UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Відпустка
  5. Відпустка під час війни – як припинити собі дорікати?

Відпустка під час війни – як припинити собі дорікати?

30.03.2023 194
Відпустка під час війни – як припинити собі дорікати?

Відпустка під час війни – як припинити собі дорікати?

30.03.2023     194

З початком повномасштабного вторгнення відпустка перестала сприйматися як щось важливе. Мовляв, як я можу брати собі відпустку, якщо в захисників на фронті немає часу на банальний відпочинок? Як подолати докори сумління, з’ясовував портал Jobs.ua.

Чому відпустка потрібна навіть під час війни?

Ми всі з ностальгією згадуємо колишні, довоєнні, часи. Коли можна було спокійно взяти відпустку і махнути на море. Чи поїхати в гори – з друзями, палатками і розмовами до ранку. Зараз все це видається для багатьох людей чимось несуттєвим. Неважливим. Але давайте ще раз і ще раз нагадаємо собі, що втрата власного ресурсу без можливості його відновити – це привіт вигорання, хронічний стрес і депресія. Ефективним, ясна річ, в таких умовах не буде ніхто.

Сигнали, що вам терміново потрібна відпустка

Дайте собі час на саморефлексію. Це означає, що ви повинні чесно відповісти на такі питання:

  • Чи почуваєтеся хоча б на 70% ефективними і продуктивними?
  • Чи відчуваєте, що маєте достатньо сил для роботи, сім’ї та інших справ?
  • Чи відчуваєте, що робите класні, важливі речі?

Якщо бодай на два питання з трьох ви відповіли «Ні», вам терміново потрібна відпустка. Бодай на тиждень. Щоб відновити втрачений ресурс. Тоді й запрацюєте як зазвичай, і час на волонтерство знайдете, чи на інші корисні справи.

Куди поїхати у відпустку?

Звичайно, зараз варіанти вкрай обмежені. Якщо говоримо про сімейний відпочинок чи для чоловіків. Жінки, звісно, можуть їхати й за кордон, якщо мають таке бажання. Та й відпочинок в окремих районах України може бути небезпечним.

Найоптимальнішим варіантом тут можна вважати західні області України. Або влаштовуєте собі поїздку по містах західних областей, або їдете в Карпати. Можна влаштувати собі культурний тур за маршрутом Львів-Ужгород-Чернівці, або Луцьк-Львів-ІваноФранківськ. А через місяць другий можна й на Шацькі озера вирушити, як альтернатива українському морю.

Звичайно, якщо ваша сім’я має достатньо фінансів, можна відправити дружину з дітьми за кордон. Це максимально безпечний варіант відпустки.

Чи може бути альтернатива відпустці?

Складно говорити про альтернативу відпустці, бо яка тут ще може бути альтернатива? Але якщо з якоїсь причини не можете чи не хочете брати відпустку, візьміть за правило бодай декілька вихідних провести повноцінно і без робочих завдань. В ідеалі – за містом, на свіжому повітрі. Маєте друзів в інших областях? Чудово, «змотайтеся» до них на день-другий. Забудьте в цей час і про новини, й про месенджери та все те, що може нагадувати вам про роботу. Звичайно, навіть за таких умов відпусткою тут і не пахне, але краще так, ніж ніяк.

Чи може стати альтернативою відпочинок в чотирьох стінах? Навряд чи, адже зміна обстановки не відбудеться. А повноцінна відпустка – це ж передусім зміна обстановки, коли ви відпочиваєте навіть від власного улюбленого помешкання.

Бажаємо вам завжди гарно відпочивати і не відкладати думки про відпустку на «після війни». Пам’ятаємо, що тільки добрий відпочинок робить нас ефективними працівниками.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору