UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. Як коронавірус вплинув на "лікарняні" українців

Як коронавірус вплинув на "лікарняні" українців

24.03.2020 489Автор: Олександр Мавлідінов
Як коронавірус вплинув на "лікарняні" українців

Як коронавірус вплинув на "лікарняні" українців

24.03.2020     489Автор: 

Фонд соціального страхування України запевняє, що виплати за лікарняними листами отримають усі вітчизняні хворі, незважаючи на введення в країні карантину коронавірусної інфекції. При цьому, слід зауважити, що це стосується лише офіційно оформлених на своїх робочих місцях та застрахованих українців.

Крім цього, за інформацією Jobs.ua, на цей період встановлено особливі правила надання та оплати листків тимчасової непрацездатності.

Такий момент, як «особливий порядок видачі», під час карантину передбачений п’ятим розділом «Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», що була затверджена наказом № 455 Міністерства охорони здоров’я ще 13-го листопада 2001 року.

Детальне роз'яснення про відмінності цього процесу, від процедури «мирного часу» вже з'явилося на сайті Фонду соціального страхування України. Також, у роз’ясненні вказано й причини, за якими лікарняний лист у карантинний період, будуть отримувати ті працівники, робота яких пов'язана із обслуговуванням населення країни.

Наприклад, працівник тимчасово відсторонений від роботи через карантин, бо мав контакти з носієм коронавірусу та не може у такій ситуації виконувати іншу роботу. У цьому випадку лікарняний лист видається лікарем-інфекціоністом, лікарем-терапевтом або лікуючим лікарем, з доданим висновком лікаря-епідеміолога територіальної санітарно-епідеміологічної станції.

Така тимчасова непрацездатність, що була викликана карантином, обумовлює надання фінансової допомоги за рахунок Фонду та надається з першого дня, нараховуючись протягом всього часу відсутності людини на роботі, саме з цієї причини.

У разі хвороби застрахованого працівника інших сфер діяльності, Фонд оплатить листок непрацездатності, починаючи з шостого дня й до дня повного одужання людини.

Якщо, захворювання є у дітей таких працівників, та дитина у віці до 14 років, лікарняний отримує один з батьків. В такому випадку Фонд оплачує лікарняний лист, починаючи з першого дня до одужання, але не більше 14 календарних днів. У випадках, коли дитина перебуває на лікуванні у стаціонарі, вищеназвані обмеження не застосовуються.

До речі, у разі необхідної самоізоляції, Фонд готовий компенсувати особі до 50% від її заробітку, але лише на підставі відповідного лікарняного листа. Також надається право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності особам, які перебувають у спеціалізованих закладах охорони здоров'я.

Нагадуємо, що при необхідності, отримати консультації, щодо оформлення тимчасової непрацездатності та нарахування оплати лікарняних листків, можна-зателефонував на безкоштовний номер спеціальної системи БПД: 0 800-213-103.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору