UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як навчитися отримувати більше задоволення від роботи?

Як навчитися отримувати більше задоволення від роботи?

7.07.2021 600
Як навчитися отримувати більше задоволення від роботи?

Як навчитися отримувати більше задоволення від роботи?

7.07.2021     600

Якщо вам до болю знайома ситуація, коли робота не приносить задоволення, коли вам, так би мовити, доводиться «тягнути лямку» через дані собі та іншим людям обіцянки і зобов’язання – тоді ця стаття для вас. Давайте спробуємо розібратися, як навчитися отримувати задоволення навіть від доволі безнадійної роботи. Але, забігаючи наперед, заінтригую вас ще на початку статті – ви знали, приміром, що навіть виконання банальної фізичної роботи можна перетворити на цікаве і захопливе заняття? Не вірите? Тоді дочитайте до кінця цю статтю.

Ох, це робоче ярмо, як тут все непросто!..

І дійсно непросто. Це як валіза без ручки – шкода кинути, але важко нести. Нам доволі часто доводиться терпіти неулюблену роботу з певних причин (приміром, треба заробляти чимало грошей, бо сім’я, діти, та й будинок і машина, і хобі, і відпочинок – всі ці речі теж потребують фінансових вливань, та й ми не з ефіру небесного створені). І в дійсності доволі часто виходить, що навіть доволі комфортна робота може з часом перетворитися на нудну і неулюблену роботу. Що ж, і таке буває в житті.

І коли ви відчуваєте щось подібне, це чіткий сигнал вам, що потрібно щось змінювати. Це не означає зміну роботи – не обов’язково так кардинально, – це означає передусім зміну власного ставлення до тих чи інших робочих обов’язків. Вловлюєте суть? Ось тут насправді криється коріння всіх подібних ситуацій, коли ви перестаєте отримувати більше задоволення від роботи.

Нудна фізична робота… і моральне задоволення. Це можливо?

Так, це можливо. Проілюструємо на конкретному прикладі.

Уявимо, що ви маєте власний будинок. І от вам знадобилося прокопати рів від будинку до майбутнього септика, щоб прокласти каналізаційні труби. Це як приклад просто, окей?.. І от ви вже, проаналізувавши майбутні затрати-витрати чи власний згаяний час, марудитеся і плачетеся самому собі – не вголос, звісно, щоб близькі люди не порахували за слабака – що треба або когось наймати на цю роботу, а це ж треба за неї заплатити, або можна самому викопати рів, але ж це важко, треба з лопатою добряче намаха́тися… та й септика мурувати треба, хоча його мурувати, якщо так розібратися – тут будь-хто розбереться. Але ж це час власний треба витрачати, і фізичні зусилля, бо мурування – це ж теж фізична робота, як і прокопування рову та прокладання труб… А під труби, до речі, пісочку треба насипати і втрамбувати його, і дренаж грамотно зробити, і труби

Бачите, скільки проблем стосовно конкретної ситуації виникло?

І в результаті що ми маємо: можна так сильно підгрузитися такою незначущою роботою (хто її має робити, наймати когось чи самому зробити, що я, не майстер?..), що в результаті безліч енергії буде витікати даремно. А цю енергію можна витратити на значно корисніші речі.

Але подібні питання, проблеми і ситуації ніколи не виведуть вас з рівноваги, якщо ви вмієте із задоволенням і запалом братися навіть до такої нудної і важкої роботи, як викопування земляної траншеї. Навіть в листопаді місяці, коли холодно і сиро на вулиці – як вам таке? Навіть будучи невиспаним і втомленим – як вам таке? Думаєте, це казки, це фантастика? Ні, зовсім ні. Коли ви вмієте грамотно розподіляти ресурси свого організму (тіла і мозку), такі речі стають реальністю. Вашою реальністю, а не чиєюсь іншою. Вашою власною.

То що робити, щоб навчитися отримувати більше задоволення від роботи?

Отже, деструктивний варіант ми розглянули. А тепер давайте поглянемо на цю конкретну ситуацію з іншого боку. З більш конструктивного, скажімо так.

Якщо за таку роботу вам не хочеться платити гроші, і от ви вирішили самому це зробити – мова про той самий приклад, про прокладку каналізації (це важливе питання для кожного приватного будинку, чи не так?), давайте поміркуємо, які плюси можуть бути в такій роботі:

– помахавши знатно лопатою, ви безкоштовно потренуєте власне тіло (руки-спину-плечі-прес, та й нижню половину тіла – теж), і в цей день ви можете сміливо не відвідувати зал, бо корпус і торс особливо добре пропрацюєте; а якщо ще на додачу в землі трапиться міцне і непіддатливе коріння, то ще й сокирою доведеться помахати; знову ж таки, чудове тренування м’язів спини і плечового поясу;

– коли виконуєш якусь нудну і рутинну роботу, мозок в цей час по факту вільний. Коли руки працюють на автоматі, ви в цей час можете обдумувати в голові якусь іншу проблему, значно важливішу, ніж прокопування десяти метрів рову, про який ви забудете вже тоді, коли будуть прокладені труби і дренаж, а сам рів буде засипаний і земелька гарно утрамбована, бо на цьому місці ви собі запланували посіяти газончик чи висадити якісь квіти;

– грамотний підхід до самого процесу роботи. Можна згорбитись і в такому явно-не-найкращому-положенні викидати земельку з траншеї; а можна випрямити спину і спробувати навантажити конкретну частину тіла – руки, плечі, спину. І ось ви вже не марудно викидаєте землю з траншеї чи робите її глибшою, а з цікавістю спостерігаєте за своїм тілом (ментально, мається на увазі), як ваші м’язи реагують на те чи інше положення тіла. Дуже цікавий момент, спробуйте якось. І мова про будь-яку фізичну роботу, як ви розумієте. Про будь-яку в принципі.

Ну що тепер скажете? Змогли поглянути на таку банальну і нудну роботу трохи з іншого боку?

Вчіться довіряти самому/самій собі

От бачите, скільки плюсів ми виявили у цій ситуації, коли підійшли до неї ґрунтовніше, глибше? І так у будь-якій робочій ситуації – чи виконуєте ви якусь домашню роботу, чи безпосередньо ваші робочі обов’язки – по великому рахунку, без різниці. Бо ви змінюєте свій підхід до ситуації, ось що важливо. І вчитеся довіряти собі, своїм відчуттям. Це важливий момент, дуже важливий, тому що ми часто схильні приймати доволі поверхневі і обмежені рішення, і це стосується будь-яких питань – робочих, особистісних та усіх інших сфер нашого життя. Сфера… слово таке цікаве, чи не так? Знаєте, що воно означає? «Сфера» – це куля грецькою мовою, але якщо поглянути на цю кулю зверху… ми побачимо круг, тобто плоску фігуру, не об’ємну. Розумієте, до чого я веду? Поверхневий підхід до ситуації – це мовби погляд на сферу, але зверху. Розверніть ситуацію іншим боком, і це «коло» може виявитися сферою, циліндром чи ще чимось іншим.

Повірте в себе - це круто!

І це напряму стосується нашого питання, винесеного в заголовок статті. Коли розбираєшся в якійсь проблемі, в якомусь питанні глибше, враховуєш безліч можливих варіантів і гіпотетичний розвиток подій – тобто, простіше кажучи, аналізуєш ситуацію – то з подивом виявляєш певні речі і взаємозв’язки між ними, про які раніше й гадки не мав. І коли такі моменти стаються, вітаю вас – ви піднялися на ще один щабель особистісного розвитку. А як ним розпорядитися, цим новим щаблем, як грамотно застосувати у вашій конкретній життєвій ситуації, і, зокрема, у ваших безпосередніх робочих обов’язків – це вже вирішувати вам.

Отже, шлях показаний, маршрут приблизно окреслений, карта з орієнтирами вручена вам в руки, а рухатися в цьому напрямку чи ні – це вже вирішувати вам. Але завжди пам’ятайте цей важливий момент, якщо хочете отримувати більше задоволення від роботи, яку ви виконуєте на даному етапі життя – можна найнуднішу роботу перетворити на цікаве і захоплююче заняття. Отак просто, без фокусів і магії. Просто змінивши своє відношення до ситуації, просто побачивши, які плюси в цій ситуації ви можете взяти для себе.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору