UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Корпоративна культура
  5. Як досягти балансу між віддаленою та офісною роботою

Як досягти балансу між віддаленою та офісною роботою

18.10.2023 775Автор: Лоліта Платошкіна
Як досягти балансу між віддаленою та офісною роботою

Як досягти балансу між віддаленою та офісною роботою

18.10.2023     775Автор: 

Гібридний формат роботи — популярна тенденція сучасного життя кожного українця. Гібридний офіс поєднує у собі одразу два формати створення робочого простору: дистанційний та традиційний. Такий тип співпраці дає співробітникам свободу вибору робочого простору, що найкращим чином відповідає їх особистим потребам, дозволяючи їм скористатися цими перевагами. Такий комбінований формат роботи все більше стає нормою для багатьох організацій не тільки в Україні, а й по всьому світу, а в резюме все частіше вимогою до роботодавця стає дистанційний або гібридний формат роботи. Це стає вирішальним аспектом для здобувача, віддаючи перевагу тому чи іншому роботодавцю при пошуці роботи.

Відверто кажучи, для багатьох світових брендів та великих корпорацій повний перехід на дистанційну роботу в ковідні часи не приніс бажаних результатів. За статистичними даними робочий персонал став втрачати продуктивність, здобув велику кількість проблем із комунікацією, що уповільнювала роботу команд, ще й окремі співробітники стали здобувати психологічні проблеми, які утворювали особисті труднощі в роботі. Однак неможливо заперечувати користь і зручність для обох сторін. Сучасне покоління високо оцінює власну свободу та час, тому гнучкий формат і можливість працювати там, де зручно без шкоди для KPI — важливі критерії для роботи в компанії. А от гібридний формат роботи, як ви вже могли зрозуміти, має безліч позитивних переваг:

  • гнучкий графік, в якому співробітник самостійно керує власним тайм менеджментом,
  • економія ресурсів компанії та особистих,
  • можливість сконцентруватися краще на роботі та її якості тощо.

Як структурувати гібридний формат роботи

Як показує практика, перехід на гібридний формат співпраці дається не всім співробітникам просто. Найскладніше тим, хто навіть уявити не міг, що його роботу можна перевести на дистанцію. Безумовно, спеціалістів сфери обслуговування практично неможливо уявити на дистанційній роботі, однак деякі процеси, все ж таки, можна перевести в онлайн. А це значить, що комбінований формат вимагає пристосування та структуризації деяких процесів кожного спеціаліста.

Планування роботи, дедлайни, тайм менеджмент

Практично неможливо досягти балансу без планування своєї роботи та тайм менеджменту. Вивчаючи віддалений формат роботи, аналітики зазначили, що головна проблема, з якою зіштовхуються спеціалісти — це труднощі дотримуватись розкладів, що своєю чергою тягне за собою порушення дедлайнів. Для багатьох тайм менеджмент — можливість правильно спланувати свій час і не відчувати при цьому виснаження.

Тайм менеджмент

Щоб правильно планувати день та роботу скористайтесь наступними доволі простими порадами.

Визначте заздалегідь, скільки часу вам потрібно витратити на роботу

Ви, як ніхто, знаєте скільки часу орієнтовно у вас уходить на виконання того чи іншого завдання. Тільки ви здатні реально виміряти час на виконання завдання та встановити дедлайни для себе.

Визначить цілі та результати, яких бажаєте досягти

Без цілей та орієнтовних результатів очікування складно відповісти на питання, а нащо взагалі була зроблена робота. Тож чітко ставте перед собою цілі, виконуючи кожне завдання окремо, а також визначайтесь з очікуваними результатами.

Розподіліть роботу на дрібніші етапи

Розподіл завдань на дрібніші, допоможе поетапно підходити до виконання завдання, не перевтомлюватись та розвантажити себе. Це також допоможе вам зрозуміти, де вам зручніше, швидше виконувати певну частину роботи: вдома чи в офісі.

Визначиться з дедлайнами

Як ви вже встигли зрозуміти, дедлайни виконують важливу функцію. Ви заздалегідь можете спланувати тривалість виконання завдання. Якщо ви працюєте в команді над проєктом, це допоможе вам вчасно здавати свою частину роботи чи передавати її наступному виконавцю.

Адаптація до нового формату роботи

Ви зможете швидко і легко досягти балансу між віддаленою та офісною роботою, дав собі час на адаптацію. Комусь потрібно моральна підготовка, психологічна, а хтось потребує підготовки власного робочого місця вдома та програмного забезпечення. Всі ці питання повинні бути вирішені, щоб адаптація тривала недовго, не дратувала співробітників.

Ви можете звернутися про допомогу до офіс-менеджера, щоб розв’язати наступні питання:

  • визначити засоби електронного зв’язку, завдяки якому вам зручніше вести комунікацію: електронна пошта, номер телефону, мобільний додаток тощо,
  • визначити програми для корпоративного спілкування та постанов завдань,
  • налагодити способи звітності про виконану роботу при необхідності,
  • обговорити умови повідомлення про виникнення ситуацій, що унеможливлюють належне виконання роботи.

Визначиться із власним розкладом та днями відвідування офісу, не забудьте повідомити про це керівників та колег. Визначить для себе типи робіт для виконання на офісі та вдома. У вас точно є завдання, які потребують вирішення тільки в офісі з членами команди, тож розраховуйте той час, що ви відвідуєте на офісі з користю.

Налагодити соціальні зв’язки, комунікацію

Чим краще ви налагодите зв’язки, тим простіше і легше буде відбуватися у вас комунікація з колегами, керівниками, партнерами, клієнтами. В цьому полягає не тільки ваш баланс між віддаленою та офісною роботою, а й баланс в комунікації в житті загалом. Для цього потрібно мати хороші комунікаційні навички та здорові стосунки з колегами. Намагайтесь налагодити такі взаємостосунки, щоб вони завжди працювали вам на користь і завжди були у виграші від них.

Командний дух та згуртованість колективу

Намагайтесь як вдома, так і на офісі тримати згуртованість та командний дух. Беріть активну участь у справах колективу. Навіть на дистанційній роботі можна встигати брати участь в корпоративному житті колективу. Головне, не залишатися байдужими та не нехтувати болі інших учасників колективу.

Слідкуйте за здоров’ям, запобігайте вигоранню

Дехто помилково вважає, що робітники при гібридному форматі роботі менше страждають вигоранням. Намагаючись поєднати ці два типи роботи, в погоні за результатами, ми часто нехтуємо власними бажаннями та станами. До того ж не завжди дотримуємось корисних порад щодо їжі, особливо важко робити це вдома, коли існує спокуса відірватися на чай чи перекус.

Користуйтесь привілеями кожного формату роботи

Щоб досягти балансу між віддаленою та офісною роботами, навчіться користуватися правильно привілеями кожного типу. Якщо ви працюєте на офісі, то намагайтесь виконати всі справи, які можна зробити саме на офісі. Безумовно, спілкуйтесь з командою та встигайте допомогти їм, порадитись, поспілкуватися, обговорити питання на нараді, поділитися враженнями тощо. Якщо ви працюєте з дому, виконуйте ті справи, які потребують від вас максимального включення та уваги. Розпоряджайтесь власним часом корисно та зручно саме для вас.

Поради, як залишатись продуктивним, балансуючи між офісом та дистанцією

  1. Організуйте зручне робоче місце в офісі та вдома.
  2. Вигадайте приємні ритуали початку робочого дня: кава, музика, ранішня турбота про домашнього улюбленця тощо.
  3. Зменште використання соцмереж під час роботи.
  4. Намагайтесь виконати найважче завдання зранку.
  5. Робіть невеличкий план завдань на день.

І хоча офісна робота та дистанційна відрізняються одна від одної, працюючи за гібридним типом, можна знаходити баланс та залишатися продуктивним.

Читайте також

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору