UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Як не потрапити на ошук і розпізнати фейкову вакансію

Як не потрапити на ошук і розпізнати фейкову вакансію

27.07.2022 603Автор: Лоліта Платошкіна
Як не потрапити на ошук і розпізнати фейкову вакансію

Як не потрапити на ошук і розпізнати фейкову вакансію

27.07.2022     603Автор: 

Воєнний час проявив не тільки героїв нашого часу, але й шахраїв досить різного ґатунку, в тому числі тих, хто ошукує довірливих громадян, користуючись приводом пошуку роботи. Саме в цей непростий для країни період здобувачі та роботодавці стали більш активними, що безпосередньо пов’язано зі швидким закриттям гарячих вакансій та пошуком місця працевлаштування. Кожний здобувач в наш час повинен мати імунітет проти фейків та мати набір умінь, навичок розпізнати шахраїв ще на початковому етапі знайомства з компанією. Тож навчімося разом з Jobs.ua обходити пастки, не витрачаючи час та зусилля на дивні вакансії.

Причини ошуку на сайтах з пропозиціями роботи

В мережі ви можете знайти велику кількість вакансій від роботодавців, проте не всі з них мають чесні наміри. Тільки в ретельній перевірці та за допомогою аналізу можна виявити шахраїв. На що розраховують шахраї, публікуючи фейкові вакансії?

  1. Зібрати бази резюме здобувачів.
  2. Приховати плинність кадрів в компанії.
  3. Використати тестове завдання в якості справжньої роботи.
  4. Отримати персональні дані громадян з подальшим їх незаконним використанням.
  5. Видурити гроші.
  6. Організувати прикриття, щоб прилаштувати “свого” спеціаліста.

Ознаки фейкових вакансій

Уважно ознайомтесь з ознаками фейкових вакансій та застосуйте поради при пошуці пропозицій від роботодавців. Можливо, саме вони допоможуть вам уникнути неприємностей, пов’язаних з підбором компаній.

А в статті “Поради претендентам: критерії адекватного роботодавця” ви дізнаєтесь риси адекватного роботодавця та навчитеся з легкістю розпізнавати сумнівні пропозиції та вакансії ще на етапі знайомства та співбесіди.

Відсутність інформації про компанію, опис

На етапі пошуку роботи на сайтах із працевлаштування ви можете знайти окремі пропозиції від конкретних компаній. Найчастіше роботодавці намагаються надати повну інформацію про компанію та її сферу діяльності в описі, проте не завжди ця інформація є або відповідає дійсності. Не полініться знайти в мережі офіційний сайт компанії та перевірити чи збігається інформація на сайті та в описі сайту з пошуку роботи.

Представник не представляється в телефонній розмові

Вас повинно насторожити, якщо в телефонній розмові представник компанії не представляється, або відмовляється назвати своє ім’я, закриваючись посадами. Може звучати фраза "Приходьте до нас і дізнаєтеся докладніше", проте ви маєте право вимагати завчасно назву компанії та ініціали, з ким ведете бесіду.

телефонна розмова

Якщо вам одразу пропонують роботу

Ви ще не пройшли співбесіду та не бачились жодного разу з представниками компанії, однак вам вже пропонують роботу та запрошують вийти на робоче місце. Не спокушайтесь власною ейфорією та завжди пам’ятайте, що працевлаштування - це завжди угода між роботодавцем та здобувачем, спочатку усна, а потім письмова. Умови цієї угоди повинні бути досконало обговоренні та узгоджені з представниками обох сторін. Виходячи на роботу, де ви не бачились з представниками компанії жодного разу, загрожує вам порушенням ваших прав та КЗпП

Роботодавець зв’язується з вами тільки через листування

Роботодавець без об'єктивних причин просить зв'язуватися лише текстовими повідомленнями через месенджери чи пошту та не надає вам інших контактів. Звісно така поведінка може пояснюватись специфічністю виконуваних обов’язків чи завантаженістю на робочому місці, проте будь-який рекрутер чи роботодавець, який зацікавлений в підборі спеціаліста в команду, повинен бути на зв’язку, щоб уточнити деталі співпраці чи допомогти дістатися до призначеного місця на співбесіду.

Якщо призначають співбесіду після закінчення робочого дня

Якщо пропонують прийти наспівбесіду після закінчення робочого дня це як мінімум повинно наводити на підозру про те, чим саме займається компанія, що відбувається в офісі під час робочого часу. Виправданням може бути лише гнучкий робочий час спеціалістів та офісу, в такому випадку уточнюйте інформацію про години роботи команди.

Якщо пропонують занадто гнучкий робочий графік

Якщо вам обіцяють гнучкий робочий графік, задумайтесь над тим, а за що ж вам будуть платити та як вираховувати вашу ефективність, або яку саму роботу ви будете виконувати. Звісно сучасні роботодавці вже пристосувались до різних форматів співпраці, але в такому випадку все одно радимо вам ретельно вивчити вакансію та компанію.

Якщо вас просять заплатити

Так трапляється, коли роботодавець готовий взяти спеціаліста без досвіду роботи, навчити, але для цього просить пройти спеціальні корпоративні курси та оплатити їх, купити набір продукції, щоб ви навчились розбиратися в ній тощо. По-перше, якщо роботодавець відкриває вакансію для новачків, то він повинен враховувати додаткові матеріальних витрати чи витрати часу задля отримання спеціаліста, заточеного індивідуально під компанію чи продукти. По-друге, подібна вакансія виглядає як шахрайство та скрите вимагання грошей.

Просять надати особисті дані чи документи

Поставте під сумнів роботодавців, які просять вислати їм оригінали якихось особистих документів (трудову/медичну книжку, паспорт тощо). Хай вас також змусить замислитись прохання копій особистих документів, що своєю чергою може призвести до випадкових кредитів. Пам’ятайте, що надання особистої інформації в телефонній розмові чи в листуванні - це незаконно та ви цілком маєте право відмовитись від надання, а ще краще повідомити про такий випадок в поліцію, щоб вберегти інших кандидатів.

Занадто висока заробітна плата

Всім нам хочеться отримати на ринку праці найкращу пропозицію від роботодавця з високою заробітною платою. Перш ніж погоджуватись на пропозицію з високою заробітною платою, радимо перевірити на ринку праці та на сайтах розмір середнього заробітку за вашою посадою. Відшукайте пропозиції здобувачів та роботодавців за вашою спеціальністю та оцініть адекватність пропозиції. Оминайте занадто високі пропозиції, що можуть насправді бути фейками.

Вище вказані ознаки фейкових пропозицій в мережі стануть вам допомогою при пошуку роботи та застереженням, щоб не потрапити на шахраїв під час працевлаштування.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору