UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як підвищити креативність на роботі

Як підвищити креативність на роботі

29.06.2021 477
Як підвищити креативність на роботі

Як підвищити креативність на роботі

29.06.2021     477

Ваша креативність – це той цінний капітал, який може принести чимало користі і вам особисто, і компанії, в якій ви працюєте. Двадцять перше століття ставить високі вимоги до людей в сфері праці, (якщо ви не хочете відставати від інших, звісно) – сучасні працівники і працівниці повинні бути і стресостійкими, і продуктивними, і водночас здатними до постійної генерації передових ідей, і в ідеалі – щоб ці ідеї були одна краща за іншу.

Дещо про креативність

Стосовно креативності цікаво висловився Стівен Кінг. А йому можна вірити, адже він ось уже добрих пів століття (!) продукує численні бестселери, а багато екранізацій, відзнятих за його книгами, давно стали культовими. У своїй автобіографічній книзі «Про письменство. Мемуари про ремесло» («On Writing» в оригіналі) він пише про те, що в світі не існує жодного Звалища Ідей чи Центрального Сховища, куди б можна було приходити за новими, свіжими, оригінальними ідеями. Хороші ідеї оповідань, як зазначає він, приходять практично нізвідки, вони просто падають прямо вам на голову з ясного неба; дві геть сторонні думки зчіплюються між собою, і в результаті виникає щось нове. І ваша задача, продовжує він, не шукати ці ідеї, а впізнати їх, коли вони з’являться.

Написання оповідань, як і повістей та романів – це такий самий творчий процес, як і будь-який інший творчий процес: у письменника з’являється вдала ідея, він розпізнає цю вдалу ідею з-поміж усіх інших ідей і думок, не дуже вдалих а то й відверто поганих. Ну а потім вже справа за технікою – реалізувати ідею, яка з’явилася, виплавити її у формі оповідання, роману чи повісті. Реалізація вже залежить від індивідуальної майстерності – гадаємо, це всім зрозуміло.

Що ж, у своєму нон-фікшн бестселері Кінг пропонує багато практичних порад саме для молодих письменників і письменниць, а в цій статті давайте дізнаємося, як підвищити власний рівень креативності на роботі.

Культові речі безсмертні

Мурал у Вальпараїсо, Чилі. Уже давно культовий образ Джека Торренса з роману «Сяйво», якого втілив на екрані харизматичний Джек Ніколсон

«Заземляйте» думки

Що мається на увазі під цим терміном – заземляти думки? Коли в голові з’являється чудова ідея, дуже важливо її зафіксувати. А як, у якій формі ви її зафіксуєте – це вже інше питання. Тут уже кому як зручніше: можна начитувати голосові нотатки на телефон чи диктофон, чи постійно тримати під рукою невеликий зручний нотатник і олівець. А ще комусь буде зручніше «замальовувати» ідеї у вигляді малюнків і схематичних рисунків. Багато видатних людей використовували цей спосіб. Пригадаємо хоча б знамениті сторінки з рукописів Да Вінчі, на яких він за допомогою малюнків «заземляв» свої геніальні ідеї. Завдяки цьому ми, люди сучасності, маємо можливість побачити на власні очі, як видатний флорентієць уявляв собі принцип роботи літального апарату чи інших складних механізмів. А якби він не записував ці свої ідеї, та багато інших ідей – як би ми дізналися про його цікаві творчі знахідки, які значно випереджали той час?

Ідеї, ідейки та ідейочки - це святе

Апґрейд робочого місця

Обладнайте своє робоче місце так, щоб вам хотілося там перебувати. Якщо для чудового настрою вам потрібно, щоб колонки оточували кілька фігурок штурмовиків Імперської гвардії, а шолом Дарта Вейдера суворо витріщався на вас із вінтажних плакатів, поки ви працюєте – то нехай так і буде! Ваше робоче місце – ваша територія, і ви вправі обладнати його зі своїми смаками і вподобаннями. Для нашої благородної справи підійдуть будь-які милі вашому серцю дрібнички, які тішать око – і це, повірте, сприятиме більш розкутій і творчій атмосфері.

Влаштуйте собі щоденне свято на робочому місці

Якщо вам хочеться прикрасити робоче місце сяючою гірляндою… зробіть це! Соромлячись власної ідентичності, ви наступаєте на горло не лише власним бажанням , а й власній креативності

Усамітнення чи весела компанія?

Одним людям потрібно усамітнюватися на роботі, щоб не втрачати здатності генерувати нові ідеї, іншим людям потрібна компанія з веселих позитивних колег, серед яких вони могли б поміж жартами та історіями обговорити і «обкатати» свої ідеї. Тому ідеальне робоче місце, щоб підвищити креативність на роботі – це таке місце, яке відповідає, зокрема, вашому темпераменту та характеру. Все, що відволікає, не повинно перебувати в полі вашого зору, а те, що надихає вас на прояви творчості – навпроти, повинно перебувати перед вашими очима.

Робота в колі однодумців

Перебування і робота в колі ваших однодумців – це дієвий спосіб стимулювати ваші творчі пориви, адже такі творчі пориви дуже схожі на пориви вітру над морською гладдю: сьогодні він є, можна надимати ним вітрила, а завтра – повний штиль. Тому особливо в моменти повного штилю дуже добре перебувати на кораблі, каюти яких заповнені вашими однодумцями, а не людьми, які не розуміють вас і всіляко намагаються знецінити, нехай і пасивно, за спиною. Робота в такому недоброзичливому колективі негативно відобразиться на ваших творчих здібностях. Тому робота в колі однодумців – ще один прекрасний спосіб, як підвищити креативність на роботі.

Окрім цього, з однодумцями можна обмінюватися досвідом і вчитися чогось новому в людей, які мають більше досвіду. Водночас потрібно вміти визнавати ті відмінності, які все ж таки існуватимуть навіть в колі однодумців. Всі люди різні, тому ключ до успіху – не протидіяти особистим відмінностям, а зважати на них як на важливу складову творчого процесу.

Працювати з однодумцями - це класно

Проаналізуйте свою щоденну поведінку

Трапляється таке, що ми часто не зауважуємо своєї щоденної креативності. Деякі вчені навіть припускають, що люди схильні проявляти творчість, навіть не задумуючись про це. Тому детально пригадайте і не менш детально проаналізуйте свою щоденну поведінку. З-поміж іншого ви зможете зауважити, що здебільшого ваші щоденні вчинки будуть неспланованими та імпровізованими. Ми не можемо спланувати кожну хвилину кожного нашого дня, тому наш розум часто імпровізує «на ходу».

І все ж, якщо ви бажаєте підвищити креативність на роботі, внесіть у свою щоденну поведінку одну важливу корективу: почніть звичні вам речі робити трошки не так. Ну приміром, якщо ви завжди робите один вид бутербродів на сніданок, внесіть у нього зміни: нехай сьогодні скибочка сиру поміняється місцем із скибочкою помідору, а завтра додайте до їхнього кулінарного дуету ще якийсь продукт харчування і т.д. Коротше, день за днем робіть звичні вам речі дещо по-іншому. Такі щоденні дії можуть стимулювати ваш мозок до креативності, адже креативність – це передусім відкритість до нових способів рішення проблем, а також відкритість до нового, незвичного досі досвіду.

Фізична активність

Тренування власного тіла – це не тільки про підтягнуту і атлетичну фігуру. Під час інтенсивних фізичних вправ мозок збагачується киснем, в тілі акумулюється енергія, яку ви й зможете під час робочих буднів конвертувати, зокрема, і в креативність. Підлаштовуйте фізичні тренування під свій власний розпорядок дня, бо когось надихають ранкові пробіжки чи просто інтенсивні прогулянки лісом чи парком, комусь більше до душі вечірні заняття. Якщо є можливість позайматися на роботі – скористайтеся й нею, щоб вивільнити вечори після роботи для відпочинку і накопичення фізичних і ментальних сил.

Не зациклюйтеся на креативності

Не варто нав’язувати собі безкінечну гонку за креативністю. Творчі пориви іноді відступатимуть, це неминучий процес. Уявимо, що настав відплив. Але якщо вперто намагатися збільшити рівень води – чи призведе це до потрібного нам результату? Адже, скільки відер води ми б не вилляли в море, її рівень не збільшиться. І це нормально, цього не уникнути – тобто певного відпливу сил. Тут потрібно проявити терпіння, коли настає своєрідне затишшя в творчих і розумових силах, і такі дні краще використати для того, щоб добре відпочити і набратися сил для нових творчих звершень. А коли почнеться приплив, ви одразу це розпізнаєте. І тоді настане час щедро використовувати ті сили, які ви накопичили за дні відпочинку.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору