UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Як обговорювати питання зарплати на співбесіді

Як обговорювати питання зарплати на співбесіді

5.02.2020 583
Як обговорювати питання зарплати на співбесіді

Як обговорювати питання зарплати на співбесіді

5.02.2020     583

Ви знайшли вакансію про яку довго мріяли й готові будь на що, аби отримати цю роботу. Бачите мету, вірите в себе, перешкод не помічаєте. Вдосконалюєте резюме, проходите численні тури співбесід, виконуєте тестові завдання. Ніби до всього готові. А от і ні. До відстоювання своїх зарплатних побажань не кожен готовий. Як переконати роботодавця платити вам стільки, за скільки ви дійсно готові продати свої знання й вміння?

Як правило питання щодо заробітної плати обговорюється ще на етапі співбесіди. Ваше завдання як кандидата, вважають хедхантери, – зробити так, як вигідно вам, тобто ще на старті виторгувати більше. Але як зрозуміти, скільки компанія реально може вам запропонувати, не продешевити і не запросити занадто багато?

Чомусь питання про суму, яку можна і потрібно назвати на співбесіді, дуже часто ставить людей у глухий кут. Більшість просто не знають, чого вони варті, і, як результат, віддають свої навички дешевше, ніж могли б.

Традиційно на співбесіді питання про передбачувану зарплату іде від айчара, і людина на іншій стороні столу губиться. Не треба цього робити, дізнатися собі ціну досить легко. Щоб взнати, яка сума буде адекватна в вашому випадку і на що орієнтуватися, достатньо зайти на будь-який великий сайт з пошуку роботи (наприклад, JOBS.UA), знайти ту вакансію чи посаду, на яку претендуєте, і подивитися, скільки в середньому на ній дають зарплату. І все!

Тільки будьте реалістами. Скажімо, якщо ви побачите вакансію на 25 тис. грн, але вона така буде одна або дві, а всі інші – 12-15 тис., просити 25 тис. на співбесіді сенсу, звичайно, немає. Не дадуть, тому тримайтеся середини.

Однак навіть у разі із середньою зарплатою треба обґрунтувати, чому ви претендуєте саме на неї. Умовно: «Я розраховую на 15 тисяч гривень, тому що досвід у мене більше ніж 5 років, я розумію специфіку вашої компанії і працюю в галузі на аналогічній посаді ось уже 2 роки». Коли ви чітко проговорюєте свої компетенції, айчар розуміє, що у вас реально є необхідний рівень для того, щоб отримувати середню заробітну плату.

Коли роботодавці визначають суму прямо в вакансії, наприклад, пишуть «від 7 тис. грн», Не забудьте цю суму проговорити на співбесіді. Не думайте, що айчар зробить це за вас. Коли мова піде про гроші, скажіть, що ви готові приступити до роботи з зарплатою від 7 тисяч з перспективою росту. Не намагайтеся вгадати верхню планку, просто відразу обговоріть умови на підвищення зарплати.

Сміливий торг

Щоб жорстко й сміливо торгуватися про зарплату, треба бути дуже потрібним фахівцем. Але навіть в цьому випадку потрібно спочатку ще раз підкреслити всі свої досягнення і плюси. Нахабство, нічим не підкріплене, не зіграє вам на користь.

І ще одна порада від хедхантерів, можна сказати – невеликий нюанс. Коли ви називаєте суму, завжди говоріть фразу: «Я хотів би виходити з цієї суми й, звичайно, хотів би з подальшим зростанням, але готовий прямо зараз обговорити систему мотивації». Для чого це робити? Для того щоб убезпечити себе, якщо ви раптом назвете суму, яка не потрапить в «зарплатну можливість» компанії, але несильно. Умовно кажучи, ви назвали 20 тисяч, а їх межа – 18. Цією фразою ви даєте айчару шанс запропонувати вам варіанти. Ну а далі погоджуватися чи ні – вже повністю ваше рішення.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору