UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як не перепрацьовувати на фрілансі?

Як не перепрацьовувати на фрілансі?

10.05.2022 283
Як не перепрацьовувати на фрілансі?

Як не перепрацьовувати на фрілансі?

10.05.2022     283

Одна з переваг фрілансу – можливість працювати будь-де і скільки завгодно. І ось це «скільки завгодно» зрештою може перетворитися в суцільну погоню за великою кількістю проєктів. Воно й зрозуміло, адже велика кількість завдань означає значно більше грошей, які ви заробите, вклавшись вчасно у всі дедлайни. Але водночас це є найкоротший шлях, який веде до перевтоми і стресу. Тому давайте поговоримо в цій статті, як не перепрацьовувати на фрілансі.

Робота і особисте – дві чаші на терезах життя

В ідеалі жодна з цих чаш не повинна переважати іншу. Це й називається work life balance, якщо висловлюватися сучасною термінологією. Що цікаво, цей термін вперше з’явився в другій половині ХХ століття, коли люди зрозуміли, що ці дві сфери людського життя – особисте і робота – зазнали докорінних змін. І під «особистим» ми розуміємо не лише спілкування з рідними людьми та друзями, а й відпочинок та улюблені заняття. І якщо ще пів століття тому практично не існувало такого поняття, як «віддалена робота», то в наш час з його бурхливим розвитком технологій стало реальністю працювати звідки завгодно. Що й призвело, зрештою, до значного порушення балансу між особистим життям та роботою.

У чому криється небезпека?

Досвідчені фрілансери знають, що небезпека криється ось у чому: легко проґавити той момент, коли межа між роботою та відпочинком практично зітреться. Здається, що тут такого – з робочого місця перейшли на зручний диванчик чи балкончик, якщо дозволяє погода, і працюєте собі потихеньку. Але отямившись одного дня, можна виявити, що ви надто сильно догоджаєте клієнтам, яким потрібно було виконати те чи інше завдання ще «на вчора», або ж піймаєте себе на думці, що вам хочеться взяти в роботу ще один цікавий проєкт, хоча поточні ще не завершені. Вітаємо, ви ступили на непевну доріжку перепрацьовування, і нічого доброго в результаті не чекайте: вигорання не забариться нагадати про себе.

Розберемо основні кроки, які слід здійснити, щоб нормалізувати свій work life balance.

Створіть ідеальний портрет клієнта

Коли замовлень стає надто багато, фрілансеру потрібно навчитися відсіювати найменш привабливі замовлення. Допоможе в цьому створення ідеального портрету клієнта, адже відтепер ви сортуватимете усі замовлення за певними параметрами:

  • З яким типом клієнта вам працювати найзручніше (з компаніями чи приватними особами, приміром)
  • В якій ніші бізнесу шукати замовлення
  • Яким повинен бути мінімальний бюджет та вимоги до виконання роботи.

Зауважимо, що найпростіше створити ідеальний портрет замовника тим фрілансерам, які вже мають певний досвід, а от початківцям доведеться складніше. Відсутність постійних клієнтів змушує їх хапатися за перші-ліпші проєкти, і доводиться працювати з ким уже вийде. А поганий це клієнт чи хороший – початківець у такі питання поки що не занурюється (хоча з часом доведеться, якщо він хоче зростати у вибраній професії і обраному форматі роботи).

Спілкування з клієнтом

Стандартизуйте процес надання послуг

Щоб не перепрацьовувати на фрілансі, сформуйте фіксовані пакети послуг, зі своїми прайс-листами та усталеними процесами надання послуг. Так ви заощаджуватимете час, обираючи клієнтів і спілкуючись із ними.

Стандартизовуючи послуги під певні ніші та типи проєктів, вам тепер буде легше відповідати на кожну примху клієнта. Якщо обсяг робіт надто великий – клієнт доплачує; якщо кількість правок перевищує допустиму кількість – клієнт доплачує за це і так далі. Звичайно, ви можете запропонувати йому щедрі бонуси до запропонованих пакетів послуг – наприклад, що ви знаходитеся з ним на зв’язку навіть у вечірні години або ж у вихідні та святкові дні, але така опція коштуватиме значно дорожче.

Проясніть з клієнтами формат спілкування

Чи помічали ви таке, що після фази активного обговорення проєкту і узгодження усіх нюансів настає режим тиші? Можливо, ваш клієнт очікував цілком протилежного – що спілкування продовжиться, нехай і не настільки активно, і що ви раз в декілька днів інформуватимете його про поточний стан виконання робіт абощо? Уникніть цих непорозумінь ще на старті проєкту, заздалегідь обговоривши цей момент.

Також зазначте що відповідаєте протягом робочого дня, повідомте, з якої до якої години у вас зазвичай триває робочий день. Це потрібно для того, щоб клієнт не образився на ваш, якщо надіслав вам повідомлення, приміром, ввечері, а відповідь йому надійшла наступного дня ближче до обіду. Якщо ви волієте відпочивати на вихідних, сповістіть його й про це.

Контроль думок

Як не дивно, не дозволить перепрацьовувати на фрілансі банальний контроль за своїми думками. В психології є цікавий термін – румінація. Він означає переварювання думок по колу. Що це означає на практиці? Це означає, що фрілансер, завалений великою кількістю проєктів, не встигає виконувати вчасно, а на відпочинку тільки те й робить, що думає про роботу. І ці думки, між іншим, ідуть по колу: «Як встигнути доробити цей проєкт?.. Як не завалити інший?.. Як дати раду всім тим зобов’язанням, які я взяв на себе?..» Погодьтеся, жодного відпочинку у вас не буде, навіть якщо ви в цей час лежите на дивані, намагаєтеся зосередитися на книзі чи проводите час із друзями.

Це дуже контрпродуктивне заняття – обдумувати робочий процес під час відпочинку. Не дайте цій звичці позбавити себе відпочинку. Навчіться:

  • відстежувати свої думки і «відсікати» зайві,
  • концентруватися на поточному моменті, на відпочинку.

Ясна річ, встежити за кожною думкою неможливо. Але замість того, щоб грузитися під час дозвілля думками про те, як багато у вас роботи, чи не краще один раз взяти і продумати собі грамотний розклад, який позбавить в подальшому таких питань?

Чіткий розклад дня

Як ніколи раніше, зараз особливо важливо розпланувати свій робочий день. Так вам буде легше братися за роботу, і так бодай на деякий час зможете відволікатися від тривожних новин. Та й, направду кажучи, людство не придумало ще кращого формату, ніж «сніданок – робота – обід – робота – вечірній відпочинок». Звісно, нюанси відрізнятимуться в кожному випадку, адже для вас, можливо, робота розпочинається ближче до обіду, а завершується пізно ввечері. Або ж ви любите працювати ночами, і засинати на світанку – таке теж може бути. Важливо, щоб вас особисто це влаштовувало і у вас був чіткий розклад дня.

Навчіться відмовляти, якщо на вас тиснуть

Можливо, клієнт захоче побачити виконаний проєкт раніше, ніж передбачалося в замовленні, або ж колега захоче навантажити додатковим завданням, а вам воно не на часі. Навчіться говорити в усіх цих випадках «Ні». Варіантів, щоб сформулювати відмову, є більш ніж достатньо.

На час роботи забудьте про соцмережі та пошту

А також усі інші розваги. І перегляд новин, що дуже важливо. Постійне зазирання до стрічки новин засмучує, відтак збільшується час на виконання робочих завдань. Якщо вам важко це зробити без допоміжних засобів, скористайтеся, приміром, додатками-блокувальниками Focus Lock або AppBlock. Такі корисні інструменти дадуть вам змогу відзначити ті сайти чи додатки, які заважають вашій роботі, і відключити їх на фіксований проміжок часу.

Гнучка система планування щоденних справ

Скористайтеся однією з найвідоміших систем планування, «bullet journal». Одна з її переваг – гнучкість та можливість ідеально налаштувати її під себе. Такі інструменти дозволяють вам спланувати що завгодно. Крім того, «bullet journal» надзвичайно простий у використанні.

А як щодо коворкінгу?

Якщо є можливість, вибирайтеся іноді з дому попрацювати в компанії однодумців. Атмосфера коворкінгу як ніщо інше здатна зарядити на роботу. Навіть одного-двох разів на тиждень буде достатньо, щоб натхнення до праці супроводжувало вас іще декілька днів. А де присутнє натхнення, там робота виконується швидше і легше. Відтак, більше часу на відпочинок та улюблені заняття.

Коворкінг

І ще дещо про work life balance

Звичайно, складно прописати ідеальні поради для всіх, хто працює на фрілансі. В кожного фрілансера свій ритм життя, і тільки ви зможете підібрати ідеальне співвідношення роботи та відпочинку. Чудово, якщо ваша професія є одночасно улюбленим для вас заняттям, але навіть від улюблених занять потрібно відпочивати. Тому не забувайте про інші сфери життя, які потребують вашої уваги, і про людей зі свого оточення теж. Щоб одного прекрасного дня ви не відчули, що стали суттєво перепрацьовувати, бо за роботою забули про все інше.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору