UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Цікава робота

Цікава робота

9.06.2006 225
Цікава робота

Цікава робота

9.06.2006     225
З дитинства нас запитують: «Ким ти хочеш бути?» (або ж у більш коректній формі: «Ким ти хочеш стати?»). Відповідь залежить від віку запитуваного, його настрою на той момент і серйозності ставлення до проблеми. Тільки не слід розраховувати, що в такий спосіб відбудеться повна профорієнтація. Не кожен дорослий здатен відповісти на це запитання, а для дитини чи підлітка це взагалі дуже важко. Що означає бути кимось? Що означає бути бухгалтером? продавцем? менеджером? Просто назвавши себе, скажімо, начальником, людина не стає ним. Бути начальником — значить робити те, що робить начальник (бухгалтер, продавець, менеджер...). Виконуючи відповідні дії, людина отримує результат і має певну компенсацію — гроші, безпеку, повагу з боку оточуючих. Отже, підходимо до ключа формули. Існує цикл бути — робити — мати, і розглядати його слід з найбільш зрозумілого боку. Тому найбільш некоректне питання (яке, на жаль, дуже часто ставиться психологами): «Ким ти хочеш бути?». Правильніше було б запитати: «Що ти хочеш робити?». А оптимальний варіант: «Що ти хочеш мати?». Коли людина визначить для себе, що вона хоче мати, то, знаючи, що вміє робити, вона вирахує, ким для цього треба бути. Сядьте за стіл. Покладіть перед собою аркуш, розділений на три колонки. Над крайньою правою напишіть «мати», над середньою — «робити», а над крайньою зліва — «бути». Тепер напишіть, що ви хочете мати: гроші, становище, будинок на Карибах, машину. Пишіть чесно — крім вас, цей листок ніхто не побачить. У середній колонці викладіть все те, що вмієте робити. Знов-таки все по максимуму — всі знання, навички, уміння, як рук, так і голови. Не бійтесь писати занадто багато — гірше, якщо щось прогавите. Написали? Тепер найскладніше. Базуючись на змісті середньої колонки, у крайній лівій напишіть, ким вам треба бути чи стати, щоб робити те, що ви вмієте. Це і буде бажаний список потенційних професій. Тепер виключіть з цього списку явно неможливе (тільки не перестарайтесь!) — те, що залишиться, і буде реальним. З'єднаєте горизонтальними лініями пункти з колонки «мати» з найбільш придатними пунктами з колонки «бути». Проробіть аналогічні дії із середньою і лівою колонками. Таким чином ви провели просту, але дуже ефективну профорієнтацію і визначили кілька напрямів розвитку (за кількістю горизонтальних ліній). Тепер залишається почати їх реалізацію — але вже «зліва направо»: ви знаєте, ким вам треба бути чи стати, що при цьому потрібно робити і що ви матимете в результаті. Діючи за цією схемою, ви не будете залежати від везіння. На удачу сподіваються лише зневірені. У вас же є план. Задайте йому часові рамки — і відтепер ваше майбутнє залежить тільки від вас! Михайло Студнєв «Работа и зарплата»

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору