UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання і робота
  5. Способи заробітку для студента без шкоди для навчання

Способи заробітку для студента без шкоди для навчання

19.10.2021 653
Способи заробітку для студента без шкоди для навчання

Способи заробітку для студента без шкоди для навчання

19.10.2021     653

Для багатьох студентів, коли вони розпочинають навчання, гостро постає питання «де брати додаткові кошти». Це особливо актуально у нашій країні, коли на зарплату буває складно прожити, а що вже говорити про стипендії (та й отримують її не всі). Та й хочеться відчути власну незалежність від батьків, а найкраще це вирішується саме за допомогою грошей. Тому давайте розглянемо можливі способи заробітку для студента без шкоди для навчання. Але спершу поміркуємо над тим, чому студентам варто таки підшукати роботу під час навчання.

Причини для заробітку

Якщо вам не хочеться брати гроші у батьків – це добре і похвально. Чим раніше здобудете фінансову незалежність, тим більше можливостей отримаєте в житті. Виділимо декілька вагомих причин, чому варто підшукати роботу під час навчання:

–Якщо ви знайшли підробіток по вашій майбутній спеціалізації, то зможете «протестувати» професію на практиці і зрозуміти, потрібно вам це чи ні (зрештою, завжди можна змінити один факультет на інший – або навіть на навчальний заклад, якщо відчуваєте, що не «ваше»);

–Ви напрацюєте певний досвід, та й буде що потім в резюме написати, навіть якщо працювали за іншою спеціальністю;

–Навіть просто підробляючи після занять в умовній кав’ярні, ви будете отримувати більше, ніж виплачуватиме вам держава у вигляді стипендії (а якщо отримуєте ще й стипендію, зможете досить непогано себе почувати);

–Не будемо забувати про інші бонуси, які отримає студент, підробляючи після навчання – друзів, корисні зв’язки та, можливо, майбутнє місце роботи.

Отже, причини для підробітку, будучи студентом, з’ясували. Тепер спробуємо розібратися докладніше, як без шкоди для навчального процесу отримати гроші та перший досвід роботи.

SMM-менеджер

Всі ми так чи інакше проводимо час в інтернеті. Тим паче, якщо говоримо про молодь. То чому не поєднати приємне з корисним? Підробляти просуванням сторінок в соцмережах, адмініструванням груп та акавнтів за гроші, наповнювати тематичні сторінки корисним та розважальним контентом – це багато часу не займе (за умови, якщо не відволікатиметеся на сторонні речі під час роботи). Що цікаво, умови майбутніх конкурсів та акцій для сторінок, які ведете, ви зможете продумувати всюди – по дорозі на навчання, в перервах між парами (і навіть, між нами кажучи, на скучних парах, від яких у будь-якому випадку небагато користі). Переваги такої роботи – достойна зарплата і безліч друзів онлайн. Але вважайте, що вам потрібно бути в курсі останніх новин цієї галузі, яка постійно розвивається. Робота SMM-спеціаліста вимагає постійного спілкування і перебування онлайн, що для молодих людей не становить жодних проблем.

До речі, зверніть увагу на титульне зображення до цієї статті: таку роботу ви можете виконувати навіть вдома перед сном (тільки не забувайте вчасно лягати спати!). Або у кав'ярні після пар, як на цій фотографії.

Працюємо де є можливість

Студентські проєкти та завдання

Коли ви повчитеся трохи на першому курсі, то зауважите, що є студенти, які не надто прагнуть до навчання. Курсові та інші роботи вони краще придбають за гроші. Не вірите? Переконаєтеся з часом, коли провчитеся декілька курсів.

В чому переваги цього способу підробітку? Він особливо стане вам у нагоді, якщо плануєте після бакалаврату навчатися далі – поступати в магістратуру та аспірантуру. Виконання студентських робіт, особливо по вашій спеціальності – це не лише можливість підзаробити непогані гроші, а й навчитися грамотно писати та оформляти такі роботи. І в результаті ви не тільки підзаробите та здобудете нові знання, а й значно спростите собі просування сходинками науково-викладацької кар’єри. Чому? Бо підтягнете і словниковий запас, і загальну стилістику написання, що допоможе у написанні власних науково-дослідницьких робіт великого обсягу (магістерська дипломна робота, дисертація, монографія і т.д.). Щоб писати такі роботи, потрібно вміти працювати з великим обсягом джерел та публікацій.

Звичайно, такий спосіб підробітку підійде для студентів, які добре навчаються і швидко метикують. Хто не встигає виконувати власні навчальні завдання, тим паче не зможе виконати їх іншим студентам.

Так, не дивуйтеся, що говоримо про такий спосіб заробітку. Це реальність українських вузів, і якщо не ви візьметеся за виконання дипломних, курсових проєктів та рефератів – за цю справу візьметься хтось інший.

Водіння автомобіля

Для хлопців також підійде наступний варіант заробітку – сідати вечорами за кермо автомобіля. Та й удень, чому б і ні? В чому переваги такої роботи? Якщо впевнено водите машину не один рік, бо батько навчив, ви зможете не тільки підзаробити гроші, розвозячи людей по місту, а й вдосконалити навички водіння. Звичайно, така робота несе в собі певні ризики, особливо якщо «грачувати» пізніми вечорами, але ви можете взяти товариша для підстраховки. І вам буде спокійніше, якщо друг сидітиме на передньому сидінні, і майбутні клієнти поводитимуться спокійніше.

Заклади харчування

Попрацювати баристою в кав’ярні або на кухні бару-ресторану, готуючи пасту карбонару – це не тільки цікавий досвід, а й опанування кулінарних навичок. І на досить пристойному рівні, бо якщо ви впродовж кількох місяців готуватимете на кухні виключно салати чи італійську пасту, ви на все життя запам’ятаєте їхній спосіб приготування. Повірте, набуті вміння не раз виручать вас у житті. Та й завжди зможете здивувати родичів, друзів та знайомих смачно приготовленими стравами чи напоями.

Якщо влаштуєтеся на роботу в популярний заклад у центрі міста – зможете непогано заробляти. Але вважайте, що попрацювати теж доведеться. А якщо відчуєте, що така робота надто втомлює і забирає багато сил – тут або звільнятися, або вирішувати з менеджером цю проблему. Якщо не вдалося вирішити це питання – звільняйтеся. Знайдете інший спосіб підробітку, бо якщо «відстанете» у навчанні, доведеться наздоганяти.

Було б дивним не згадати чи не найпопулярніший підробіток серед молоді – роботу офіціанта. І неважливо, навчаєтеся у великому місті чи ні, але завжди у «зоні видимості» підшукається бар чи ресторан, який потребує послуг офіціанта.

Кур’єрська доставка

Можливість попрацювати кур’єром – також цікавий досвід. У великих містах у зв’язку з пандемією з’явилося безліч служб доставки. А доставляти можна що завгодно – речі та їжу. До речі, про їжу. Доставка піци та ролів – чи не найпопулярніше «заняття» кур’єрів, тож ви завжди можете зайти в найближчу до вас піцерію та поцікавитися, чи не потребують вони таких послуг.

Робота кур'єром

Робота з дітьми

Ви можете працювати з маленькими дітками, навчаючи їх англійської мови (якщо вчитеся на перекладача чи вчителя англійської). Можна спробувати свої сили в якості аніматора – теж цікава робота. І непроста, до речі, бо утримувати увагу дітей на святкуваннях – це непросто.

У великому місті ви також можете підшукати собі роботу няні. Так, на неповний день, бо по-іншому просто не вийде. Вам для цієї роботи навіть педагогічний досвід не знадобиться. Якщо ви приязні і доброзичливі до людей, любите дітей – у працевлаштуванні вам не відмовлять.

Продавець-консультант

Якщо ви любите спілкуватися та вважаєте себе товариською людиною, спробуйте попрацювати на посаді продавця-консультанта. І ми говоримо не за продуктові магазини. Знову ж таки, краще обрати місце роботи за своїми вподобаннями: якщо полюбляєте ґаджети, підшукайте салон з цифровою технікою; якщо любите одяг – магазини одягу чудово підійдуть вам як спосіб заробітку. А щоб без шкоди для навчання, узгоджуйте з роботодавцем свої майбутні робочі години.

Вантажні роботи

Така робота більше згодиться для міцних статурою хлопців. Адже ви хочете підзаробити гроші, а не надірватися на роботі, правильно? Вантажникам непогано платять, бо робота дійсно важка, та й тягати десятки кілограм за один раз не кожному під силу. Але для хлопців, які займаються спортом, такий підзаробіток не повинен скласти проблем. Навіть видатний український рукоборець Андрій Пушкар в молодості підробляв розвантажуванням вагонів.

Утеплення фасадів

Знову ж таки, ця робота більше підійде хлопцям. Річ у тому, що на цю роботу ще багато років буде попит, адже чим далі, тим більше людей переконується в тому, що втеплити зараз фасад будинку означає заощаджувати на опаленні всі подальші роки. А якщо вам вже виповнилося вісімнадцять, ви можете працювати на висоті. А висотні роботи значно більше оплачуються, бо йде доплата за висоту. Звичайно, ця робота підійде тим студентам, які не бояться висоти. Або навпаки – хочуть подолати страх висоти.

Ось такі найпоширеніші способи підробітку для студентів без шкоди для навчання. Звісно, якщо ви не приділятимете роботі більше часу, ніж навчальному процесу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору