UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Шпаргалка для спікера: секрети успішного виступу на конференції

Шпаргалка для спікера: секрети успішного виступу на конференції

27.01.2023 931Автор: Лоліта Платошкіна
Шпаргалка для спікера: секрети успішного виступу на конференції

Шпаргалка для спікера: секрети успішного виступу на конференції

27.01.2023     931Автор: 

Друзі, якщо за професією вам випала доля проведення онлайн заходів, а ви й публічні виступи - поняття несумісні, не поспішайте засмучуватись і закидати професійне покликання. Знамениті спікери та DJ на радіо стверджують, що тільки з часом та практикою щоденного спілкування можна вирішити страх перед публічними виступами. В його основі закрадається і відсутність подібного формату спілкування, і внутрішня невпевненість, і думка й оцінка інших щодо вашого виступу. Як бачите, робота над собою об’ємна і вимагає неабияких зусиль, щоб досягти успіху в цій справі.

Для багатьох спікерів онлайн-виступи - справжнє спасіння, адже слухачі за екраном, і спікер їх не бачить. Натомість виникають інша купа хвилювань, як ось: якість та безперебійність зв’язку, відсутність прямого контакту з аудиторією, щоб побачити їх реакцію та залучити до бесіди чи обговорювань. Проте онлайн-конференції відкривають інші більші перспективи таких заходів.

Як розвинути власні ораторські здібності

Навчитися говорити красиво і правильно - це не якась примха аристократії, це та здібність, що може допомогти вам в будь-якій сфері діяльності знайти однодумців, обернути ворогів на друзів. Саме наука риторика та її досконале вивчення дозволяє вдосконалювати власну промову. Чи кожна людина має стати оратором? Скоріше ні, не кожна, але кожна, що бажає отримати успіх в якості спікера на заходах та онлайн-виступах. Якщо ви бажаєте розвинути власні ораторські здібності, то рекомендуємо вам дотримуватися наступних рекомендацій, щоб ваші виступи хоч онлайн, хоч офлайн виступах проходили успішно.

Спілкуйтесь більше з різними людьми на різні теми. Спілкування це основа ораторського мистецтва. Тому намагайтесь більше спілкуємося з людьми. Просто питайте як справи, що нового і більше говоріть за кожної нагоди, навіть якщо це касир у супермаркеті.

Покращуйте власну впевненість. Вашу невпевненість видають багато зовнішніх ознак. Тому виробіть звичку дивитися в очі під час спілкування, тримати зоровий контакт. Може це й приносить певний дискомфорт, проте так ви значно швидше дозволить вам відчувати себе вільно й впевнено.

Намагайтесь розвиватися всебічно. Виступ оратора настільки цікавий, настільки наповнений новинами та новою інформацією. Високо цінується аудиторією, коли спікер вміє наводити приклади реальні й гіпотетичні, розказувати історії, цитувати людей, згадувати історичні факти, описувати процеси, пояснювати складні терміни простими словами тощо. Для того, щоб могти це робити, треба бути начитаним та обізнаним.

Читайте книги з ораторського мистецтва. Відкривайте для себе літературу ораторського мистецтва, ведення конференцій. Прекрасно підійдуть книги публічних виступів знаменитостей, їх геніальні потужні промови.

Розширюйте постійно власний словниковий запас. Ви зможете утримати увагу людей, якщо людина чує не ті самі слова, які звикла чути. Тому добре, коли спікер може підібрати гарні синоніми, але водночас всім зрозумілі. Щоб збільшити словниковий запас – читайте художні книги, нон-фікшн, якісні журнали.

Контролюйте дикцію та залучайте жести

промова спікера

Коли ви прокачаєте впевненість, то ваша постава стане більш розслабленою, зникне скованість жестикуляції і м’язів. Ви зможете вільно дозволяти собі жестикулювати й контролювати, як власні слова, так і дії.

Використовуйте різноманітні формати практики публічних виступів. Використовуйте розмовний сторітелінг в компаніях друзів і знайомих. І людям буде цікаво, і ви потренуєтеся. Адже історії – це основа тексту практично для будь-якого публічного виступу.

А ось ще невеличкі поради:

  • Розповідайте захоплююче, використовуючи образи.
  • Вчіться аргументувати власні твердження та думки.
  • Розвивайте мовне мислення.
  • Знаходьте час для читання вголос.
  • Тренуйте пам'ять заучуванням віршів та уривків.
  • Не забувайте про паузи при підготовці промови.

Як провести успішно онлайн захід

Отже, перед вами важлива задача: провести онлайн захід чи конференцію. Ми підготували для вас дієві поради, що допоможуть вам провести успішно будь-який онлайн захід.

  1. Перевірте всю необхідну технічну сторону заходу. Зробити тест-драйв всіх систем: перевірити стабільність інтернет-з’єднання, чи добре працюють мікрофони, відеокамери.
  2. Спікер повинен чітко знати, як користуватися всіма інструментами, що використовуються під час відеоконференції: слайдером, проектором тощо. А також, як активувати чи деактивувати чат, або вивести презентацію у повноекранний режим.
  3. Продумайте, як можна урізноманітнити презентацію, щоб вона не була монотонною та стомлюючою. Можливо ввести реальні історії з власного життя чи проекту або запустити вікторину або інтерактивне опитування. На це завжди жваво реагує аудиторія.
  4. Дуже важливо чітко дотримуйтесь таймінгу власного виступу, особливо якщо виступаєте не ви один. Поважайте своїх слухачів та колег, цінуйте витрачений ними час.
  5. Зверніть увагу на деякі деталі, що можуть вплинути на сприйняття вас чи виступу аудиторією: загальний фон, освітлення, одяг. Одяг, наприклад, не повинен зливатися з загальним фоном, а для цього вибирайте одяг без дрібних візерунків.
  6. Якщо ваш виступ включає відеозйомку, то врахуйте, що камеру краще розташувати на рівні очей і дивитися прямо в неї.

Спікери, яким доводиться часто виступати на публіці, перемагають себе кожний раз. Тому більше впевненості та наполегливості на шляху професії спікера.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору