UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Усвідомлена кар’єра – як будувати її в сучасних реаліях?

Усвідомлена кар’єра – як будувати її в сучасних реаліях?

10.11.2022 438
Усвідомлена кар’єра – як будувати її в сучасних реаліях?

Усвідомлена кар’єра – як будувати її в сучасних реаліях?

10.11.2022     438

Що вам спадає на думку, коли чуєте слова «усвідомлений, усвідомлення»? Для когось вони асоціюються з внутрішньою гармонією, душевним спокоєм та медитацією. А ще для когось – це слова-синоніми раціонального ставлення до покупок та утилізації відходів. Але в останнє десятиліття це поняття все частіше асоціюють з кар’єрою. То як будувати усвідомлену кар’єру в сучасних реаліях – спробуємо з’ясувати?

Найгірші способи, як обирати собі кар’єру

Але спершу давайте з’ясуємо, які ж варіанти побудови власної кар’єри можуть швиденько перетворити вашу роботу в сірі будні.

Вашу майбутню професію обираєте не ви. Тато з мамою, близькі родичі, вчителі – але тільки не ви самі. Наприклад, ви йдете навчатися на юриста, а потім роками працюєте на скучній для вас роботі. А коли робота не викликає захоплення, навіть висока зарплата не нівелює те саме неприємне відчуття, що все відбувається зовсім не так, як вам хотілося б;

Вибір популярної професії. Так, сама по собі професія може бути вкрай захопливою. Але це не означає, що вона підходить саме вам. Колись було модно йти в рекламщики, тепер – в ІТ. Але «модна» професія, яка у всіх на слуху, не гарантує того, що ви будете з нетерпінням чекати на кожен робочий день;

Вибір «непильної» професії. Буває, людина мислить так: «Працювати в житті все одно доведеться, тому виберу щось таке, що не надто напрягатиме мене по життю». Теж не найкраща стратегія, як не крути;

Найбільш високооплачувана професія. Тут можна провести паралелі з другим пунктом, адже популярні професії можна певною мірою прирівняти до високооплачуваних.

Як бачимо, випадково вибрана професія практично не має шансів принести вам відчуття внутрішнього задоволення. І характерні ознаки не-вашої професії добре відомі: в понеділок хочеться, щоб настала п’ятниця, вихідні пролітають дуже швидко, і знову все по колу. Ось це відчуття – що ви не на своєму місці, може призвести з роками до серйозної кризи, навіть до повної втрати сенсу життя.

Сенс життя

Важливі кроки до усвідомленої кар’єри

Щоб підійти усвідомлено до вибору професії, потрібно добре знати глибинні потреби своєї особистості. Потрібно розібратися в своїх бажаннях, нахилах та сильних сторонах. Адже це не просто вибір певного способу заробляння грошей; важливо ще на старті усвідомити, що на роботі кожен з нас проведе більшу частину життя. Відтак, цю частину життя можна і треба зробити максимально захоплюючою для себе.

Так, в наш динамічний час можна «світчнутися» в іншу професію вже в зрілому віці. Але хіба не краще одразу не прогадати з нею? Тим паче, розвиватися в улюбленій професії можна як у вертикальній площині, так і в горизонтальній. Набридло виконувати функціональні обов’язки? Нема проблем – навчаєте інших. Набридло займатися менторством – повернулися назад в експертну діяльність. І якщо ви справжній профі, ви будете затребувані всюди.

Отже, які кроки слід здійснити на шляху до усвідомленої кар’єри в наших сучасних реаліях?

  1. Звичайно ж, поставити собі ціль. Як би це банально не звучало, але дороговказ повинен бути, і цей дороговказ повинен чітко показувати вам, ким ви хочете бачити себе через 5-10-20 років;
  2. Оцінка наявних знань та вмінь. Не полінуйтеся детально розписати ваші професійні навички та софтскілли. Чого саме вам не вистачає як професіоналу? На що вам потрібно закцентувати увагу в найближчі пів року? Ці та інші питання допоможуть зорієнтуватися і вибрати подальший шлях;
  3. Оцінка власних ресурсів та можливостей. Проаналізуйте, скільки часу готові витрачати на роботу, навчання, інші сфери життя. Можливо, якийсь із цих пунктів потребує серйозного корегування;
  4. Визначте свої пріоритети. Наприклад, що готові робити, а що ні; що є важливим для вас саме зараз, а що – ні. Зрозуміло, що йдеться не про комп’ютерні ігри чи перегляд серіалів, а про справді важливі речі;
  5. Вивчайте ринок. А саме, як ваші здібності і навички можна прикласти до сучасних реалій. Можливо, є сенс перевчитися з нуля на іншу професію, якщо вам за тридцять. Або ж вивчати суміжну сферу діяльності.
  6. Свій «особистий ікіґай». Ікіґай – японське поняття, що означає відчуття власного призначення в житті. Проставте чесні і правдиві відповіді навпроти кількох питань: Чим мені справді подобається займатися? Що в мене виходить робити найкраще? Чим я можу бути корисний собі, іншим людям та суспільству в цілому?

На основі зібраної інформації вам буде легше скласти список професій, які найкраще підійдуть саме вам.

Професія визначена – що далі?

По-перше, не поспішайте. Тим паче, якщо не можете одразу приступити до роботи, бо чогось не вистачає. Можна поспішити із звільненням і потім гірко пошкодувати, бо щось піде не за планом.

По-друге, вчіться. Нова спеціальність потребує додаткової освіти? Пошукайте недорогі або ж безкоштовні курси, щоб зрозуміти, чи це вам підходить. Це вбереже від додаткового розчарування, якщо на пів дорозі зрозумієте, що це не ваше.

Оточення та підтримка дуже важливі. Зміни, тим паче в професійній діяльності – серйозний крок для кожної людини. Тому розповідайте про дуже важливі плани тільки дуже важливим людям. А зі всіма іншими, хто не готовий розділити ваш оптимізм і підтримати, тримайте рот на замку.

І останнє – наважилися на кардинальні зміни? Не здавайтеся. Пам’ятайте про ту винагороду, яка чекатиме вас після всіх витрачених зусиль. Воно того вартує, не сумнівайтесь.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору