UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Як навчитися розслаблятися у вільний час на роботі

Як навчитися розслаблятися у вільний час на роботі

24.03.2021 581
Як навчитися розслаблятися у вільний час на роботі

Як навчитися розслаблятися у вільний час на роботі

24.03.2021     581

Робота – це не тільки суцільні робочі завдання з ранку до вечора, з восьмої до п’ятої чи з десятої до сьомої (або який у вас графік). На роботі також важливо вміти розслаблятися у вільний час, а навчитися цьому заняттю не так складно, якщо проявити вдумливий підхід і додати трохи креативності.

Фізична активність

Порухатися на роботі буде особливо корисно тим людям, хто чимало часу проводить за комп’ютером. Або за кермом. Тому час від часу влаштовуйте собі кількахвилинну зарядку, або ж руханку (чули таке гарне українське слово?). Можна вийти на вулицю, прогулятися подвір’ям, подихати свіжим повітрям. Та й ходьба по сходах вверх-вниз бодай трохи розжене кров по організму.

Як альтернативу руханці можна розіграти з колегами партію-другу в пінг-понг чи настільний футбол. Це просто чудово, якщо в офісі вашої компанії є кімната відпочинку з такими важливими атрибутами, як стіл для тенісу чи настільного футболу. А ще кращий варіант – якщо офіс розташовується біля баскетбольного майданчика, і можна з колегами під час обідньої перерви покидати м’яч в корзину – звісно, якщо за вікном не мете сніг і не дощить.

Пінг-понг - прекрасна офісна забава!


Класика – в навушниках

Перервіться на десять хвилин від роботи, одягніть навушники і ввімкніть Вівальді, Баха чи Вагнера. Звичайно, обирати вам, кого слухати, але насправді кожна людина має «свого улюбленого композитора», просто багато людей не здогадується про це. Комусь більше до смаку припаде скандинавська войовничість Ріхарда Вагнера, а комусь – святкова піднесеність Бетховена, хтось отримає величезну насолоду від ніжних імпресіоністичних композицій Дебюссі, а комусь сподобається загадковість і таємничість Модеста Мусоргського (мова йде, звісно, про його блискучу фортепіанну сюїту «Картинки з виставки»).

Давно доведено, що прослуховування класичної музики позитивно впливає на розумову діяльність людини. Зрештою, під час десятихвилинної перерви можна ввімкнути не лише класичну музику, а й будь-які інші композиції, які надихають і розслабляють саме вас.

Офісні забави

Звичайно, кнопки на стільці колегам не варто підкладати, але існує чимало інших милих розіграшів, яким ви можете потішити весь офіс. Тільки уникайте розіграшів, за які є ризик отримати неприємні юридичні наслідки. Тут важливо не зачепити гордість і достоїнство вашого колеги, бо навіщо наживати недоброзичливців у рідному офісі? Де живуть, там не смітять, чи не так?

Найкраще зосередитися на таких розіграшах, які нікого не образять. Існують навіть спеціалізовані компанії, які надають відповідні послуги. Знову ж таки, важливо не передати куті меду, бо наступного разу вже можуть розіграти вас – і розіграти ще жорстокіше і безжальніше.

Дартс – ще одна чудова забава, яка до того ж тренує прицільність і точність. Ви знали, що існує безліч правил цієї цікавої гри, яка зародилася на британських островах кілька століть тому? Безперечно, офіційними правилами обмежуватися не варто: придумайте з колегами власні правила і зіграйте, дотримуючись їх. А хто першим влучить у яблучко, приміром, нехай отримає право на десять хвилин прийти пізніше з обіду. Додайте трошки азарту, щоб додатково збадьоритися у вільний час на роботі.

Дартс


Шутери чи танки?

Комп’ютерні ігри – це чудова річ… якщо ними не зловживати, звісно. Але ми говоримо про короткочасну перерву на роботі, впродовж якої ви максимум зможете зіграти один-два бої в танках, розкласти пасьянс чи розіграти один футбольний матч. Ви зауважували, що якщо не граєш в комп’ютерні ігри днями напроліт, а сумлінно дозуєш задоволення, ігрові сесії стають більш насиченими і гострішими на відчуття? Зрештою, міра необхідна у всьому – навіть одна чашка кави, випита за день, принесе більше задоволення, ніж декілька чашок, випитих поспіль.

Шутери чи танки, пасьянси чи стратегії – обирати вам. Але сенс у тому, щоб ви змогли розслабитися від напруженої роботи, провести із задоволенням час і знову сконцентруватися над робочими завданнями.

Інтелектуальні та розвиваючі ігри

Хто не хоче розслаблятися у вільний час на роботі за допомогою шутерів чи World of tanks, приділіть увагу розвитку когнітивних навичок. Тренажери для мозку «Lumosity» та «Вікіум» чудово впораються з цим завданням.

Відстежуйте свій прогрес і досягайте нових вершин: наприклад, Lumosity має кілька цікавих тренажерів для тренування реакції. Приміром, навчитися вправно переставляти рельси, щоб загнати симпатичні різнокольорові локомотивчики в різні депо, кожне з яких має свій колір – ще те завдання, як і керувати швидкісним болідом на трасі з перешкодами, які з’являються все швидше по мірі того, як зростає швидкість автомобіля.

«Вікіум» теж порадує вас кількома особливо цікавими іграми-завданнями. Та й окрім двох названих тренажерів для мозку знайдеться чимало інших, за якими ви з користю проведете вільний час на роботі.

Почитати класну книгу – а чому б і ні?

Влаштуйте з колегою-читуном місячний читацький марафон. Як приклад, почніть із Гаррі Поттера чи детективів шанованої Джоан Роулінг. Тут не варто змагатися, хто швидше прочитає грубезну епопею про пригоди хлопчика, який вижив; набагато важливіше не тільки навчитися розслаблятися у вільний час на роботі, а й наповнити цей час чимось корисним і пізнавальним. Давайте прикинемо приблизно: за декілька десятихвилинних перерв ви зможете прочитати кілька десятків сторінок. За двадцять з лишком робочих днів «набіжить» більш ніж пів тисячі сторінок! Звичайно, не всі перерви потрібно приділяти читанню, але навіть дві десятихвилинки в робочий час дадуть змогу читати як мінімум одну книгу в місяць. Небагато? Нехай. Але краще так, аніж взагалі не читати.

Coffee break & Tea time

Спільні кавування та чаювання з тістечками і печивом не лише зміцнюють колектив і дають можливість в ненав’язливій атмосфері обмінятися цінними ідеями та думками, а й допомагають розслабитися у вільний час на роботі. Зайнятий балачками мозок відпочиває, і коли настане черга повертатися до робочих завдань, він із новими силами, збадьорений кофеїном та вуглеводами, з наснагою порине в роботу.

Кава і чай - чудовий спосіб розслабитися на роботі


Прихильникам здорового способу життя під час офісних кофе-брейків чудово зайдуть фруктові смузі та натуральні соки, поки їхні колеги смакуватимуть чаєм чи кавою.

Офісна медитація

Коли випаде вільний час на роботі, підійдіть до вікна і помилуйтеся довколишнім краєвидом. Тим паче це варто зробити, якщо офіс вашої компанії розташовується в історичному центрі міста або оточений парком чи лісовим масивом.

Споглядання природи допомагає розслабитися і знизити рівень стресу, особливо якщо випав напружений період на роботі. І взагалі – як зазначав агент Купер шерифу Гаррі Труману в «Твін Піксі», потрібно вчитися радувати себе щодня. Пригадуєте сцену в одній із серій другого сезону, коли Купер з шерифом зайшли в ресторанчик Норми Дженнінгс, і Шеллі запропонувала їм по чашечці кави, але шериф одразу ж відхилив її пропозицію, мотивуючи тим, що їх чекають справи? Агент Купер тоді сказав: «Відкрию тобі маленький секрет. Кожен день, один раз в день, роби собі маленький подарунок. Не плануй зарання, не чекай його, просто дозволь цьому статися. Це може бути нова сорочка чи післяобідній сон в кабінеті, або дві чашки хорошої, гарячої, чорної кави».

Доволі непоганий девіз по життю, якщо вдуматися в ці слова. І не лише на роботі, а й поза нею.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору