UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Відпустка
  5. Відпочинок з користю

Відпочинок з користю

5.09.2020 463
Відпочинок з користю

Відпочинок з користю

5.09.2020     463

Разом з jobs.ua пропонуємо поговоримо про приємне. Продуктивність, вирішення термінових і важливих завдань, професійне зростання – все це добре і ,звичайно, для кожного з нас важливе. Однак не можна забувати, що всім нам потрібен відпочинок: будь-то вихідні, омріяна відпустка або просто невеличка перерва протягом дня. Як же знайти ці приємні хвилини, години, дні й встигати займатися саморозвитком, досягати шалених успіхів у тій сфері діяльності, яку обрали?

Знайти баланс

Щоб досягти поставленої мети, при цьому не розгубивши сили й не вигорівши, потрібно розумно поєднувати навантаження з відпочинком. Як? Абсолютно просто. Навантаження + відпочинок = зростання.

Ставте перед собою важкі завдання, навчайтеся, застосовуйте свої здібності на 100%, набувайте нові – інакше не зможете піднятися на вершину й досягти успіху у своїй сфері діяльності. І завжди після складного періоду давайте мозку й тілу час відновитися.

Як показують дослідження, кращі спортсмени світу не намагалися досягти результату потом і кров'ю. Вони регулярно і системно поперемінно змінювали дуже важкі тренування і періодично легкі навантаження й обов’язково відпочинок. Подібними методами користувалися геніальні винахідники, художники, письменники і вчені. Найяскравіші уми в історії займалися своєю справою з лютим натхненням, а потім переключалися на повне розслаблення і бездіяння.

Коли приходить геніальна ідея

Поперемінне навантаження з обов’язковим відпочинком запобігає творчому вигоранню, а також підживлює проривні ідеї та нові відкриття. Є загальна послідовність, властива майже всім творчим людям, інтелектуалам незалежно від сфери їх діяльності:

1. Занурення. Коли людина повністю поглинута роботою, фокус працює лише в одному напрямку.

2. Інкубація. Це той період, коли мозок взагалі не думає про роботу, абсолютний відпочинок.

3. Інсайт. Той період, коли виникає момент типу «еврика!» – поява нових ідей і грандіозних прогресивних рішень.

Якщо добре подумаєте, згадаєте момент, коли знайшли рішення складному завданню. Скоріше за все це буде момент, коли ви просто гуляли, можливо, по парку, приймали душ, малювали різні закарлючки в блокноті або навіть мріяли. Адже гарна ідея не приходить тоді, коли думаєш про мільйон справ одночасно, до того ще й щось робиш.

Корисний відпочинок

Види відпочинку можуть бути різні, але не всі однаково гарні. Наприклад, сидіння за компьютором в соціальних мережах не так вже й корисно, а от покататися на велосипеді або просто погуляти в парку, це вже зовсім інакше. Маючи трохи більше часу і бажання провести відпочинок плідно, ви зможете відчути це на собі. Пропонуємо кілька варіантів.

Зустріч з друзями. Почуття єднання з близькими знайомими допомагає подолати стрес. Фахівці говорять проте, що коли ми зустрічаємося з друзями, наша нервова система перемикається в режим відновлення й виділяються гормони, що мають протизапальні та антиоксидантні властивості.

Прогулянка. Для креативно мислячих людей це один з найкращих способів трохи відволіктися від щоденної творчої роботи. Навіть якщо немає можливості вийти на вулицю, 5-10 хвилин на біговій доріжці або, якщо ви в офісі, просто трохи походити по кабінету все одно принесуть користь.

Спілкування з природою. Покращити своє самопочуття, заспокоїти нервову систему, налаштувати мозок на вирішення важливих (або творчих) завдань допоможе прогулянка на свіжому повітрі, милуючись красотами природи.

Сон. Лише 30 хвилин денного сну, допоможуть покращити увагу й концентрацію відновити енергію до самого вечора. Але денний сон не замінить повноцінний нічний.

Скільки потрібно відпочивати

Якщо потрапили в глухий кут чи застрягли з ідеєю, або відчуваєте сильну втому, сміливо влаштовуйте перепочинк протягом дня. Чим інтенсивніше робота, тим частіше робіть перерви.

Співвідношення навантаження й відпочинку залежить від індивідуального вибору та умов праці. Але ідеальний варіант – чергувати від 50 до 90 хвилин інтенсивної роботи й перепочинків від 7 до 20 хвилин. Так ви зможете зберігати фізичну й емоційну енергію, необхідну для високої продуктивності.

Вихідні теж не менш важливі. Чим би ви не займалися, у вас обов'язково повинен бути хоча б один вільний день щотижня. Також ніколи не жертвуйте своєю щорічною відпусткою.

Як у вихідні, так і під час відпустки намагайтеся не думати про роботу. Умовно кажучи, вимкніть свої поточні розумові завдання й пориньте у розслаблюючий відпочинок.

І на останок: завжди прислухайтеся до свого організму. Не соромтеся брати відгули серед тижня, якщо відчуваєте, що виснажені. Краще інколи нічого не робити, щоб потім викластися на повну.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору