UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. «Українські вихідні»: все новини

«Українські вихідні»: все новини

28.05.2021 386Автор: Олександр Мавлідінов
«Українські вихідні»: все новини

«Українські вихідні»: все новини

28.05.2021     386Автор: 

Відпочивати люблять усі. Особливо, коли такий вихідний є «державним» та цілком оплачуваним святом. Проте, в нашій країні все може змінитися вже найближчим часом.

В Україні збираються відмінити принцип «перенесення» робочих днів, які припадають на ті чи інші державні або релігійні свята.

Відповідний проект закону вже розроблений та знаходиться на ознайомленні у верховній Раді України, з ним працюють народні депутати. Якщо, ініціатива буде ними підтримана, вітчизняні роботодавці будуть мати змогу самостійно «визначати умови роботи в святкові дні», які пересікаються із робочими буднями.

Проект закону «Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства до законодавства країн членів Європейського Союзу в питанні перенесення робочих днів», вже зареєстрований у парламенті країни та його оновлення передбачають заборону перенесення «вихідних та робочих днів, окрім випадків, встановлених Кодексом праці».

Наразі, українці мають одинадцять постійних (щорічних) святкових та «неробочих» днів. Згідно діючого законодавства, у випадках, коли святковий або інший неробочий день «накладається» на вихідний, він має бути перенесений на «день, наступний після святкового або неробочого». Правда, виявляється, що кожного року, останнім часом, уряд України приймає нові розпорядження та правки, щодо переносу таких днів.

У додаткових записках до законопроекту, ініціатори новаторства зазначають, що практика, яка існує, є «пережитком радянських часів», у той час, коли сучасні умови праці вимагають більш гнучких рішень. Зокрема, на думку авторів, така велика кількість «перенесених днів» обумовлює появу наступних проблем:

  • доволі негативно впливає на продуктивність праці людей;
  • суттєво знижує можливості роботи з іноземними «інвесторами та бізнес-донорами»;
  • створює в очах світу, вельми негативну репутацію наявності бізнес-потенціалу в України;
  • порушує природні ритми «роботи та відпочинку» в людей, обумовлюючи занепад продуктивності їх праці у майбутньому;
  • та, навіть, може загрожувати «здоров'ю й життю як самих працівників, так й інших людей»;
  • також, все це «призводить до скорочення вільного часу, який працівники можуть провести із родинами», що автори закону вважають «грубим втручанням в особисте життя людини».

Також, ініціатори проекту відзначають, що наприклад у сусідських країнах, таких, як Польща, Словаччина, Чехія, Франція, Литва, Німеччини, Данія, Нідерланди та, навіть, у Білорусі, як й в багатьох інших країнах такої тенденції, в принципі не спостерігається.

Автори впевнені, що прийняття саме такого законопроекту суттєво посприяє створенню законодавства України, яке максимально, у цьому питанні, відповідатиме законодавствам демократичних країн-членів ЄС та США. Все це має збільшити продуктивність праці, обумовити гарні умови для співпраці з іноземними партнерами, збільшити економічний потенціал України.

Ну, а поки що, прийдешній червень, в якому міститься всього тридцять календарних днів, обіцяє українцям такі вихідні дні.

20 червня – свято Трійці, яке в нашій країні відзначається на державному рівні та обумовлює наявність офіційного вихідного дню. Оскільки, цього літа свято припадає на неділю, воно буде перенесено на понеділок 21 червня.

28 червня - День Конституції України, це свято цього року припадає на робочий понеділок, який згідно законодавству стає вихідним днем та його не потрібно відпрацьовувати.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору