UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваша зарплата
  5. Як переконати шефа підвищити зарплату

Як переконати шефа підвищити зарплату

18.05.2021 604
Як переконати шефа підвищити зарплату

Як переконати шефа підвищити зарплату

18.05.2021     604

Якщо при одній лиш думці за подібну розмову ви відчуваєте, як неприємні переживання миттю озиваються у вашому тілі – подібний стан речей потрібно негайно виправляти. Чому негайно? Бо якщо відкладати таке важливе питання на майбутнє, це «майбутнє» може й не настати. Діяти треба тут і зараз, особливо якщо відчуваєте, що заслуговуєте на значно достойнішу фінансову винагороду за свою роботу.

Тому давайте з’ясуємо, як працівник може переконати начальника збільшити зарплату, тим паче, якщо давно назріла така потреба.

Страхи і переживання – чим вони викликані?

Уявіть, що ви вже певний час (приміром, рік) пропрацювали на певну компанію. Чи збільшилися ваші знання стосовно обраної професії, чи відчули ви, що можете виконувати значно складнішу роботу, ніж рік тому, коли тільки прийшли влаштовуватися? Безперечно, що в цій ситуації ви можете з чистою совістю сказати своєму відображенню в дзеркалі: «Так, я заслужив/заслужила підвищення заробітної плати». Але коли в голову навідується думка сказати подібне своєму начальству, тут уже все складніше. Особливо непросто доводиться тим співробітникам, які працюють під керівництвом строгого начальника.

«А як він відреагує?..»

«А якщо нагримає на мене?.. А якщо пригрозить звільненням?.. що мені тоді робити, що казати?..»

Правда ж, відвідують подібні думки? Ловили себе на такому? (ці питання адресуються читачам, які працювали чи працюють в колективі з авторитарним типом керівництва).

Звісно, деякі побоювання і страхи тут не безпідставні, тому що до деяких керівників потрібно підходити під настрій, теж такий момент потрібно враховувати. В поганому гуморі такий начальник нагримає на працівника, щоб ішов займався справами і поки що не турбував подібними питаннями (а його підопічний після такої «взбучки» вже не скоро, як правило, знову звернеться з подібним проханням).

Підготовка до розмови – з яких етапів вона складається?

Відмовтеся від ідеї підійти спонтанно до шефа з подібним проханням. Для початку радимо ретельно все обміркувати. Ви повинні бути у всеозброєнні, коли трапиться зручна нагода, щоб поговорити з шефом про підвищення зарплати.

Ваші інтереси – це інтереси компанії

Тільки так, і не інакше. Ви повинні продемонструвати керівництву, що ви можете дати компанії взамін, що вона виграє від того, що вас буде просунуто по службі? Не забудьте згадати про свої заслуги перед компанією, адже від ваших рішень також залежить успіх на певних ділянках роботи.

План розмови

У вас повинен бути орієнтовний план вашої бесіди з шефом. Попросіть друга чи близьку людину, щоб допомогли вам «прогнати» бесіду з керівництвом кілька разів. Нехай друг ставить незручні питання, а ви відповідайте максимально чесно. Отримати в такий момент цінну думку зі сторони – може допомогти вам згодом, коли будете розмовляти про підвищення зарплати.

Документація

Для переконливості прихопіть із собою папери, на яких ви розпишете, приміром, якісь свої ідеї стосовно розвитку компанії. Можливо, ви маєте кілька ідей для проекту, тому вирішили проілюструвати їх наглядно, або маєте думки стосовно розширення підрозділу чи пошуку нових клієнтів. Завжди майте на увазі: щоб впевнено почуватися в кабінеті шефа, коли ви переконуєте його підвищити вам зарплату, у вас повинні бути козирі на руках у вигляді вдалих ідей. Так ви наглядно продемонструєте свою цінність компанії, адже на цьому моменті ваші вдалі ідеї не закінчаться, чи не так?

Переконання та аргументи

Навіть той факт, що ви тримаєте в руках такі важливі для вас папери, вже додаватиме вам впевненості. В моменти хвилювання ми часто не знаємо, куди подіти руки – тримати їх рівно, запхнути в кишені чи закласти за спину. А тримаючи папери в руках, ви почуватиметесь спокійніше і впевненіше. Вже сам факт того, що ви почуватиметесь впевнено, дозволить впевненіше викладати свої міркування, бо хвилювання і страх мало допомагають чітко виражати свої думки.

Правильний час

Думка, що кожен момент буде хорошим для такої розмови – не зовсім коректна. Як вже згадувалося вище, проявіть терпіння і вичекайте зручний час для розмови. Якщо керівник нахмурений і невиспаний – самі розумієте, навряд чи варто його зараз турбувати. А коли він бадьорий і щось насвистує собі під носа, заходячи в приміщення – безперечно, це хороший знак, щоб цього дня поговорити про таку важливу річ, як переконати його підвищити вам зарплату.

До речі, обирайте не лише правильний час, а й правильне місце. Є така стара байка про студентські часи, знаєте її? Як під час сесії одного старенького професора студенти підстерігали біля туалету, не давали проходу навіть там, щоб здати-перездати якийсь особливо складний предмет. І професор незмінно відповідав, коли його перепиняли біля туалету з проханням прийняти залік: «Заходьте, прийму». Звичайно, ніхто зі студентів не заходив; навпаки, вони поспішали зникнути з очей цієї шанованої людини, зрозумівши свою помилку: зараз не час і не місце для перездачі.

Звичайно, свого шефа не потрібно підстерігати біля кулера чи біля туалету, щоб поговорити з ним про підвищення зарплатні; та й під час обідньої перерви теж навряд чи потрібно це робити. Хоча, знову ж таки, це залежить від характеру людини. Багато начальників є справжніми трудоголіками, і залюбки урвуть для роботи навіть половину обіднього часу. В такому випадку, знаючи звички і характер свого шефа, постукатись у його кабінет і запитати про розмову не завадить. Звісно, якщо ви вже налаштувалися на розмову і підготували все заздалегідь.

На що ще звернути увагу при підготовці до цієї важливої розмови?

Відмова – це не трагедія

Навіть якщо ви прекрасно підготувалися, але начальник знайшов вагомі аргументи, що підвищення вам зарплати не на часі, не розчаровуйтесь. Уявіть, що ви запитали пораду у давньо китайського майстра військової стратегії, великого мислителя Сунь-Цзи. Знаєте, що він вам відказав би, якби ви розповіли йому про отриману відмову? Легендарний стратег відповів би щось на зразок: «Великі війни складаються з багатьох битв», або «Однією битвою війну не виграєш». І нехай цю невеличку битву ви програли на цей момент, але попереду у вас буде багато інших викликів і здобутків.

У випадку відмови пам’ятайте, що підвищення – це не єдиний спосіб, щоб отримати більше дивідендів від своєї компанії. Принаймні, спробуйте на цей раз добитися від шефа певних бонусів: наприклад, премію за успішне завершення проекту чи отримання важливого клієнта. Варіантів тут може бути ще більше, тому продумайте їх добре, щоб мати запасний варіант у випадку, якщо почуєте відмову. Давайте коротко перерахуємо їх:

  • Більш гнучкий робочий графік;
  • Медичне страхування та стоматологія;
  • Безкоштовне харчування;
  • Можливість користуватися за потреби службовим автомобілем;
  • Додатковий відпочинок, безкоштовні мовні курси і тренінги.

Скільки речей можна і треба обдумати, перш ніж іти до шефа на розмову, чи не так?

І, звичайно, не нехтуйте порадами близьких людей, яким ви довіряєте. Навіть випадкова людина, яка не розбирається в тонкощах вашої професії, може дати доволі вартісну пораду.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору