UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Корпоративна культура
  5. Важливі правила етикету, які ви могли не знати

Важливі правила етикету, які ви могли не знати

11.09.2020 1664
Важливі правила етикету, які ви могли не знати

Важливі правила етикету, які ви могли не знати

11.09.2020     1664

По одягу зустрічають – це правда. Щоб справити гарне враження, важливо з’являтися на ділових зустрічах, обідах і званих вечерях гарно вбраним, зі стильною зачіскою і т. д. Але це тільки одна сторона справи. Інший, не менш важливий аспект – те, як ми поводимося в суспільстві. А часто-густо люди не знають елементарного етикету. Про це й поговоримо далі.

Як правильно сушити парасольку?

Скільки разів доводилося бачити, як люди після того, як заходять в приміщення з мокрою від дощу парасолькою, залишають її в розчепіреному вигляді мало не під ногами. Якщо кожен так робитиме, то в навчальних закладах чи державних установах не буде як пройти. Категорично – категорично забороняється сушити парасольку в такому вигляді. Тільки складеною, і ніяк інакше. Чому складеною? Та тому, якщо всі порозкривають свої парасольки і залишать їх на підлозі, як було сказано вище, буде неможливо пройти. Сушити таким чином парасольку – це ознака дурного тону.

Тож як правильно її сушити? Складеною, але не скрученою. Якщо в приміщенні є підставка для парасольок, помістити її туди. Якщо нема – притулити до стіни чи почепити на вішак, якщо є така можливість.

Чи можна ставити сумку на коліна?

Ні, не можна. За правилами етикету сумку прийнято ставити біля себе на підлогу. Або ще можна почепити на спинку крісла, якщо є така можливість, але не ставити на сусіднє сидіння чи обіймати її на колінах так, ніби всі навколо тільки й мріють, щоб викрасти вашу дорогоцінну сумочку.

Клатч


Якщо жінка прийшла на урочисту подію з невеликим клатчем в руках, його можна покласти на стіл біля себе. Невеликий клатч, але не сумочку.

Хто платить за ресторан?

За правилами етикету платить той, хто запрошує в ресторан, і стать тут не відіграє жодної ролі. Якщо жінка запрошує чоловіка на обід чи вечерю, і при цьому чітко формулює своє запрошення («Я запрошую»), за обід чи вечерю платить жінка. Чому? Тому що словами «Я запрошую» ви висловлюєте свою готовність оплатити «банкет». Ситуацію можна згладити фразою: «Сходимо в ресторан?». В цьому випадку рахунок можна розділити на двох.

Теми-табу, яких краще не торкатися в світській чи діловій бесіді, та навіть у дружній компанії

Коли за одним столом збираються люди, щоб гарно провести час, найкращий спосіб зіпсувати комусь настрій – це говорити на заборонені теми. До табуйованих тем можна віднести:

  • Релігію,
  • Політику,
  • Гроші,
  • Здоров’я,
  • Обговорення присутніх.

Кожна з цих тем – це настільки слизька доріжка, яких варто одразу уникати. Звичайно, важко втриматися, коли хтось необачно зронив у світській бесіді той чи інший коментар про відомого політика, фінансові доходи чи свої релігійні міркування. Але утриматися від цих тем критично важливо, якщо хочете зберегти хороші стосунки з людьми, з якими знаходитеся в одній компанії.

Говорити про здоров’я теж не варто, адже в компанії можуть знаходитися люди, які мають проблеми зі здоров’ям, і ця тема для них апріорі є болючою. А чому не варто обговорювати присутніх – це само собою зрозуміло. До речі, якщо люди багато спілкуються між собою на політичні теми, це означає, що вони живуть в неблагополучному суспільстві.

Ситуації, коли чоловік повинен іти першим

Прийнято вважати, що чоловік повинен завжди пропускати жінку вперед. Але це не так. Наприклад, якщо чоловік і жінка підіймаються по сходах чи сходять вниз, чоловік завжди повинен знаходитися «нижче». Пояснення цьому чудовому правилу просте: якщо жінка підверне каблук, падати вона буде вниз, куди ж іще? При падінні чоловік зможе її підхопити.

Коли ж чоловік і жінка заходять в ліфт, правила тут наступні: в ліфт першим заходить чоловік, але виходить першою жінка. Знову ж таки, це правило з’явилося з міркувань безпеки, адже ліфт вважається місцем підвищеної небезпеки.

Чи можна класти смартфон на стіл?

Як і у випадку з дамськими сумочками, класти телефон на стіл біля себе – ознака дурного тону. Якщо всі присутні покладуть біля себе на столі телефон і постійно відволікатимуться на нього, щоб відписати повідомлення чи поставити новій світлині в соцмережах недоречний в цій ситуації лайк, світська зустріч перетвориться на залипання в ґаджетах. А це – велика неповага до співрозмовників, бо подібна поведінка означає, що вам важливіше відповісти на віртуальне повідомлення, ніж поспілкуватися із живою людиною (другом, колегою, діловим партнером).

З якого боку чоловіку іти біля жінки на вулиці?

Правила етикету передбачають, що чоловік іде завжди по ліву ріку від жінки. Ця традиція сягає вглиб віків, коли чоловік був змушений іти біля жінки зліва по тій простій причині, щоб не зачіплювати свою супутницю холодною зброєю (шабля, меч, рапіра, кинджал), яка кріпилася до чоловічого поясу з лівого боку. Так з часом ця вимушена необхідність перетворилася на ознаку хорошого виховання і знання світського етикету. Цікавий момент – право йти з іншого боку жінки мають тільки військові, які за необхідності повинні віддати честь іншому військовому, якщо виникне така ситуація.

Ну й наостанок хочеться згадати за використання парфумів: ніколи не варто зловживати духами. Якщо, прийшовши додому, ви все ще відчуваєте стійкий запах своїх парфумів, майте на увазі – на вечірці чи званій вечері всі оточуючі задихались від ароматів, які ви так необачно нанесли на себе. Якщо одна людина переборщить з парфумами – це не проблема. А якщо всі оточуючі «передадуть куті меду»? У всьому потрібна міра, і з парфумами – в тому числі.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору