UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як і навіщо розвивати самодисципліну?

Як і навіщо розвивати самодисципліну?

27.09.2022 470
Як і навіщо розвивати самодисципліну?

Як і навіщо розвивати самодисципліну?

27.09.2022     470

Вас коли-небудь дратували люди, які все встигають зробити, без всіх отих «проспав, не встиг, забув»? Про таких людей може скластися враження, що їм все вдається без зусиль. Захотіли читати більше книг – і справді починають читати книгу за книгою, причому знаходять для цього час в найнесподіваніших місцях. Або ж захотіли зайнятися фітнесом – і йдуть в зал, тренуються і не полишають занять через місяць-другий. Здавалося б, такі люди виставляють недосяжну планку, але стати одним із них можна і треба, хоча це буде непросто. Тож якщо вам цікаво, як працювати над собою, як розвивати самодисципліну, щоб встигати більше і досягати теж, вочевидь, значно більше – читайте в цій статті.

Коротко про самодисципліну – що це таке?

Якщо говорити коротко, самодисципліною називаємо вміння жертвувати короткостроковим задоволенням задля вигоди трохи пізніше, в майбутньому. Важко і складно вчитися сучасній, але складній професії? Так, це важко, але вигоду це навчання принесе вам в майбутньому, коли влаштуєтеся на високооплачувану роботу. Або ж ви не полінувалися і прокинулися вранці на пробіжку чи просто прогулянку. Або ж не відклали вивчення англійської, всівшись за серіал, а таки зробили щоденні завдання, повчили нові слова. І так – у кожному занятті, за яке беретеся. Оце і є самодисципліна.

А як щодо сили волі і мотивації?

Самодисципліну часто приймають за силу волі та мотивацію, але це не так. Річ у тому, що ваша мотивація і сила волі можуть значно посприяти розвитку вашої самодисципліни, але не замінити її. Мотивація і сила волі виступають радше в якості допоміжних інструментів на шляху до мети, тому що без щоденної самодисципліни не допоможе жодна мотивація.

Карантин і самодисципліна

Пам’ятаєте ті недавні часи, коли карантин видавався чимось страшним і гнітючим, що викликає депресію, апатію та небажання щось робити? Звичайно, зараз для усіх нас карантин видається чимось незначущим і далеким, але повернемося на декілька років тому і згадаємо, як багато людей відчули проблеми із своєю дисципліною, із самоорганізацією. Хоча здавалося б: «Ти вдома, друже, роби що хочеш, розвивайся і працюй, весь час – твій». І багато людей виявилися неготовими щось робити із усім своїм вільним часом. А все тому, що раніше їх дисциплінувала система, яка піднімала о сьомій ранку, змушувала прибути до восьмої чи дев’яти на роботу і т.д. А коли цієї системи не стало, можна було поспати подовше, позалипати над серіальчиком, бо ж встигнеться, бо вдома, ще багато часу в запасі. На жаль, це не так, і це виявилося неприємним відкриттям для багатьох людей.

Ще кращою є ситуація із самодисципліною в діловому світі, де все відбувається за чіткими правилами та протоколами. Тож ця навичка в такому оточенні швидко прокачується, і люди не втрачають її навіть поза межами корпоративного світу. Але що робити, якщо вам не довелося потрапити в таку систему? Звичайно, розвивати свою самодисципліну. І спробуйте зробити це своєю метою як мінімум декілька наступних місяців.

Отже, самодисципліна – навіщо її розвивати?

Навчаючись самодисципліні, ви зможете з нових сторін пізнати свою особистість. Також ви навчитеся виконувати якісно роботу (будь-яку), навіть якщо відчуваєте втому або дуже не хочете це робити. Самодисципліна не дасть вам зійти з дистанції і не переривати рух до мети, навіть якщо доведеться долати несподівані виклики і складні перешкоди.

Завдяки самодисципліні менш талановиті та обдаровані люди можуть досягнути більшого успіху, ніж обдаровані та геніальні, але без навичок самоорганізації та дисципліни. Якщо ви цікавитеся літературою, то без особливих труднощів пригадаєте прізвища працьовитих та самоорганізованих письменників, як той же самий Стівен Кінг, а також імена тих, хто написав не так уже й багато, бо їм страх як не вистачало організованості.

Опирайтеся на наступні поради, щоб кожного дня ваша самодисципліна прокачувалась і набувала характеру звички.

Оберіть перші цілі, починайте з малого

Щоб не перевантажувати себе з першого дня і в результаті не перегоріти, почніть з чогось малого. Приміром, поставте собі завдання один раз в тиждень не вживати шкідливу їжу, або ж читати перед сном двадцять сторінок книги, а не гортати стрічку новин в смартфоні.

Можна сформулювати для себе до десяти невеликих правил щодня, які ніяк не перетинаються між собою, але в сумі дадуть бажаний результат. Приміром, ось такий список щоденних правил, на який можна орієнтуватися – до згаданих вище двадцяти сторінок книги та уникання фастфуду один день на тиждень:

  • Підйом одразу після будильника,
  • Фізичні навантаження щодня – 5-10 хв (для першого місяця вистачить),
  • Не запізнюватися на роботу за жодних обставин,
  • Всі робочі завдання за можливості виконувати вчасно,
  • Дізнаватися щодня щось нове (зі своєї професійної діяльності чи вивчення чогось нового – як вам буде завгодно),
  • Ну й самі щось впишіть сюди. Те, що розвиватиме, на вашу думку, навичку самодисципліни.

От скажіть – хіба в цьому списку є щось нереально складне чи важке? Ні, звісно. Але ці правила нестимуть дрібний дискомфорт для вас, і так і потрібно. Так воно все працює, зрештою.

Правила

Не забудьте про мотивацію

І якщо мотивація – допоміжний інструментарій, потрібно її теж підключити. Обґрунтуйте для себе причини, які змушуватимуть вас рухатися до мети. Але підключайте саме позитивну мотивацію, а не негативну. Бо мотивація в дусі «Я роблю це завдання, щоб збутися його і видалити зі списку справ» звучить набагато гірше, ніж: «Я виконую це завдання, щоб наблизити свою мету і наприкінці дня відчути задоволення за зроблену роботу, що день прожитий не марно». Набагато краще звучить, чи не так?

Пам’ятайте про перешкоди

Втома, лінь, апатія та багато інших неприємних речей ставатимуть іноді серйозними перешкодами на шляху до мети. Так, ви можете спробувати вирішувати проблеми по мірі того, як вони з’являтимуться, але є інший варіант. Спробуйте спрогнозувати їх заздалегідь і убезпечити себе від них. Простіше кажучи, розробіть стратегію для їхнього подолання.

Продумайте свою власну систему мотивації і опирайтеся на неї, коли перешкоди здаватимуться особливо нездоланними.

Сила волі та відсутність спокус

Без чітко налагодженої системи мотивації далеко не заїдеш – це істина. Але хибно також думати, що в потрібний момент знайдеться достатньо сили волі, щоб рішуче реалізувати свої задумки. Переоцінивши свої сили, в реальності все відбудеться інакше. Цілі не будуть досягнуті, процес руху до мети не приноситиме задоволення, і знову підступлять старі друзі Лінь, Безсилля, Апатія. Щоб не балансувати на краєчку прірви поміж апатією та депресією, навчіться вмикати щодня силу волі. Як це зробити? Все просто – коли працюєте, навчаєтеся, коли робите дійсно щось важливе для себе, що принесе вам дивіденди в майбутньому – навчіться обмежувати свій доступ до спокус. І найпершою з них, ми, звісно, назвемо наш любий дорогий смартфон. Напевно, якби смартфони існували в часи Єви та Адама, саме ним спокушала б Єва Адама. Гаразд, це був жарт, але якщо серйозно, то смартфони чи не найбільше примудряються красти наш час. А хвилинка туди, хвилинка сюди, там десять хвилин, там п’ятнадцять – і от година за годиною збігають, а нам лишається тільки розводити руками і роззиратися на всі боки, як герой Траволта у відомому мемі.

Тому додайте ще одне безцінне правило до вже зазначених вище: під час роботи та навчання смартфон переводити у беззвучний режим (чи вимикати доступ до вай-фаю тощо). Мабуть, це чи не найкраща порада на всю цю статтю.

Не зважайте на дискомфорт

Дискомфорт – це та сама штука, яка буде супроводжувати вас під час роботи над самодисципліною. Інакше ніяк не вийде, бо доведеться себе в чомусь обмежувати, щоб досягати бажаного. А коли себе в чомусь обмежуєш, цілком природньо, що це приноситиме відчуття певного дискомфорту.

Пам’ятайте також, що в будь-якому разі не уникнути моментів смутку, печалі, розчарування та інших неприємних відчуттів. Дозвольте їх собі відчувати і проживати, бо з таких моментів теж складається наше життя. Особливо зараз, в ці важкі і смутні часи.

Візуалізація цілей, особливо дострокових

Ви повинні постійно тримати фоном у своїх думках ті цілі, яких бажаєте досягнути. Частіше згадуйте про них, особливо тоді, коли захочеться порушити встановлені правила і подивитися ще одну серію улюбленого серіальчику, залежатися в ліжку довше і т.д. Уявляйте, наскільки швидше ви наблизитеся до мети, якщо раз за разом долатимете свої слабкості та залежності.

А що, якщо я оступлюся?

Безперечно, не кожного дня будеш супер ефективним у всьому. Це теж потрібно розуміти, як і вміти вибачати себе за те, що сьогодні не вдалося зробити так багато, як, приміром, вчора. Навчившись вибачати себе за невеличкі промахи, ви зможете повертатися до своїх цілей з іще більшою рішучістю, ніж доти.

Звичайно ж, не забуваємо відстежувати свій прогрес і кожного тижня, кожного місяця окидати поглядом вже зроблене. Це теж допомагатиме розвивати самодисципліну і укріплюватиме вас у своїх силах. Наснаги та успіхів на цьому захоплюючому шляху, пізнанню себе і своїх можливостей!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору