UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Як «не мовчати» на питання рекрутера

Як «не мовчати» на питання рекрутера

13.09.2020 294Автор: Олександр Мавлідінов
Як «не мовчати» на питання рекрутера

Як «не мовчати» на питання рекрутера

13.09.2020     294Автор: 

Співбесіда – справжній виклик на шляху до бажаної роботи. Навіть, якщо вам пощастить й рекрутер обмежиться простими запитаннями, не створюючи спеціальних ситуацій та на запитуючи провокативні питання, бажання надати «максимально правильну» відповідь, може заважати, підсвідомо спонукаючи шукача створювати невпевнені паузи, губитися у словах та сенсі речень, вагатися з відповідями.

Що вже й казати, якщо на інтерв’ю пролунають зовсім «незручні» питання від рекрутера, чи він буде «тиснути» за допомогою двозначних ремарок або запропонує пройти тест, з числа тих, що пройти не можливо», або будь-що подібне. Сучасні інтерв’ю повні сюрпризів, але. Як би там не було, головне, що не можна робити кандидатові – це мовчати.

З мовчанням кандидатів або відповіддю, що не була зрозумілою, рекрутери пов’язують більшість відмов шукачам. Навіть, у ситуації, коли кандидат майже впевнений у необхідності «обійти острий кут» питання за допомогою мовчання або зробивши вигляд що «не почув», рекрутерові вкрай потрібно почути його відповідь, принаймні побачити справжні намагання людини відповісти.

Саме відмову від спілкування – тишу з боку кандидатів, більшість рекрутерів сприймають негативно. Й ось чому.

Мовчиш, бо не знаєш

Як правило, людина мовчить у випадках, коли вона не знаєте, що відповісти. На співбесіді це означає суттєвий брак необхідної компетенції та знань кандидата. Ніхто не буде давати вам час оговтатися від несподіваного запитання та продумати власну відповідь, рекрутер одразу перейде до наступного запитання, відмітив вашу реакцію для остаточного аналізу та висновку.

Проте, навіть, якщо дійсно не знаєте, що відповісти, намагайтеся вирішити ситуацію у будь-якій спосіб. Головне - не мовчить.

Краще вибачитися та запитати потрібну «хвилинку», щоб не переховуючись спокійно подивитися можливу відповідь в інтернеті, додав до неї пояснення власних дій. Чесно зізнавшись у тому, що відповідь вам була не знайомою, акцентуйте увагу на те, що для вас немає неможливих ситуацій, й ви завжди намагаєтеся виконати необхідне.

не мовчати на співбесіді

Мовчання, як ознака страху та невпевненості

Рекрутер може вирішити, що кандидат мовчить, бо дуже нервує та губиться, а значить, можливо він нерішучий та боягуз, надто сором’язливий чи просто зовсім не вміє контролювати ситуації.

Якщо, причинами є ваша знервованість, краще сказати так як воно є, зробіть вдих - видах, ковток води, посміхніться та продемонструйте, що ви готові продовжувати. Часто, ціллю питань є не відповіді на них, а поведінка та реакції кандидата у цей момент. Що скажуть по нього більше, ніж він сам захотів би розповісти.

Тиша, як варіант ігнорування, зневаги

Навіть, коли вам здається, що питання рекрутера підступні, недоречні та відверто провокативні, не можна реагувати на них мовчанкою. Особливо, такою, що супроводжується певними поглядами, мімікою та іншими способами невербальної демонстрації зневаги та презирства.

Про все, що вам неясно, краще запитати вголос, навіть, про двоякість посилів питань, зробив це коректним чином. Ігнорувати запитання на співбесіді та мовчати у розмові з рекрутером не можна. Максимальна відкритість людини, її привітність та чесність роблять її гарним співрозмовником, вже від спілкування з яким можна залишити суто приємні враження.

Не треба мовчати й коли вам повідомили про закінчення інтерв’ю. Зараз – час вже для ваших запитань, й рекрутеру доволі цікаво, про що ви запитаєте в нього, й що для вас є пріоритетними питаннями.

Поділяючи претендентів на тих, які задають питання в кінці співбесіди, та тих, хто ігнорує цю можливість. Рекрутери, перевагу віддають лише тим, хто запитує та уточнює. Проте, не «хіба що», а справжні важливі моменти.

Якщо, вам здається, що непрозорих питань для вас вже не залишилося та можна «прощатися». Не поспішайте ретируватися та не мовчить. Краще, в кінці співбесіди поставити хоча б кілька питань щодо майбутньої роботи, компанії-роботодавця та особливості корпоративної культури.

Навіть, коли ви підготувалися до співбесіди та вдало дізналися щось про роботодавця з відкритих джерел інтернету, все одно, можна уточнити певні важливі нюанси:

  • Можлива мотивація власників для зайняття саме цим бізнесом, та чому обрано саме цей ринок;
  • Аналогічні компанії, які вважаються роботодавцем справжніми конкурентами;
  • Чи може рекрутер кратко охарактеризувати тип працівників, які найчастіше досягають успіху та кар’єрного зростання в цій компанії;
  • Чи вся інформація, яку ви можете офіційно почути, є вільною для використання, чи в компанії є певні табу на розголошення «комерційної таємниці»;
  • Надайте, будь ласка, характеристику людей, з якими мені доведеться працювати?
  • Можливо в компанії існують такі поняття, як «випробувальний термін», «пробний день» чи щось наразі цього, або можна спробувати відразу долучатися до спільної роботи;
  • В компанії є яка-небудь система мотивації співробітників та згідно якому з принципів вона функціонує;
  • Чи бувають часи, коли треба працювати понаднормово або без вихідних та наскільки часто трапляються подібні аврали;
  • Який результат від моєї праці, керівництво може очікувати протягом першого місяця роботи;
  • Які ще обов’язки та зони відповідальності, можуть бути на моїй посаді, окрім того, що було вказано в об’яві про вакансію;
  • Підкажіть, будь ласка, на який термін мені слід налаштуватися, щоб отримати від вас остаточне чекати рішення щодо моїй кандидатурі;
  • У разі , якщо з якихось причин зворотного зв’язку від вас не станеться, це одразу треба розуміти як відмову від співпраці зі мною, чи я можу зв’язатися з вами, щоб уточнити ситуацію.

Насправді, питання можуть бути любі, які вам необхідно прояснити. Головне – вести з рекрутером бесіду, й головне не мовчати, провокуючи співрозмовника на передчасні висновки щодо вашої кандидатури.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору