UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як не втрачати працездатності в старості?

Як не втрачати працездатності в старості?

13.10.2021 294
Як не втрачати працездатності в старості?

Як не втрачати працездатності в старості?

13.10.2021     294

На превеликий жаль, в старінні приємного мало. Тіло, його системи та окремі органи починають «здавати», а то й узагалі відмовляти; набуті за життя хвороби і травми не дають можливості жити комфортно, а зморшки на обличчі сповіщають, що молодість давно минула.

Так, це сумно – усвідомлювати такі речі, але давайте будемо чесними: усі, хто доживе до старості, зіткнуться з цими симптомами старіння та занепадання. Так, повністю припинити цей процес неможливо, але бути працездатним навіть в глибокій старості, зберігаючи при цьому ясний розум – цілком реально. Давайте з’ясуємо разом із Jobs.ua, як суттєво підвищити шанси на це.

Пенсія – ще не кінець життя

На пенсії життя не закінчується. Принаймні, поки людина так вважає і так почувається. І добре, якщо до цієї позначки дісталися бадьорими та з великим запасом життєвих сил. А якщо ні? Що ж, повернутися в минуле неможливо, щоб виправити допущені помилки, але скористатися наведеними нижче порадами не завадить.

Продукти харчування, які запобігають старінню мозку

Їжа відіграє важливу роль у формуванні структурі та здоров’я мозку. Те, що ви їсте, впливає на здатність мозку ясно мислити, планувати та приймати рішення. Перерахуємо продукти, які варто вживати для здоров’я мозку: листова зелень (капуста, рукола, шпинат), сир, яйця, чорниця, лосось, грецький горіх. Кожен з цих продуктів дасть мозку «щось своє», що в сумі принесе значний ефект.

Фізична активність

Фізична рухливість вкупі з правильним харчуванням відкриває дорогу до здорової і повноцінної старості. Якщо ніколи не займалися спортом, можна практикувати помірні фізичні навантаження. Зрозуміло, що тут потрібно дивитися по своєму здоров’ю, чи можна вам займатися легкими пробіжками, чи варто обмежитися просто прогулянками чи скандинавською ходьбою (як приклад).

До речі, про скандинавську ходьбу. Якщо відчуваєте, що звичні фізичні навантаження не потягнете – зверніть увагу на цей сучасний вид оздоровчих вправ. Все, що знадобиться для цього – пара лижних палок і бажання трохи порухатися. Скандинавська ходьба, як і інші аеробні вправи, стимулюють діяльність серцево-судинної системи. А укріплювати серце та судини потрібно в будь-якому віці.

Інтелектуальні заняття як профілактика деменції

І це дійсно так. Дослідження показують, що проти різного роду деменцій ефективною протидією є інтелектуальні заняття – читання, настільні ігри, опанування музичних інструментів та регулярне спілкування з іншими людьми (мова не лише про інтелектуальні бесіди, а й про звичне спілкування). І якщо ви все життя не надто прихильно ставилися до читання чи настільних ігор (додамо сюди розгадування кросфордів, і чим складнішим він буде – тим краще), навіть у пізньому віці це стимулюватиме активну діяльність мозку. Що, в свою чергу, знижує ризик появи деменції у людей похилого віку.

Звісно, увесь цей комплекс заходів не гарантує стовідсоткового захисту від втрати працездатності в пенсійному віці, але збереження нашого здоров’я – ментального та фізичного, – залежить передусім від нас самих, від усвідомленого ставлення до нашого життя та самопочуття. Про це варто пам’ятати і в двадцять років, і в сорок, і в шістдесят.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору