UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Страхи при поверненні на роботу з декретної відпустки

Страхи при поверненні на роботу з декретної відпустки

7.09.2022 672Автор: Лоліта Платошкіна
Страхи при поверненні на роботу з декретної відпустки

Страхи при поверненні на роботу з декретної відпустки

7.09.2022     672Автор: 

Декретна відпустка - особливий період для молодих мам, коли вони можуть присвятити себе та свій час важливій справі - вихованню та насолодитися годинами з дитиною. Перебуваючи в декретній відпустці жінки дуже часто переживають страхи, що відстали від офісного життя та втратили основні професійні навички. Проте страхи існують, щоб їх бороти, обираючи більш впевнений шлях рух.

Дуже часто період декретної відпустки жінки збігається з першою професійною кризою, що припадає на 25-30 років, від чого стає ще складніше переживати й боротися з внутрішніми страхами. Жінка дуже відсторонюється від робочого життя, колективу і кар’єрного розвитку. На перший план виходить сім’я і дитина. Навіть якщо жінка бере недовгу декретну відпустку, її світосприйняття в цей час націлене на родину. Гормони також ніхто не скасовував.

Ще більше нагнітають ситуацію заголовки статей про декретну відпустку кожної мами: “Труднощі працевлаштування після декретної відпустки”, “Як оговтатись після декретної відпустки” тощо.

Психологи стверджують, що декретна відпустка може проходити позитивно без депресій, вигорання та страхів, якщо жінка сама себе правильно налаштує. Немає абсолютно нічого страшного в тому, що у вас з’явилась дитина. Через це проходять всі жінки й це лише питання часу.

Якщо дивитися на материнство не як на перешкоду, а навпаки - як на ресурс, то можна знайти в ньому багато цінного, в тому числі й для професіонального росту. Запитайте і ви себе чого навчила вас декретна відпустка, що зможете використовувати в роботі чи житті? І сміливо вписуйте ці аргументи у ваш мотиваційний лист для роботодавця.

Досить стереотипна думка, що робітник молода мама з дитиною - тягар для компанії. І прогресивні роботодавці ставляться до молодих жінок з дітьми добре, адже вони відповідальні, сумлінні й емоційна зрілість. Робота для них є цінним пріоритетом, тому найчастіше вони працевлаштовуються на довгостроковий період.

Якщо при поверненні на роботу ви відчуваєте нервовість та страхи, то спершу проведіть їх аудит та чесно зізнайтесь собі чого жахаєтеся. Буває й таке, що час виходити з декретної відпустки настав, але страхи переповнюють і їх занадто багато. Такий собі самозахист та самозбереження. І часто це означає, що мамі необхідно відпочити та виспатись, заспокоїтись.

Страхи, що турбують мам в декретній відпустці і як з ними боротися

Страхів щодо виходу з декретної відпустки у молодих мам достатньо. Перша половина яких пов’язана із дитиною та її дозвіллям без мами, друга - чи можливий кар’єрний ріст після декретної відпустки. Давайте розглянемо, які ще питання турбують молодих мам та як правильно боротися та долати ці страхи.

Страх, що з малою дитиною не візьмуть на роботу

Багато хто з роботодавців помилково відмовляють та відсіюють зі здобувачів тих жінок, які мають маленьких дітей. Адже в їх уяві одразу виникають прогнозовані ситуації, де молоді мами завжди відпрошуються з робочого місця у справах, пов’язаних з дитиною, беруть відпустку чи лікарняні по догляду за дитиною. Щоб хоч якось зменшити страх, замініть його на можливість. Маленька дитина на руках може зняти побоювання роботодавця, що у найближчому майбутньому ви підете у декрет. Ще однією можливістю може стати порозуміння на спільній темі дітей із роботодавцем, якщо вона жінка, що сама була в декретній відпустці. Ніхто, можливо, краще за неї вас і не зрозуміє. Може бути й таке, що ваш потенційний керівник - чоловік, у якого дружині з десяток разів відмовляли у роботі через маленьку дитину. Він також готовий зрозуміти та прийняти вас на роботу.

Страх відсутності сучасних знань

Жінка в декретній відпустці максимально відсторонена від робочого повсякденного життя тому цілком зрозуміло, що вона відчуває відсутність сучасних знань та інформації про події в компанії чи то на професійній ниві. Фокус вашої уваги явно змістився з роботи й професійних завдань на дитину. І це цілком зрозуміло і логічно. Проте все досить швидко напрацьовується з часом, повертаючись на своє робоче місце. Якщо ви не хочете втрачати знання, бути в курсі професійних подій і підживлюватись постійно всім новим, відстежуйте та підписуйтесь на провідних спеціалістів вашої ніші, слідкуйте за їх порадами, цікавтесь їхніми професійними думками та поглядами. Ви також можете подекуди списуватись із колегами по роботі, обговорюючи нові цікаві віяння. Такий обмін обом сторонам буде на користь.

Страх, що під час декрету розгубила навички

Окрім знань безцінними є навички. Навички напрацьовуються кропітким трудом. І якщо знання можна почерпнути в інших спеціалістів, то навички напрацьовуються індивідуально спеціалістом персонально під сферу діяльності та робочі процеси. Найчастіше напрацьовані навички залишаються з нами, і якщо розмова про недовгий незначний період декретної відпустки, то відновити напрацьовані навички можна швидко без зайвих труднощів. Якщо ж навички забулись, то у вас завжди є можливість пройти курси підвищення кваліфікації.

декретна відпустка

Страх труднощів поєднати дитину, сім’ю і роботу

Ще один болючий страх кожної мами, яка намагається вийти з декретної відпустки - це способи поєднання сім’ї та роботи. Працюючи повний робочий день, ви не завжди можете підтримувати близький зв'язок із дітьми й чоловіком. Багатьом людям доводиться вибирати між кар'єрою й сімейним життям, але, врешті-решт, страждає і те, й інше. Ось декілька порад для вас, що можна зробити, щоб впоратись з цим страхом:

  • Єдиний спосіб досягати поставлених цілей в кар'єрі без шкоди для сімейного життя – заручитися підтримкою чоловіка. Поділіть обов’язки та час їх виконання.
  • Відокремлюйте час для роботи та сім’ї. Складіть графік, у якому визначте, коли ви займаєтеся робочими справами, а коли проводите час із сім'єю – із дітьми й один з одним. Докладайте зусиль, аби час, що ви й ваш чоловік присвячуєте спілкуванню із сім'єю, збігався.
  • Продумуйте розпорядок дня так, щоб ви могли зберігати зв'язок із родиною. Створюючи розпорядок дня, подбайте про збереження зв'язку з дітьми й чоловіком чи дружиною. Придумуйте заняття, завдяки яким зможете проводити час разом.
  • Переконайтеся, що члени сім'ї поважають ваш робочий час. А це значить, що у робочий час ваш чоловік чи діти не повинні відвертати вас без вагомої на то причини й розуміти, що у вас є особистий простір, на який вам потрібен час.
  • Не займайтеся робочими справами вдома. Деякі люди беруть додаткову роботу додому після закінчення робочого дня, але така звичка змушує і вас, і вашу сім'ю відчувати, ніби ви все ще на роботі. Розмежовуйте свій час та намагайтесь лишати роботу на роботі.
  • Проводьте вихідні разом із сім'єю. Намагайтеся приділяти своїй родині час на вихідних. Для цього спробуйте придумати якісь особливі сімейні ритуали: поїхати на природу, запланувати спільний перегляд фільмів або сімейну вечерю в кафе тощо.

Страх відсутності зацікавленості

Разом із новим декретним життям прийшли нові інтереси: нові книжки про дітей і для дітей, нові ігри та способи проведення дозвілля, що спрямовані на дитину. Жінка повністю занурюється в цей світ і він стає для неї цікавим і актуальним навіть більше ніж колишнє робоче середовище. Рано чи пізно виникає той самий страх, що минула робота може бути нецікавою і потребує перегляду ваших особистих бажань продовжувати працювати на цій роботі через призму вже нового статусу. Декретна відпустка й справді часто супроводжується переоцінкою цінностей: зміною ставлення до роботи та своєї ролі у світі загалом. Часто жінки саме після декрету змінюють професію або замислюються про відкриття власної справи. І це чудово, адже з часом ми й наші уподобання змінюються, вдосконалюються.

Страх відсутності досвіду в резюме

Зрозуміло й те, що на період декретної відпустки у жінки відсутній досвід роботи. Проте відсутність досвіду роботу не значить, що вам нічого написати буде в резюме під час наступного працевлаштування.

Якщо під час декрету ви проходили додаткове навчання чи лекції, семінари, обов’язково вкажіть це.

Якщо під час декретної відпустки ви працювали віддалено, то можете вказати це чи взагалі обминути вказувати в резюме період декретної відпустки, а сказати про це на співбесіді.

Якщо ви під час декретної відпустки шукаєте нове місце роботи, то вкажіть, що зараз знаходитесь у декреті, але готові до нових викликів. Можете сказати, що накопичили за період декретної відпустки багато енергії й готові до нових звершень.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору