UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Травма свідка – як допомогти собі і близьким, якщо виявили у себе її симптоми

Травма свідка – як допомогти собі і близьким, якщо виявили у себе її симптоми

21.04.2023 293
Травма свідка – як допомогти собі і близьким, якщо виявили у себе її симптоми

Травма свідка – як допомогти собі і близьким, якщо виявили у себе її симптоми

21.04.2023     293

Вже більше року триває повномасштабне вторгнення росії. Жахливі новини змушують почуватися пригнічено, і більшість українців так чи інакше отримали травму свідка. І що найприкріше в такій ситуації – люди можуть не бути безпосередніми учасниками трагічних подій, але трагічна доля постраждалих викликає дуже сильні негативні переживання. Давайте з’ясуємо, як можна допомогти собі і близьким людям, якщо ви виявили у себе її симптоми.

Що таке травма свідка?

Травма свідка – емоційний стан, коли людина знову і знову переживає трагічні події, які відбулися не з нею. Всі ми добре бачимо, на який кошмар «братній народ» перетворив життя українців, тож не перейматися долею постраждалих і загиблих можуть лише люди з ампутованою емпатією. Але ж більшість людей не такі, тому екстремальні події викликають в них настільки інтенсивні почуття, з якими дуже і дуже важко впоратися.

І немає жодного значення, наскільки далеко від вас відбулася трагедія. На інтенсивність переживань це не впливає.

Ознаки наявності травми свідка

Отже, ми з’ясували, що травма свідка властива лише тим людям, які не були учасниками жахливих подій. Такі люди лише чули про цю подію чи бачили травмуюче відео або ж фото. Відповідно, побачене вражає настільки, що з’являються чіткі ознаки, які вказують на травму свідка. Ці ознаки можуть проявлятися на емоційному та фізичному рівнях:

  • Постійна тривога, переживання та сльози;
  • Відчуття власного безсилля і сором за те, що ви перебуваєте в безпеці;
  • Страх і відсутність концентрації;
  • Емоційне заціпеніння, тобто небажання обговорювати побачене чи почуте;
  • Погані сни та безсоння;
  • Головний біль чи ускладнене дихання;
  • Розлад харчової поведінки та нервові тіки.

Кожна людина проживає новини і звістки про травмуючі події з різною інтенсивністю. Тому в когось може бути декілька симптомів з вищеперерахованих, а в когось – повний набір. І якщо ви впізнаєте в своїй щоденній поведінці бодай декілька таких ознак, ви теж переживаєте травму свідка.

То як допомогти собі і близьким, якщо виявили у себе вищезгадані симптоми?

Вчимося полегшувати свій емоційний стан

Вам казково пощастило, якщо ви маєте близьку людину – принаймні, одну – з якою можете поділитися своїми почуттями, думками і переживаннями. І навпаки – відсутність поруч з вами людей, до яких ви відчуваєте високий рівень довіри, це дуже погано. Залишатися наодинці зі своїми думками і почуттями, якщо у вас чи ваших близьких травма свідка, не можна. Такий стан речей призведе з часом до погіршення здоров’я – як ментального, так і фізичного. Також – до появи шкідливих звичок, зниження якості життя та неможливість пережити наступні травматичні події.

Смуток

Найперша порода, як допомогти собі чи своїм близьким, якщо ви зауважили симптоми травми свідка – звернутися до кваліфікованого спеціаліста. На жаль, це може зробити не кожен. Хтось не має часу і бажання цим займатися, хтось соромиться, а ще хтось має іншу на це причину.

Але деякі кроки в цьому напрямку можна здійснити самостійно.

Спілкування

Недаремно важливою складовою психотерапевтичних сеансів є саме процес говоріння. Коли людина виговорюється іншій людині, їй стає легше на душі. Тому спробуйте поговорити з близькою людиною, якій довіряєте. Як вище зазначалося, за відсутності такої людини це становить велику проблему. І все ж, практично кожен з нас має принаймні одну людину в своєму оточенні, якій може бодай трохи довіритися. Проговорювання своїх емоцій дозволить зменшити, дасть необхідну розрядку вашому організму. І якщо до вас приходить близький друг і каже, що відчуває страх і сум, що не може оговтатися від усього того, що відбувається – уважно вислухайте його. Обійміть. Зазначте, що вам близькі його переживання, бо відчуваєте те ж саме. Розкажіть, що вам дає сили прокидатися щодня, йти на роботу, займатися іншими справами.

Слухаємо своє тіло

Так, складно дотримуватися певного графіку та розпорядку дня, коли болить душа і серце, коли не хочеться нічого робити. Однак не забувайте повторювати собі, що від того, що ви будете нехтувати тривожними сигналами організму, нікому легше не стане – ні вам, ні вашим рідним та друзям, та й усім іншим українцям також. Наскільки можете, дотримуйтеся режиму харчування, споживайте якісну їжу, не зловживайте алкоголем чи антидепресантами. Список небезпечних речовин можна продовжувати, в кожної людини можуть бути свої залежності.

Вправи для релаксу

Увага до свого тіла, до його реакцій на стрес може допомогти пережити стресову ситуацію. Психологічного розслаблення легше досягнути, якщо розслабите своє тіло спеціальними вправами. Зверніть увагу на йогу, фізичні вправи, медитацію чи танці. Обирайте, що ближче до душі, і намагайтеся менше часу гаяти на прокручування в голові одних і тих самих тривожних думок. Замість цих постійних самокартань і переживань краще попрацювати із своїм тілом.

Менше новин, більше справ

Інформаційна гігієна однозначно допоможе вам у подоланні тривожності та нав’язливих думок. Від постійного зазирання в новини легше не стане, а від пошуку додаткових подробиць про трагічну подію – тим паче. Такі дії лише посилять травматичний ефект від резонансної події.

Словом, будьте уважні до себе як у ментальному полі, так і в фізичному. Те саме можна сказати й про ваших близьких людей. Але не забуваємо про важливе правило – не нашкодити. Це означає, що допомогу свою можете запропонувати, але не нав’язувати її.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору