UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як побудувати нову кар’єру?

Як побудувати нову кар’єру?

6.12.2019 392
Як побудувати нову кар’єру?

Як побудувати нову кар’єру?

6.12.2019     392

Інколи ми відчуваємо гостре бажання все кинути і розпочати нове життя. А чи варто так ризикувати? Як бути, якщо ти половину свого життя віддав справі й тут раптом зрозумів, що це «не твоє»? Можливо це просто втома і потрібно лише добре відпочити? Розглянемо ці питання і спробуємо знайти відповіді у фахівців з керування кар’єрою.

Людство все життя еволюціонує: відкриває для себе нові інтереси, поглиблює знання, міняє звички. У 20 і в 40 років одна й та сама людина – це зовсім різні особистості. Тому змінювати напрямки діяльності після 35-ти років не тільки можна, а й потрібно. Так вважають бізнес-коучі.

Світ навколо нас міняється швидше ніж ми. Кожні 2-3 роки видозмінюються професії, деякі взагалі зникають, з’являються нові спеціальності. І якщо раптом є підозра, що ваша професія відходить в минуле, варто підготуватися завчасно і вивчитися чомусь новому.

Іноді бажання щось змінити – це лише звичайна втома. А перевірити, чи насправді ви готові до професійних змін просто: треба лише добре відпочити. Дозвольте собі кілька тижнів не думати про роботу, а провести їх, наприклад, в санаторії чи поїхати в приємну подорож. А потім прийняти для себе рішення: готові повернутися до своїх професійних обов’язків чи все ж таки плануєте нові сили спрямувати на щось нове.

У випадку, якщо серйозні наміри змінити вид діяльності вас не полишають, для початку треба визначити для себе їх причини, щоб впевнено рухатись далі.

  1. НОВЕ ЗАХОПЛЕННЯ: відкрили для себе цікавий від діяльності й хочете надалі займатися саме цим. Тут все більш-менш зрозуміло, як рухатись далі: щоб реалізувати себе у новій справі, треба докласти якомога більше зусиль.
  2. РОБОТА НЕ ПРИНОСИТЬ ЗАДОВОЛЕННЯ. В таких випадках фахівці радять подумати про підвищення кваліфікації та опанування суміжних професій.
  3. ВСЕ, ЩО МОЖНА БУЛО ДОСЯГТИ В ЦІЙ СФЕРІ, ВИ ДОСЯГЛИ. Підкорили всі вершини і хочете нових. У цьому випадку на допомогу прийдуть консультанти з керування кар’єрою, які допоможуть спланувати стратегію вашого подальшого розвитку, визначаючи нові перспективи.

З чого почати?

Бажано на когось взяти орієнтир. Спочатку треба знайти людей, які досягли успіху у тій діяльності, що вас захопила. Вивчіть їх життєвий шлях: дізнайтеся чим займались раніше, де вчилися, як піднімалися кар’єрними сходами. Нехай їхні історії вас надихають… Якщо це можливо, спробуйте зустрітися і особисто розпитати про успіхи у вибраній справі, як ставили перед собою мету, як йшли до неї, чи задоволені вони зараз своєю професією. Не соромтеся, більшість таких людей з радістю готові поділитися досвідом. Потім зробите для себе висновок: чи насправді це те, чого ви хочете?

нова кар’єра

Фінансова незалежність, або Подушка безпеки

Інколи виникають такі ситуації, коли хочеться відразу написати заяву про звільнення і геть бігти з цієї роботи, щоб найскоріше зайнятися новою справою. В таких випадках бізнес-кочі не радять піддаватися емоціям, якщо ви не впевнені у фінансовій незалежності. Перегляньте свої заощадження, їх має вистачити на 1-2 роки безробітного життя. Вистачає? Сміливо пробуйте себе у новому захопленні. Може статися так, що доведеться змінити кілька видів діяльності перш ніж знайти насправді те, що вам до душі. А тому якщо коштів недостатньо, продовжуйте працювати, поступово готуючись до перекваліфікації.

Набутий досвід

Ми часто боїмося змінювати професію через безцінний досвід, набутий у своїй сфері. Виявляється, більшість навичок обов’язково знадобляться вам, якщо почнете займатися чимось новим. Пропрацювавши 7-10 років в одній професії, людина частіше за все стає керівником, може навчати інших, керувати процесом або проектом. Навички комунікації, ведення переговорів, керування співробітниками, складання звітів знадобляться в багатьох сферах. Переглянути актуальні вимоги до керівників ви зможете тут.

На співбесіді

При працевлаштуванні майбутній керівник або HR обов’язково поставить резонне питання: «Чому так довго пропрацювавши в одній сфері, хочете перейти в зовсім іншу?» І тут перш за все спочатку необхідно чесно відповісти самому собі. А потім серйозно обґрунтувати свою мотивацію: чому обрали саме цю професію, чого вже досягли, як давно прийняли це рішення, які вже маєте результати. Роботодавець, поставивши вам подібне питання захоче дізнатися про серйозність ваших намірів змінити професію. Чи насправді це продумане рішення, чи, можливо, ви просто намагаєтеся втекти від набридливої роботи? А раптом ви через місяць захочете втекти?

Нові колеги – нова атмосфера

Занурюючись в іншу сферу діяльності, треба бути готовим до того, що колектив відрізнятиметься від попереднього: за характером, віком, способом життя, ставленням до роботи. Фахівці радять бути відкритим до людей, до спілкування. Перш ніж демонструвати, якій ви класний спеціаліст, покажіть, яка ви хороша і добра людина. Під час перерви розмовляйте з новими колегами: розкажіть про дітей, домашніх тварин, поцікавтеся їх захопленнями. Люди краще хочуть працювати з тим, хто їм приємний, а ніж з сухим експертом.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору