UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як акумулювати сили для особистих проєктів у позаробочий час

Як акумулювати сили для особистих проєктів у позаробочий час

17.06.2021 363
Як акумулювати сили для особистих проєктів у позаробочий час

Як акумулювати сили для особистих проєктів у позаробочий час

17.06.2021     363

Часто трапляється так, що задумуєш великий амбітний проєкт, але працювати над ним доводиться в позаробочий час. Але в позаробочі години хочеться відпочити і побути з сім’єю, та й сили потрібно звідкись брати після виснажливих робочих буднів. Давайте розглянемо можливі варіанти, як акумулювати сили для власних справ у вільний від основної роботи час.

Скептики скажуть – це неможливо

І багато в чому будуть праві. Якщо ви вважаєтеся висококласним спеціалістом, а ваша посада передбачає активне використання розумових ресурсів, то цілком природно, що до кінця робочого дня ваш мозок буде втомлений і проситиме одного: відпочинку. І відволікти себе від споглядання відео у ТікТоку чи перемотки стрічки новин у Фейсбуці буває іноді неможливо. Мозок чинитиме відчайдушний опір ще одній порції ментальної роботи, і це нормально, якщо зважати на те, що мозок є найбільш енергозатратним органом, він споживає колосальну кількість енергії, яку потрібно регулярно поповнювати.

Тому для початку радимо критично віднестися до ідеї реалізувати амбітний проєкт по вечорах, а то й за рахунок нічного сну. Річ у тому, що кожного вечора ви по тим чи іншим причинам не зможете працювати, а для вироблення стійкої звички до тривалої роботи над однією і тією ж справою потрібні регулярні зусилля. Тому, можливо, варто пошукати відповідь на наше питання деінде? Наприклад, на іншому кінці дня.

Клуб жайворонків – приєднуйтесь!

Скільки вже було сказано у мотиваційній літературі про Клуб любителів п’ятої ранку, що все, що хотілося б сказати, буде банальністю. Але ж це дійсно так: «ранні пташки» на порядок продуктивніші тих, хто мріє перетворити вечори після роботи у відчайдушні акти героїзму, щовечора намагаючись побороти втому і сонливість. Чому любителі ранніх ранків набагато продуктивніші? Простіше бути не може – тому що мозок, як і тіло в цілому, під час сну відпочив, набрався сил і готовий до виконання складних завдань. Зрозуміло, що не потрібно фанатично прив’язуватися до позначки «п’ята ранку». Якщо ваш робочий день, приміром, починається о восьмій годині, ви можете прокинутися перед шостою годиною, і таким чином матимете достатньо часу, щоб з бадьорим настроєм приступити до реалізації особистого проєкту.

Але будемо реалістами: навіть найточніший графік не означає, що ви зможете його дотримуватися ідеально. Особливо це стосується людей, які живуть не одні. Тому пам’ятайте, що перенесення проєктів на ранкові години – це не чарівна паличка, яка повністю вирішить всі проблеми, пов’язані з реалізацією особистих проєктів у вільні від основної роботи години. Звичайно, бути реалістом означає розуміти також той факт, що не всім подібна порада підійде (хоча б у силу фізіологічних особливостей організму). Комусь легко прокидатися вранці – особливо влітку і навесні, коли збільшується світловий день – а комусь важко це зробити навіть в червні і липні, коли світанки найсолодші і найприємніші за весь рік.

Літній світанок

Короткий полуденний відпочинок

Післяполуденний сон – ще один чудовий спосіб акумулювати сили для особистих проектів у позаробочий час. Але тут потрібно вважати на одну річ: денний сон не повинен тривати довше 25-30 хвилин. Якщо ви залипнете на дивані на годину або довше, ви станете в’ялими і сонливими. А півгодинний сон не призведе до таких результатів.

Завдяки короткому полуденному відпочинку ви зможете ввечері отримати додатковий прилив сил, який уже конвертуєте в обдумування ідей і рішень. Навряд чи в ці години креатив битиме ключем, але сили для короткого ривка ви як мінімум знайдете. Знову ж таки, тут теж залежить від багатьох нюансів. Перш за все, для полуденного відпочинку потрібна тиша і місце, де б ви могли спокійно полежати-подрімати півгодинки. А влаштувати подібне іноді у власній квартирі неможливо, не те що на роботі.

Кофеїн перед відпочинком

Забустіть свій організм перед полуденним сном невеликою дозою кофеїну (100-200 мг, не більше). Але мається на увазі використання кофеїну в таблетках, кава тут не спрацює, бо її запах може вас збадьорити і про короткий пообідній відпочинок доведеться забути. Чому кофеїн добре приймати в таблетках? Ви можете точно розрахувати дозування.

Якщо маєте бажання, можете придбати кофеїн з корисними добавками. Наприклад, з L-теаніном – амінокислотою, яка сприяє покращенню уваги, пам’яті і збільшує працездатність. Прийміть одну таку кофеїнову пігулку перед півгодинним сном, щоб після пробудження отримати заряд енергії. До речі, L-теанін взагалі корисно вживати, адже він знижує тиск і позитивно впливає на роботу серця і судин.

Невеликі дози кофеїну, до речі, корисно приймати перед фізичними навантаженнями. Кофеїн чудово стимулює нервову систему, але перевищувати дозування не варто, бо розплатитеся тахікардією, підвищеною пітливістю і прискореним серцебиттям, тривожністю та іншими неприємними побічними ефектами. Це доволі неприємно, але ці неприємності легко уникнути, всього лиш не перевищуючи дозування. Пам’ятайте, що 100-200 мг – це орієнтовна цифра, яку в залежності від ваги тіла потрібно підкореговувати в той чи інший бік.

Сподіваємось, що наведені поради допоможуть вам грамотно акумулювати сили для реалізації особистих проєктів у позаробочий час. Використовуйте для цього всі можливості, але найперше зосередьтеся на тому, щоб перевести виконання бодай частини проєкту в ранкові години, перед початком вашої основної роботи.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору