UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як досягти будь-якої мети за 4 кроки

Як досягти будь-якої мети за 4 кроки

13.01.2023 1157
Як досягти будь-якої мети за 4 кроки

Як досягти будь-якої мети за 4 кроки

13.01.2023     1157

Іноді здається, що досягти бажаної мети неможливо. І чим масштабніша ця мета, тим більше сумнівів долають нас; в результаті, як це часто трапляється, ми відступаємо. То як досягти неможливого, як бажані цілі перетворити в реальність? Дотримуйтеся чотирьох кроків, описаних нижче, щоб досягти будь-якої мети – навіть, на перший погляд, неможливої.

Крок 1: Мотивація, мотивація і ще раз мотивація

Коли людина мотивована, її енергія до роботи, до руху до мети береться мовби нізвідки. Але секрет тут простий – задіюються внутрішні ресурси, які й дають той колосальний потенціал, коли людина входить в так званий «стан потоку» (про нього нижче), і навіть складні завдання виконуються легко і натхненно.

А коли мотивації немає, важко зберігати дисциплінованість і щодня здійснювати якісь кроки в напрямку своєї мети. Яскравий маркер такого стану – відчуття тривоги, яке чітко сигналізує нам, що ми не робимо того, що мали б робити. Але як відшукувати мотивацію в наш складний час, коли рівень тривоги і стресу просто зашкалює?

Звичайно, вас повинна цікавити та сфера діяльності, в якій ви хочете розвиватися. Почніть з малого – поставте за ціль щодня дізнаватися щось нове з тієї теми, яка вас цікавить. Підживлюючи невеликими шматочками інформації свій інтерес до цієї теми, ви зможете розпалити справжню цікавість. І тут важливо зачепитися за свою зацікавленість, щоб кожного дня щось робити задля досягнення своєї мети. «Що я дізнався за сьогодні?» – це питання потрібно ставити собі наприкінці кожного дня. І давати на нього позитивну відповідь, звичайно ж.

Так ви зможете відшукати ті точки дотику, в яких ваша пристрасть і зацікавленість перетинатимуться з глобальними викликами. Це дасть змогу сформулювати грандіозну трансформаційну мету (ГТМ), покликану вирішити глобальне для вас питання. Чудово, якщо це стане вашою місією на все життя, а також тим фільтром, який відсіюватиме все зайве, що не веде до вашої грандіозної мети.

Важливо також визначити проміжні цілі, на втілення яких ви витратите декілька років. Ну а для кожної проміжної цілі знадобляться крихітні щоденні кроки, про які ми вже зазначали вище. Так ви розвиватимете свою майстерність і відточуватимете ті навички, які потрібні для досягнення мети. Підживлюйте свою мотивацію успішними кейсами інших людей, і пам’ятайте: змогли вони – зможете і ви.

Крок 2: Навчання в дорослому віці

Навчіться отримувати задоволення від навчання, навіть в дорослому віці. Талант – це добре, але без наполегливого навчання неможливо здобути бажане. Ключем до успіху в будь-якій справі виступає практика, тому багато практикуйтесь. Чудово, якщо процес самонавчання супроводжуватиме вас всюди. Приміром, коли їдете за кермом автомобіля, і в той же час слухаєте навчальні аудіоматеріали; коли прямуєте в магазин чи на роботу, пригадуєте вивчене напередодні і прокручуєте нову інформацію, щоб обміркувати її і добре запам’ятати. Це не потребує значних зусиль, а користь від таких вправ колосальна.

Для базового опанування будь-якої сфери знадобляться буквально декілька книг, тож зверніть увагу на спеціалізовану літературу. Обирайте найкращі книги з тем, які вас цікавлять, і привчайтеся читати їх щодня. Почніть з найпростішої книги і нарощуйте складність від книги до книги. За декілька місяців цілком реально прочитати чотири-п’ять книг, щоб доволі непогано розбиратися в основних темах.

Звичайно, вивіряти інформацію теж потрібно. Працюйте з кількома джерелами, слухайте поради професіоналів і виявляйте суперечності. Кожен з них має свій власний, унікальний досвід, і прислухатися до нього чи ні, вирішувати тільки вам.

Про перфекціонізм у навчанні. Звичайно, прагнути до досконалості потрібно, але якщо зациклюватися на цьому, ні до чого доброго це не призведе. Прийміть той факт, що доведеться помилятися, і це нормально. Помилки повинні стати вашими союзниками, а не ворогами; тому боятися їх не потрібно, ба більше – помилки дозволяють ґрунтовніше пропрацювати складні для розуміння теми і краще їх закріпити. А це ж і є сенсом навчання, чи не так?

Перфекціонізм

Крок 3: Тренування креативного підходу – ще один важливий крок для досягнення будь-якої мети

Креативність полягає в пошуку і розробці оригінальних ідей, які становлять неабияку цінність для досягнення вашої мети. Розвиваючи креативність, ви привчаєте мозок до постійного комбінування нової і старої інформації, що в результаті дає несподіваний результат. Скільки списів було поламано в суперечках про те, як розвивати цю важливу навичку, але незмінними залишаються декілька складових, за відсутності яких складно говорити про будь-яку креативність:

  • Підтримка хорошого настрою. Як би банально це не звучало, але це так. Перебуваючи в поганому настрої, складно говорити про будь-які прояви креативності. Коли ми підсвідомо не почуваємося в безпеці, нашому мозку не до проявів креативності; і навпаки, в хорошому настрої наша базова потреба в безпеці закрита, тому мозок чутливіший до прояву неординарних здогадок та відкриттів;
  • Хороший сон. Зі сном теж не все так просто, особливо зараз, коли тривалі відключення світла змушують суттєво «перекроювати» звичний раніше розпорядок дня. Але без хорошого сну не буде й хорошого настрою, не буде припливу сил та енергії. Пам’ятаємо про це і намагаємося якісно відпочивати;
  • Розширення кругозору. Так, цікавитися дисциплінами, які межують із тією, яка вас приваблює – це накладно та енергозатратно. Але подумайте про те, який результат це принесе в тривалій перспективі. Якщо маєте наразі достатньо ресурсу, щоб приділяти час суміжним дисциплінам – це прекрасно; якщо ж ні, пообіцяйте собі на майбутнє, що не залишите їх без уваги. На шляху до мети, як і в отриманні роботи своєї мрії, це стане вашим беззаперечним плюсом.

Крок 4: Стан потоку

Американський психолог угорського походження Мігай Чиксентмігаї відомий тим, що досліджував такі важливі для кожної людини речі, як щастя, творчість, суб’єктивний добробут та веселість. Саме він ввів поняття «потоку». Згідно з його теорією, люди почуваються найбільше щасливими тоді, коли перебувають в особливому стані потоку. Цей стан можна порівняти із дзеном, який характеризується відчуттям повного єднання із тим, що ви зараз робите, і з ситуацією, в якій перебуваєте.

Звичайно, в умовах війни складно говорити про будь-яку радість від роботи, від виконання нових завдань, від творчого пошуку рішень на поставлені завдання. І все ж треба намагатись, треба прагнути до цього, бо чим міцнішим є тил, тим краще для нашої країни в цілому, як вважаєте?

Чому стан потоку такий важливий для досягнення будь-якої мети? Тому що ті відчуття – і почуття, що з’являються в нас у процесі роботи, безпосередньо впливають на якість нашого життя. Ми значну кількість часу приділяємо роботі, прокручуємо робочі питання в голові поза робочим місцем, тому такими речами не вийде знехтувати. А ще стан потоку сприяє нашому розвитку, а хіба може бути рух до мети без особистісного зростання? Важливе зауваження – стан потоку виникає на точці перетину складності завдання і наших власних вмінь. І коли ми ставимо собі високу планку, хоч-не-хоч, а доводиться опановувати нові компетенції. А в стані потоку ми вчимося і працюємо в рази продуктивніше! Ось чому це важливо.

Як розпізнати цей стан? Йому притаманна висока концентрація і зосередженість; нам не хочеться відволікатися навіть на базові потреби, як-от прийом їжі чи сон. Все інше стає другорядним, і в процесі роботи чи навчання ви чітко розумієте, що хочете отримати в результаті.

Для «запуску» стану потоку потрібна енергія. І ми знову повертаємося до того, про що писали вище – намагайтеся висипатись, щоб організм бодай на деякий час міг відпочити від щоденних новин і всіх тих тривог, пов’язаних із ситуацією в нашій країні. Не забувайте, що втомленій і виснаженій від постійних висипань людині не до стану потоку і творчих поривів – їй важко зібратися перед новим робочим днем і виконати щоденну рутину.

Чим іще можна допомогти собі в досягненні будь-якої мети?

Не забуваємо висловлювати вдячність за кожен прожитий день, за людей, які перебувають поруч. Якщо у вас є до кого звернутися за порадою, підтримкою чи добрим словом, ви вже володієте значним ресурсом для досягнення важливої мети. Самотужки, ясна річ, долати шлях до великої, грандіозної мети буде значно складніше.

Підшукайте ментора, наставника, куратора, вчителя… можна різними словами означити цю людину, яка направлятиме вас до мети, коригуватиме ваші дії та вказуватиме на помилки. Недарма в солідних компаніях до новачків приставляють менторів, щоб швидше відбувалася адаптація до нової роботи. Так і з досягненням важливої мети – менторство в цій справі є неоціненною річчю. А як ви вже віддячуватимете своєму ментору – це вже інша справа. Подумайте, яку користь ви можете принести цій людині зараз або в найближчому майбутньому.

Дотримуючись цих чотирьох кроків, ви зможете досягнути будь-якої мети, навіть найскладнішої і, на перший погляд, неможливої.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору