UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як ефективно здобувати нові знання: ключові принципи

Як ефективно здобувати нові знання: ключові принципи

21.09.2020 1155
Як ефективно здобувати нові знання: ключові принципи

Як ефективно здобувати нові знання: ключові принципи

21.09.2020     1155

Навіть будучи кваліфікованим фахівцем, означає вивчати щось нове, адже наш динамічний світ постійно розвивається, і будь-яка сфера діяльності постійно поповнюється свіжими знаннями. Тому вміння ефективно навчатися є однією з найцінніших навичок, які можна і треба завжди розвивати.

Перечитування – типова помилка під час опанування нових знань

Автори книги «Засіло в голові. Наука успішного навчання» стверджують, що більшість людей не вміють правильно вчитися і здобувати нові знання. Наприклад, перечитування. Всі ми в школі навчалися подібним способом – перечитали вдома заданий параграф з якогось предмету, потім перечитали його на перерві перед уроком, і переказали на уроці. Здається, що таким чином ми отримали нові знання. Але минає зовсім небагато часу, як ми вже й не згадаємо, що ми тоді читали.

Чому так відбувається? Перечитування тексту створює ілюзію знання, яке, в свою чергу, наділяє нас примарними сподіваннями, що ми згадаємо прочитану інформацію, коли виникне потреба, хоча це зовсім не так. Звідси можна зробити невтішні висновки – наші зусилля і час, затрачені на вдумливе перечитування, не виправдовують себе. Проблема подібного підходу до навчання полягає в тому, що він дає тимчасовий результат. А щоб закріпити знання в довгостроковій пам’яті, потрібно застосувати зовсім інші підходи.

Принципи продуктивного навчання

Розглянемо ключові моменти, як ефективно здобувати нові знання. І на перше місце поставимо самоопитування.

Самоопитування

Щоб знання надійно закріпилися в довгостроковій пам’яті, під час ознайомлення з новим матеріалом важливо привчити себе ставити важливі питання.

Виділимо трійку найважливіших питань:

1. Яку основну думку я можу винести з цієї інформації?

2. Які поняття і концепції не були мені знайомі раніше?

3. Як нові знання застосувати до того, що я вже знаю?

Подібне самоопитування дозволить не «зникнути» знанням з пам’яті; а щоб надійно закріпити їх у себе в голові, потрібно щотижня знаходити час на це важливе заняття – і не тільки на предмет нещодавно прочитаного матеріалу, а й матеріалу, який ви вже вивчили раніше. Це дуже продуктивний спосіб відкласти знання в пам’яті, хоча він може видатися на перший погляд не надто ефективним.

Чергування завдань

Монотонність в опануванні нового матеріалу знижує здатність нашого мозку концентруватися. А низька концентрація дорівнює гіршому засвоєнню матеріалу. Чергування різних типів завдань дозволить мозку тримати себе в тонусі. Наприклад, вивчаючи математичні формули, доцільно розв’язувати по черзі задачі, які вимагають різних підходів у їхньому вирішенні.

Інтервальні повторювання

Навіть коли ми гадаємо, що добре вивчили новий матеріал, ми ошукуємо самі себе. Як добре ми не завчили, приміром, нові слова з англійської мови, через деякий час вони забудуться, бо так працює наша пам’ять – вона «підчищає» ту інформацію, якою, на її погляд, ми не користуємося. Тому при поглибленому вивченні тієї ж англійської – та й не тільки англійської, будь-якого матеріалу – важливо час від часу повторювати вже вивчене раніше. Так наш мозок розумітиме, що ці знання потрібні і витирати їх з пам’яті не потрібно.

Повторювання


Пошуки аналогій

Пошук схожих аналогій із вже опанованими знаннями дасть можливість побудувати асоціативні зв’язки в пам’яті, поєднавши нові знання з раніше здобутими. Це працює наступним чином: ви прив’язуєте певну метафору чи якийсь яскравий образ, вже засвоєний раніше, до вивчення нового матеріалу. Чим краще ви усвідомите, як співвіднести нові знання із вже наявними, то краще вивчите нове і більше асоціативних зв’язків утвориться, що значно підвищить ефективність навчання.

Генерування нових відомостей наперед

Ще один чудовий спосіб, який допоможе краще опанувати нові знання – це генерування наперед можливих варіантів вирішення завдань. Бувало у вас так, що ви пробували наперед вгадати, як завершиться у фіналі книга чи фільм? Подібний принцип варто застосовувати у навчанні. Приміром, при вивченні іноземних мов варто виконувати вправи, коли потрібно вписувати в текст пропущені слова. Подібний підхід значно ефективніше зафіксує нові слова у пам’яті, ніж просте ознайомлення з текстом. Або ж перед вивченням нового матеріалу спробуйте заздалегідь пояснити собі те основне, що очікуєте в ньому побачити, а потім перевірте, чи не помилилися.

Здатність до саморефлексії

Здатність об’єктивно аналізувати ті чи інші сторони своєї особистості важлива і в повсякденному житті, і в побудові кар’єри. Якщо хочете ефективно здобувати нові знання, навчитися об’єктивно «інспектувати» самого себе – критично необхідний навик. Кожного дня чи після кожного заняття добре було б ставити собі наступні питання:

1. Що у мене вийшло добре і що саме можна було зробити ще краще?

2. Що вивчити додатково, щоб краще опанувати матеріал?

3. Які стратегії я можу застосувати наступного разу, щоб отримати ще кращі результати?

Об’єктивна оцінка дозволяє уникнути ілюзії знання, про яку згадувалось на початку статті.

Отже, ми з вами розглянули основні техніки і прийоми, які дозволять ефективно здобувати нові знання. Якщо застосовувати ці навички щоразу при вивченні чогось нового, досить скоро це ввійде в хорошу звичку. А хороші звички, як і погані, теж мають властивість закріплюватися в нашій поведінці, бо так працює наш мозок.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору