UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Вправи для розвитку пам'яті

Вправи для розвитку пам'яті

20.10.2022 564Автор: Лоліта Платошкіна
Вправи для розвитку пам'яті

Вправи для розвитку пам'яті

20.10.2022     564Автор: 

Пам’ять - один з головних компонентів успіху на роботі. Існує декілька видів пам’яті, кожна з яких виконує свою окрему функцію і має своє важливе значення для повноцінного розвитку людини. На жаль, не всі від природи володіють даром легко запам’ятовувати інформацію на всіх рівнях і зберігати її. Для багатьох людей від початку життя це плідна робота над своїми здібностями, щоб досягати більшого. Але найголовніше, що всім нам під силу навчитися легко запам’ятовувати нову інформацію.

Первинними одержувачами будь-якої інформації є наші органи чуття, завдяки яким можна розділити інформацію на:

  • Тактильну (прийняття і збереження інформації за допомогою дотиків).
  • Нюхова (отримання інформації відбувається за допомогою рецепторів запаху).
  • Смакова. (зчитування за допомогою смаку).
  • Слухова (сприйняття звукових коливань).
  • Зорова. (зчитування навколишніх об’єктів).
  • М’язова (запам’ятовування певних рухів різних частин тіла).

Отримана інформація переноситься по нервових закінченнях в головний мозок, де обробляється і зберігається. Але не вся інформація може довго зберігатися у нас в голові.

Наша пам’ять складається з наступних основних елементів:

  • запам’ятовування (фіксування інформації в мозку),
  • зберігання (запам’ятовування інформації з її періодичним застосуванням, пригадуванням),
  • відтворення (застосування інформації в потрібний час в потрібному місці),
  • забування (втрата інформації через відсутність потреби її застосування чи відтворення).

Всі ці елементи досить важливі, адже створюють потрібні процеси для повноцінної когнітивної системи.

Як перевірити якість пам’яті

Навіть уявити собі не можете, як легко й просто можна перевірити якість власної пам’яті та проаналізувати її.

Вправа 1. Складіть список продуктів, що слід придбати в магазині. Через деякий час спробуйте пригадати весь список в тій послідовності, якій його складали. Подивіться, скільки продуктів вірно зафіксувала ваша пам’ять, чи вдалося відтворити послідовність.

Вправа 2. Періодично перераховуйте таблицю множення в умі. Проаналізуйте, чи часто при підрахунку у вас виникають помилки чи ви вимагаєте певний час, щоб пригадати чи підрахувати певні варіанти.

Вправа 3. Розпочніть чи продовжуйте вивчати іноземну мову, це здатно стимулювати мозок пригадувати, запам’ятовувати, відтворювати інформацію.

Вправа 4. Розвивайте координацію руху, очей, смакові рецептори. Можете долучити до цих справ улюблені хобі: малювання, фотографування, приготування нових рецептів тощо.

робота мозку

Як розвивати пам’ять

Розвивати пам’ять необхідно й корисно в будь-якому віці. Психологи вважають, щоб інформація на довгий час закріпилась в голові необхідно працювати та вдосконалювати короткочасну і довготривалу пам’ять.

Короткочасна пам’ять забезпечує проходження інформації через кору головного мозку, проте через слабку емоційну забарвленість або погану увагу запам’ятовування не відбувається. Вона обмежена об’ємом і часом зберігання, бо мозок нехтує такою незначною інформацією. Короткочасність пояснюється ще й відсутністю повторюваності.

На відміну від короткочасної, довготривала зберігає все те, що потрібно нашому мозку в повсякденному використанні. Вона формується в основному через слуховий, зоровий апарат. Першим чином, при вивченні якої-небудь нової інформації вона переходить в короткочасну пам’ять, а звичайна повторюваність дій з певним інтервалом дає змогу закріпити її. Саме довготривала пам’ять служить для багато чого, в тому числі для накопичення знань, досвіду та вмінь, що так потрібні нам в роботі.

Jobs.ua підібрав вам найпростіші поради, дотримуючись яких можна ефективно вплинути на якість пам’яті.

  1. Харчуйтесь правильно й поживно, наповнюйте свій раціон різними мікроелементами, які корисно впливають на мозок: риба, горіхи, сир, свіжі фрукти та овочі, печінку, яйця.
  2. Відмовляйтесь від шкідливих звичок на користь спортзалу, що наповнює мозок киснем та запускає важливі функції.
  3. Проводьте більше часу на свіжому повітрі й при першій можливості влаштовуйте активні прогулянки містом.
  4. Давайте відпочивати мозку, висипайтесь не менше 8 годин на добу.
  5. Відслідковуйте психологічний стан та фокусуйте мозок на позитиві задля його екологічного функціонування.

Психологи вважають дуже правильним та корисним розвивати довгострокову пам’ять, використовуючи різні спеціальні вправи. Підібрали для вас вправи, що здатні стимулювати мозок на запам’ятовування.

Згадуйте події під кінець робочого дня

Найпростіший спосіб розвивати та вдосконалювати власну пам'ять - це згадувати події, що відбулися з вами сьогодні. Згадайте всі важливі події та моменти сьогоднішнього дня. Дуже важливо фокусуватися на деталях. Головне, не фокусуйтесь на поганому, адже мозок може грати з вами жарти. Краще сфокусуйтесь на позитиві.

Працюйте з цифрами

Навіть якщо ви чистокровний гуманітарій, поверніть в своє життя цифри та підрахунки. Забудьте про калькулятори та почніть лічити про себе. Вчені запевняють, самостійний рахунок здатний розвивати когнітивні навички та позитивно впливають на роботу пам'яті. Тому будь-якій людині, яка зацікавлена в розвитку пам'яті слід викинути калькулятор та почати рахувати самостійно.

Читайте більше книжок

Читання книг розвиває фантазію, робить вас приємним співрозмовником, примушує концентрувати увагу. Коли ви читаєте, то у вашій голові створюється багато картинок прочитаного, а деякі відкладаються, як в короткостроковій так і довгостроковій пам’яті. Тому, якщо ви байдужі до читання, то пора почати це робити.

Концентруйте увагу

Навчіться давати собі установку на концентрацію уваги. Виберіть будь-який незнайомий до цього предмет і свідомо дочекайтеся моменту, коли підвищиться концентрація уваги. Після чого спробуйте описати його, відвівши погляд. Поверніться до нього, подивіться ще раз, наголошуючи, що пропустили.

Вивчайте вірші

Мало хто цінує той шкільний час, коли доводиться вивчати купу віршів та переказувати зміст прочитаних книжок. Звісно ж, все це дає змогу розвивати пам'ять. Переказ прочитаного вона змушує свою пам'ять працювати. Задля цього можете спробувати запам’ятовувати чи вивчати улюблені вірші, намагатися переказувати прочитані твори чи книжки себе самому. Це також працює.

Розвиток пам'яті залежить від кожної людини окремо і вимагає великого бажання. Тому, якщо хочете зайнятися серйозно розвитком пам’яті, кожен день приділяйте час вправам, що здатні вплинути на її якість.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору