UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як подолати неробочий настрій

Як подолати неробочий настрій

13.04.2020 436
Як подолати неробочий настрій

Як подолати неробочий настрій

13.04.2020     436

Безсумнівно, кожному знайомі випадки, коли абсолютно не хочеться працювати. Обрушується незбагненна нудьга, млявість, і прагнеш лише одного – впасти на диван, щоб ніхто не турбував. Знайомо? Виявляється, існує навіть напівнауковий термін – «загострення неробочого стану»,який в народі більш відомий, як «синдром шланга». Настигає він здебільшого в осінньо-зимовий період.

Здавалося б, нічого небезпечного, але такий лінивий настрій може призвести до більш серйозних наслідків – виникає бажання звільнитися, з‘являється апатія відносно себе й близьких. Не варто допускати посилення неробочого стану, бо він може викликати депресію. Слід намагатися повернути бойовий настрій і прагнення до професійних звершень.

Причини нудьги

Неробочий стан і спад емоційної активності можуть бути викликані різними обставинами: особисті проблеми, на рішення яких пішли всі сили, труднощі на роботі. Але й люди, у яких немає таких складнощів, теж можуть стикатися з цією проблемою. Провівши дослідження, вчені з'ясували, що виникнення неробочого стану може спричинитися впливом наступних факторів:

  • нестача вітамінів. Зокрема, дефіцит вітаміну D, який ми отримуємо від сонця. Цим і пояснюється той факт, що неробочий стан атакує переважно восени, взимку або ранньою весною, коли нерідко похмура погода;
  • відсутність мотиву для емоційних сплесків. Стабільність – це добре, але нерідко монотонність перетворюється в рутину, яка негативно впливає на нервову систему й викликає хандру;
  • недосипання, відсутність вихідних або завантаженість у ці дні домашніми справами спричинюють хронічну втому, вичерпують запас сил.

Що робити і як повернути інтерес до роботи? Дамо декілька порад.

Інформаційне перезавантаження

Перебуваючи вдома, вимкніть телефон та Інтернет, не дивіться телевізор. Ці прості дії дадуть мозку час відпочити від «інформаційної атаки», і через кілька днів він скаже вам «дякую» своєю активністю і зосередженістю на робочих завданнях.

На різноманітних ресурсах, чи то новинний портал, чи то соцмережа, користувачі пропускають через себе дуже багато різноманітних даних: від корисних до звичайних пліток. Мозок «відключається», бо через рутину повсякденних справ просто не встигає сприймати й переробляти безліч даних. Звідси і стан прострації на роботі, коли не знаєш з чого почати виконання своїх прямих обов'язків.

неробочий настрій

Проявляємо фізичну активність

Інколи клин клином вибивають. Потрібно змусити себе ворушитися у прямому сенсі слова, навіть якщо напали вселенські лінощі й немає сил піднятися з дивана. Серед дієвих методів можна виділити:

  • танці. Заняття хореографією взагалі є одним з найкращих способів боротьби зі стресом, також вони допомагають і при «синдромі неробочого стану»;
  • аеробіка, фітнес, біг теж допоможуть не тільки отримати красиву фігуру, але й позитивним чином позначаться на емоційному стані. Під час занять кров збагачується киснем, відбувається стимуляція обмінних процесів, організм «запускається»;
  • йога. Розмірені вправи не тільки приносять користь фізичному здоров'ю, але й навчають концентрації на конкретних завданнях.

Займатися можна вдома, проте, кращезаписатися до секції, адже командний дух теж позбавляє від нудьги, сприяє покращенню емоційного стану.

Розумна організація навантаження

Нерідко втома викликає небажання чим-небудь займатися. Це почуття зумовлене надмірним навантаженням, з яким стикається людина в повсякденні при розв'язанні професійних чи побутових завдань. Тому не варто намагатися встигнути робити 100 справ поспіль. Це лише викличе хронічну втому, призведе до професійного та емоційного вигорання.

Важливо вміло розподілити всі справи, не забуваючи виділяти час для повноцінного відпочинку. Як це організувати? На роботі слід розділити завдання за ступенем важливості й планомірно виконувати їх, усунувши всі відволікальні фактори (телефон, соцмережі).

Вдома можна розділити всі побутові справи між членами сім'ї. Наприклад, попросіть свою другу половинку взяти на себе приготування вечері, закупівлю продуктів чи прибирання.

скучно на работе

Додайте екстриму

Якщо вищезазначені поради не дають бажаного результату і неробочий настрій не покидає, то потрібні більш кардинальні дії. Зробіть те, на що ніколи б зазвичай не зважилися чи що взагалі лякає. Наприклад, відвідайте тату-салон. Можливо, настав час зробити пірсинг або міні-наколку, про які мріяли в юності? Це «божевілля» може вивести вас із прострації. Ще варіанти: проїхатися на колесі огляду або на «американських гірках». Ці події напевно стануть причиною викиду адреналіну, що, зі свого боку, підбадьорить нервову систему.

Головне – не зациклюватися на своєму неробочому стані. Необхідно підбадьорити організм, «пробудити» його, щоб з оновленою енергією будувати кар'єру й отримувати задоволення від професійних звершень.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору