UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Робота вашої мрії
  5. Як фрілансеру без досвіду досягти успіху

Як фрілансеру без досвіду досягти успіху

12.10.2021 1084
Як фрілансеру без досвіду досягти успіху

Як фрілансеру без досвіду досягти успіху

12.10.2021     1084

Ідеальна картинка фрілансу – це коли сидиш на природі (фон обов’язково екзотичний), попиваєш смачні напої і працюєш за ноутбуком по декілька годин. І заробляєш до того ж пристойні гроші. Але чи насправді це так? Якщо ви мрієте зайнятися фрілансом та досягти успіху, не маючи при цьому жодного досвіду такої роботи – будьте готові до того, що на шляху до успіху ви зіткнетеся з багатьма труднощами. Давайте з’ясуємо, що це за труднощі, і як заздалегідь убезпечити себе від невдачі.

Фрілансери – хто вони?

В Україні прийнято вважати фрілансерами усіх працівників, які виконують будь-яку роботу віддалено і за допомогою інтернету. Така позиція не зовсім відповідає дійсності, але фрілансери дійсно: А) Працюють віддалено; Б) Для роботи потребують інтернет-сполучення (і бажано щоб стабільний зв’язок).

Тобто фрілансерами можуть бути представники різних професій: копірайтери, веб-дизайнери, розробники програмного забезпечення. В Україні, як правило, вільнонайманцями найчастіше стають саме айтішніки. Фріланс таких спеціалістів приваблює тим, що не потрібно:

А) ділити гроші за виконані проєкти з компанією, на яку працюєш. А якщо встигати працювати на декількох клієнтів, можна отримувати цілком пристойну винагороду;

Б) Відсутність керівництва і вільний графік роботи;

В) Можливість самостійно обирати робоче місце.

Але поряд з очевидними вигодами від такого формату роботи фрілансери стикаються з певними труднощами: можуть виникнути проблеми із самодисципліною, бракуватиме живого спілкування. Розглянемо ці та інші важливі моменти.

Самодисципліна

«Попереджений – значить озброєний», сповіщає стародавня мудрість. Мов капітани древніх кораблів, які в нових водах ризикували наштовхнутися на рифи, сісти на мілину чи заблукати, так само фрілансер без досвіду, не знаючи усіх «підводних каменів» професії вільнонайманця, теж може зазнати невдачі. А все тому, що бачить в своїй уяві тільки ту ідеальну картинку, про яку згадували на початку статті. І перше, про що поговоримо – про самодисципліну.

Вміння самоорганізуватися, коли над головою ніхто не стовбичить і не контролює, вміння довести задумане до логічного завершення – дуже цінні навички. Якщо вам не складає труднощів прокидатися у визначений час, займатися рутинними справами – ви на коні; якщо вам складно не засиджуватися далеко за північ, переглядаючи ще одну серію цікавого серіалу чи залипаючи у смартфон по декілька годин – вважайте, труднощі будуть. І значні. Адже в офісі вам і на думку не спаде кілька годин зависати в телефоні, правильно? Звісно, якщо це не стосується ваших безпосередніх робочих обов’язків – мається на увазі безцільний серфінг чи ґеймінг.

Робота в домашніх умовах – теж виклик

Фрілансерам доводиться працювати в умовах, де усе спонукає до того, щоб розслабитися. Щоденна робоча рутина в домашніх умовах – теж своєрідний виклик. І якщо не дозволяти собі «попускати віжки» та щодня виконувати запланований обсяг завдань – навіть фрілансер без досвіду зможе з часом досягти успіху. Але це і є найважчим: кожен вільнонайманий працівник згодом переконається, що усі ті прекрасні речі, які він запланував, працюючи на колишній роботі – не так уже й легко виконати. Коли поруч стільки відволікаючих факторів – і диван, і холодильник, і доступ до усіх серіалів світу, складно втриматися від спокуси не подивитися ще одну-дві серії додатково (і заспокоїти себе тим, що «роботу пізніше виконаю»). Але так можна затягнути до самісінького вечора, і тоді вже доводиться працювати в стресовому режимі, бо ж робота нікуди не поділася, поки ви зависали в інтернеті чи переглядали серіал.

Як це вирішується? Ви можете практикувати постійну зміну обстановки: обирати для роботи нові кав’ярні, відвідувати коворкінги. Можете вибиратися з ноутбуком на природу, чому б і ні? Усе це урізноманітнює робочий процес. А от жорстко регламентувати виконання робочих завдань дозволяє грамотне управління своїм часом (тайм-менеджмент). Існує безліч технік, як не відволікатися від справ, або ж, приміром, як завершувати усі розпочаті справи. Детальніше про це можна почитати тут.

Робоче місце

Щоб не розмивалася грань між роботою та домашньою обстановкою, ваше робоче місце в ідеалі повинно бути не в тому приміщенні, де ви спите. Адже ви хочете працювати вдома, а не мешкати на роботі, чи не так? Звісно, іноді так не хочеться виповзати з-під ковдри та іти працювати, особливо коли розумієш, що для цього не потрібно покидати домівку. Але перечитайте уважніше попередній пункт про самодисципліну. Фріланс може стати для вас дуже цінним досвідом, бо непогано прокачує вміння самоорганізації.

Брак спілкування

Якщо ви – стовідсотковий інтроверт і без інших людей почуваєтеся комфортно, робота фрілансера не приноситиме вам дискомфорту. Адже, працюючи віддалено, ви позбавляєте себе можливості взаємодіяти з людьми вживу. Так, ви будете спілкуватися з клієнтами онлайн, але ми говоримо саме про живе спілкування, коли люди обмінюються не лише думками і враженнями під час бесіди, але й емоціями. Відсутність безпосередньої комунікації з іншими людьми може призвести до погіршення настрою і втрати продуктивності. Тому не викреслюйте офлайн спілкування зі свого життя.

Клієнти і заробіток

Щоб отримати змогу працювати менше, а отримувати більше, вам потрібно знайти клієнтів і встановити за свої послуги адекватну ціну. Проблема пошуку клієнтів не хвилює, коли працюєш в компанії, бо за цей момент відповідають інші люди. Тому перш ніж перейти на фріланс, добре поміркуйте над тим, як привабити клієнтів.

Але як це зробити? Скористайтеся наступними порадами:

1. Для початку – пристойне портфоліо.

Клієнти зустрічають «по вбранню», тобто по вашому портфоліо. Без нього важко відшукати солідних клієнтів і запропонувати їм свою ціну. Якщо ви взагалі без досвіду, не маєте жодного виконаного проекту – що ж, можете виконати роботу для уявних проєктів. Або доведеться виконати кілька проєктів безкоштовно, щоб і наповнити портфоліо та знайти перших клієнтів.

До речі, портфоліо можна подати у вигляді окремого сайту, чи оформлене на біржах фрілансу. Якщо володієте англійською на пристойному рівні, вам не складе труднощів відшукати клієнтів з-за кордону. Скористайтеся для цього LinkedIn – соціальною мережею для пошуку і налагодження ділових контактів.

2. Тематичний блоґ.

Окрім задоволення від ведення такого блогу, ви також можете завести безліч корисних зв’язків, спілкуючись з однодумцями. Наприклад, коли замовлень у вас буде більш ніж достатньо, а втрачати клієнтів не захочете – такі знайомства стануть у нагоді.

3. Передплата і «реальна» ціна.

Якщо не знаєте, які розцінки встановлювати за свою роботу – поцікавтеся на біржах фрілансу, які ціни виставляють фрілансери однієї з вами спеціалізації. Багатьох вільнонайманих працівників цікавить, чи варто брати передплату за свою роботу. Якщо ви фрілансер без досвіду, перші замовлення, можливо, доведеться виконати без передплати. Але надалі працюйте тільки так. Це теж частково дисциплінує, адже разом із грішми ви берете на себе певні зобов’язання. А якщо проєкт затягнеться довше, ніж планувалося, у вас як мінімум будуть гроші на прожиття.

Фінансова подушка

Приступаючи до фрілансу, забезпечте собі про всяк випадок «фінансову подушку». Це на той випадок, коли із замовленнями не буде щастити (і таке може статися). В цей час ви не повинні перейматися пошуком грошей на прожиття, а зосередитися на найважливішому – на пошуку клієнтів. Це також убезпечить вас від того, щоб не опустилися руки при перших невдачах.

Як працювати найпродуктивніше?

В кожної людини є найпродуктивніший період протягом дня. Або протягом ночі, бо такий варіант теж можливий: людям-совам добре працюється ввечері та після півночі. Але для більшості людей все ж ранок і перша половина дня є найпродуктивнішим часом, коли ви можете викластися на повну і виконати чимало роботи. А потім уже робіть, що хочете – відпочивайте, займайтеся улюбленими заняттями чи вирушайте на зустріч з друзями.

Резервні копії файлів

Працюючи наодинці, ви не застраховані від неприємних випадків. Може раптово зникнути електрика, і вам доведеться починати проєкт заново, якщо не зберігся резервний файл. Тому заведіть звичку робити резервні копії файлів, щоб перестрахуватися від випадків, коли програма через збій раптово завершить роботу, і доведеться розпочинати усе заново.

В будь-якому разі, ваша наполегливість і бажання працювати на себе вирішують багато. Не зупиняйтеся, пробуйте, навіть якщо ви фрілансер без досвіду. Всі з чогось починали.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору