для неї. Приходячи з нуля та вдало навчаючись чому б там не було, людина все одно буде трохи обмежена власним баченням власних можливостей. Чи стане вона розвиватися «далі», чи залишиться на вдосконаленні обраного рівня, будуючи горизонтальну кар’єру, залежатиме від того, як намалює перспективи для неї, той, хто виступив в ролі вчителя та наставника.

Також, не слід забувати, що низка професій, наприклад, інженер чи лікар, просто таки обумовлені наявністю довготривалого навчання, без якого, можна засвоїти лише певні найпростіші ази спеціальності.

Щодо інших пересічних напрямків зайнятості та сфер діяльності, то у більшості випадків, роботодавець, під час прийому на роботу, буде розпитувати кандидата про існуючий в нього досвід роботи більше, аніж зацікавиться наявністю в останнього диплому про вищу освіту. Та й сама перевага буде завжди надана тим кандидатам, хто освоїв та володіє потрібними навичками практично, чим «теоретикам» з гарними оцінками за навчання.

вища освіта чи практичний досвід

Вища освіта лише красивий статус?

Звичайно ні. Адже, та сама різноспрямована обізнаність цінується не лише у соціальних. А й у багатьох професійних колах. Проте, рішення щодо отримання вищої освіти краще приймати чітко розуміючи те, для чого це вам потрібно. Одна справа – коли без наявності такої освіти, ви просто не зможете займатися улюбленою роботою та не будете мати можливостей розвитку, й інша – коли людина витрачає декілька роківжиття, отримуючи освіту «щоб була», у той час, коли друзі вже успішні в обраних сферах, працювати в яких навчалися у процесі самої роботи.

Навіть, актуальна та престижна університетська освіта, теж має певні власні «плюси» та «мінуси».

Серед таких «мінусів», часто зазначають «застиглість» у часу, що стосується низки обов’язкових для вивчання наук, які не лише не мають прямого відношення до спеціальності, але й часто виявляються такими, що є спірними сьогодні.

Тож, витративши чималий час на такі «науки» або на ті, що просто не знадобляться більшості у професійному житті, ми отримуємо суттєвий «мінус», бо можна було витрачати саме цей час на більш поглиблене вивчення того, що саме може стати у нагоді, під час початку профільного шляху фахівця.

Однак, сам факт тримання диплома є реальним «плюсом», бо так чи інакше, але виступає свідченням наявності в кандидата певної компетентності в даному професійному напрямку. Треба зазначити, що скоріше за все, роботодавцям необхідно буде, все одно, перевіряти знання практично, бо самі «корочки» сьогодні, не так вже й складно купити на чорному ринку.

У певних сферах, досвід колективного навчання та праці, який дає саме навчання у вишах, може стати ключовим для кандидата, що не має практичного суто професійного досвіду. В інших – випускнику та відміннику навчання, запропонують лише посади «першої сходинки», бо, незважаючи на гарний атестат чи диплом, робота вимагає наявності саме практики.

Все залежить від того, в якому напрямку ви бажаєте будувати свою кар’єру. Тож, слід уважно відповісти на таке питання, щоб не витрачати час дарма та не отримувати «неочікуваних» розчарувань від власних дій у майбутньому.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору